Autosnelweg

Met Apple Kaarten kom je sneller op je bestemming dan je denkt

Apple Kaarten blijkt bij het berekenen van routes nogal behoudende inschattingen te maken, waardoor het lijkt alsof je vrij lang onderweg bent. Maar tijdens het reizen blijkt het allemaal mee te vallen, waardoor Apple zorgt dat je altijd op tijd op je bestemming bent.

Met Apple Kaarten ben je vaker op tijd

Er zijn mensen die hun horloge vijf minuten vooruit zetten, om op tijd op afspraken te komen. Het is een bekende truc van mensen die altijd te laat komen en het werkt, zolang je zelf in de truc gelooft. Als je ziet dat het al bijna zover is, ga je eerder de deur uit en dat zorgt er hopelijk voor dat je wat vaker tijdig op afspraken verschijnt. Bij Apple Kaarten lijkt Apple iets soortgelijks te hebben gedaan. Uit een maandenlange test blijkt dat Apple Kaarten de reistijden opzettelijk iets langer inschat, voor een goede gebruikerservaring. Je komt namelijk nét iets eerder op je bestemming aan dan je had gedacht.

We hadden de test van Adobe-manager Artur Grabowski graag in Nederland willen herhalen, maar dat lukt niet in een dag. Grabowski vergeleek namelijk maandenlang de reistijden van verschillende trips met Apple Kaarten, Google Maps en Waze. Daarbij bleek dat Apple regelmatig de reisduur overschat, maar dat heeft een reden: je gaat eerder van huis weg en komt daardoor vaker op tijd aan. De reistijden van Apple bleken gemiddeld 8 procent langer dan met Google Maps, ontdekte de man. De werkelijke aankomsttijd bleek met Apple Maps echter 1 procent korter dan de app had voorspeld. Je komt met Apple Kaarten dus altijd op het beloofde moment aan, of zelfs nog iets eerder.

Google Maps en Waze te optimistisch

Google Maps berekent de aankomsttijden veel scherper, waardoor je kans hebt om net te laat te komen als het even tegenzit. Toch zijn de routes zelf ook korter. Als je snel op je bestemming wilt komen moet je Google Maps gebruiken, adviseert Grabowski. Wil je een nauwkeurige voorspelling van je werkelijke reistijd, dan zit Apple Kaarten er dichter bij. En als je zenuwachtig bent of je wel op tijd op je bestemming aankomt, dan heb je meer aan Waze.

Navigatie-reistijden

Vergeleken met Google Maps waren de reistijden die Apple berekende gemiddeld 8 procent langer, terwijl de reistijden van Waze gemiddeld 3 procent korter waren. Deze resultaten kloppen als je de reacties van verstokte Waze-fans hoort: zij vinden dat die app de beste optie is om te navigeren. Maar dan moeten de berekeningen natuurlijk wel kloppen en bij Waze was dat vaak niet het geval. Je bent met Waze gemiddeld 11% langer onderweg dan beloofd en je komt daardoor dus eigenlijk altijd te laat.

Navigatie-apps: gemiddelde fout in reistijden

Algoritmes worden steeds beter
Grabowski houdt wel een slag om de arm. Hij heeft al zijn metingen in de buurt van San Francisco gedaan en in andere regio’s kunnen iets andere resultaten optreden. Ook was er weinig variatie in de ritten, want een derde van alle metingen werd gedaan op zijn dagelijkse route voor woon-werkverkeer. Nog een andere factor om rekening mee te houden is dat bedrijven constant hun algoritmes aanpassen en verbeteringen. Je rijgedrag (veel inhalen en snijden) kan ook van invloed zijn op de werkelijke aankomsttijd.

iCulture poll: Apple Kaarten vs Google Maps

Toch heeft Apple Kaarten meer dan vijf jaar na de start nog steeds een achterstand op Google Maps, zowel wat functies als wat populariteit betreft. We organiseerden onlangs een poll en daaruit bleek dat maar liefst 60% van de iCulture-bezoekers het liefst Google Maps gebruikt en slechts 32% kiest voor Apple’s eigen kaartendienst.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2018, 10:27
Bron Bron Artur Grabowski
Categorie Diensten
Onderwerpen apple kaarten, google maps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.