Apple-kwartaalcijfers: recordaantal 33,8 miljoen iPhones, 14,1 miljoen iPads verkocht

Apple heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt. In de maanden juli, augustus en september werden 33,8 miljoen iPhones verkocht, een record voor het septemberkwartaal.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple aandelenApple heeft vanavond de kwartaalresultaten voor het afgelopen kwartaal (eindigend op 28 september) bekendgemaakt. Er zijn het afgelopen kwartaal 33,8 miljoen iPhones verkocht, een record voor het septemberkwartaal. Ook gingen er 14,1 miljoen iPads over de toonbank. Een jaar geleden werden er nog 14 miljoen iPads verkocht. Verder verkocht Apple 4,6 miljoen Macs, toch iets minder dan het aantal van 4,9 miljoen dat een jaar geleden werd gehaald.


Apple behaalde in het fiscale vierde kwartaal van 2013 (dat niet samenvalt met het kalenderkwartaal) een omzet van 37,5 miljard dollar en een nettowinst van 7,5 miljard dollar. De brutomarge lag op 37 procent. Ter vergelijking: eerdere verwachtingen van analisten zagen er zo uit: 33,4 miljoen iPhones, 13,9 miljoen iPads en 4,2 miljoen Macs. Apple heeft dus beter gepresteerd dan de analisten verwachtten. Ook presteerde Apple beter dan de schattingen die het bedrijf vooraf had afgegeven: een brutomarge van 36 tot 37 procent en een omzet van 34 tot 37 miljard dollar waren verwacht.


Grotere versie van grafiek bekijken

Hoe kan het dat de cijfers iets hoger uitvielen dan gepland? Ten eerste omdat nog nét de verkoop van de iPhone 5s en iPhone 5c meetelden. Bij het vorige kwartaal kon Apple nog net 8 verkoopdagen van de nieuwe iPhones meepakken. Omdat er lange tijd geen nieuwe iPhone was verschenen en omdat er meteen twee modellen op de markt kwamen, kan dat de cijfers een extra oppepper hebben gegeven. Helaas gaf Apple (zoals we al voorspelden) geen onderscheid aan tussen het aantal verkochte exemplaren van de iPhone 5s en iPhone 5c.

Hieronder zie je het omzet- en winstverloop van de afgelopen kwartalen:


Grotere versie van grafiek bekijken


Grotere versie van grafiek bekijken

Apple gaf ook alvast een vooruitblik op het komende kwartaal, dat als het eerste fiscale kwartaal van 2014 in de boeken zal komen te staan. Er wordt een omzet tussen de 55 en 58 miljard dollar verwacht en de brutomarge zal tussen 36,5 en 37,5 procent liggen.

De financiële cijfers zullen vanavond vanaf 23:00 uur worden besproken in een conference call met analisten. Je kunt via een audiolijn meeluisteren via www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq413. Het persbericht met alle details vind je hier: Apple Reports Fourth Quarter Results.


Grotere versie van grafiek bekijken


Grotere versie van grafiek bekijken


Grotere versie van grafiek bekijken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.