apple kwartaalcijfers

Apple-kwartaalcijfers Q3 2013: 31,2 miljoen iPhones en 14,6 miljoen iPads verkocht

Apple heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt voor Q3 2013 (fiscaal kwartaal).
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple kwartaalcijfersApple heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt voor het junikwartaal 2013. Er zijn in de maanden april/mei/juni 31,2 miljoen iPhones, 14,6 miljoen iPads en 3,8 miljoen Macs verkocht. Wat iPhones betreft is het een record: nog nooit eerder werden er in dit junikwartaal zoveel iPhones verkocht. Er werd een hogere omzet geboekt dan was voorspeld, maar de winst ligt lager.

In de cijfers is ook meteen te zien waar een van de problemen zit: de brutomarge was vorig jaar nog 42,8 procent maar is in Q3 2013 gedaald naar 36,9 procent. Voor de niet-financieel ingewijden: een fiscaal kwartaal loopt niet gelijk met een kalenderkwartaal. Er staan inmiddels 900.000 iOS-apps in de App Store.

Apple maakte een omzet van 35,3 miljard dollar bekend en een nettowinst van 6,9 miljard dollar ($7,47 per aandeel). Een jaar geleden werd 35 miljard dollar omzet en 8,8 miljard dollar winst geboekt.

Apple hoeft zich over de 31,2 miljoen verkochte iPhones niet te schamen, want het is een record voor het junikwartaal. Een jaar geleden werden er nog 26 miljoen stuks verkocht en dat aantal was ook wat de analisten hadden verwacht (zie verderop).

In het persbericht richt Tim Cook vooral de aandacht op wat komen gaat:

We are especially proud of our record June quarter iPhone sales of over 31 million and the strong growth in revenue from iTunes, Software and Services. We are really excited about the upcoming releases of iOS 7 and OS X Mavericks, and we are laser-focused and working hard on some amazing new products that we will introduce in the fall and across 2014.

Goed of slecht?

Hoe de cijfers door de markt geïnterpreteerd worden is altijd afwachten. De verkoop van iPhones ligt op 31 miljoen: dat is veel meer dan de 26 miljoen van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar minder dan de 37 miljoen in het voorgaande jaar. Het ligt er dus maar net aan hoe je er tegenaan wilt kijken. Bij de iPads is wel iets opmerkelijks gaande: vorig jaar werden er 17 miljoen verkocht, dit jaar lag het op 14,6 miljoen. De daling is onverwacht, omdat het aanbod juist is vergroot. In plaats van alleen een 9,7-inch iPad is er nu ook de goedkopere iPad mini. Het zou logischer zijn als de verkopen daardoor waren gestegen.

Voorspellingen vooraf

Voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers gaven 44 analisten hun voorspellingen door aan Thomson Reuters. Zij verwachtten dat Apple 35,01 miljard dollar omzet zou boeken, vrijwel vergelijkbaar met een jaar geleden, toen 35,02 miljard dollar omzet werd gerapporteerd. Bij de winst per aandeel werd een sterke daling verwacht: van $9,32 in 2012 naar $7,32 in 2013. Voorspellingen over verkochte iPhones waren er ook: rond de 26 miljoen, verwachtten de analisten. Daarmee zou eveneens sprake zijn van een vlakke groei. Er werd gesproken over 17,4 miljoen iPads, 4,9 miljoen iPods en 3,9 miljoen Macs.

Voor het nu lopende kwartaal (juli/augustus/september) wordt gehoopt op 37,9 miljard dollar omzet. Investeerders verwachten dat Apple midden of eind september nieuwe iPhones en iPads aankondigd, maar dat zal redelijk laat in het kwartaal gebeuren. Ze kunnen dan maar een kleine impact hebben op de cijfers. In september is het een jaar geleden dat de iPhone 5 op de markt kwam. Voor aanstaande september wordt gesproken over een iPhone 5S en een goedkoop middenklasse-toestel dat voorlopig de naam iPhone Lite draagt en mogelijk van plastic is gemaakt.

Vanavond is er om 23:00 uur een conference call met analisten, die door iedereen te beluisteren is. Als in het gesprek van Apple CEO Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer met analisten nieuwe informatie over Apple, iOS of nieuwe producten naar voren komt, zullen we dat melden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 september 2013, 16:47
Categorie Apple
Onderwerpen apple, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.