iPhone in de auto.

Apple wil van je iPhone een autosleutel maken

Aangesloten bij Car Connectivity Consortium

Apple heeft zich aangesloten bij het Car Connectivity Consortium, die een eerste opzet gegeven hebben van een nieuwe standaard voor het gebruik van een smartphone als autosleutel. Deze standaard moet veiliger zijn dan andere alternatieven en maakt gebruik van NFC.

Er zijn al enkele automerken waarmee je je auto kan ontgrendelen via je smartphone, maar dat zijn vaak manieren die op eigen initiatief van automakers ontwikkeld zijn. Om de beveiliging te verbeteren, heeft het Car Connectivity Consortium een nieuwe standaard geïntroduceerd waar alle automakers gebruik van kunnen maken. Apple heeft zich ook aangesloten bij deze groep, maar wat is Apple’s rol hierin?

Car Connectivity Consortium: standaard voor smartphone als autosleutel

Onder de naam Digital Key Release 1.0, is deze eerste opzet vrijgegeven. Met deze standaard kun je een soort digitale sleutel op je smartphone zetten, waar je niet alleen de autodeuren mee kan openen maar ook de motor mee kan starten. De standaard moet autobedrijven en smartphonemakers samenbrengen, zodat er een veiliger en betere manier komt om je auto met een smartphone te starten.

Deze nieuwe standaard werkt niet met enkel Wi-Fi of Bluetooth, maar maakt volop gebruik van NFC, zoals bijvoorbeeld ook bij pinbetalingen gebeurt. Audi gebruikt deze methode inmiddels bij een aantal modellen, maar ook andere automerken zijn van plan om dit in te bouwen. Naast Apple en Audi hebben ook Volkswagen, BMW, Hyundai, LG, Panasonic en Samsung zich aangesloten.

Digital Key van Car Connectivity Consortium.

Wat Apple’s rol hierin is, blijkt niet uit de publicatie. We weten alleen dat Apple lid is van het consortium, maar dit kan zowel als smartphone- als als automaker zijn. Om de NFC-chip in een iPhone voor het starten van je auto te kunnen gebruiken, is hoogstwaarschijnlijk wel de medewerking van Apple nodig. Ontwikkelaars mogen niet zomaar gebruikmaken van de NFC-chip. Ontwikkelaars kunnen wel de lees-modus van de NFC-chip gebruiken, maar voor deze auto-oplossing is waarschijnlijk meer nodig. Tegelijkertijd is Apple ook al jaren bezig met het uitwerken van haar autoplannen. In eerste instantie leek het erop dat Apple aan een eigen Apple Car werkt, maar inmiddels zou het gaan om een autonoom systeem wat gebruikt kan worden door andere automerken.

Door het enthousiasme van deelnemende bedrijven, is het Car Connectivity Consortium al begonnen met versie 2.0 van deze standaard. Deze standaard moet in het eerste kwartaal van 2019 klaar zijn en zorgt ervoor dat de functie samenwerkt tussen meer auto’s en smartphones.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2018, 8:48
Bron Bron BusinessWire
Categorie Apple
Onderwerp auto
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.