imac-5k-display

Apple introduceert nieuwe 15-inch MacBook Pro en iMac met 5K-scherm

Apple heeft een nieuwe MacBook Pro 15-inch en een nieuwe iMac met 27-inch 5K-scherm geïntroduceerd.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

macbook-pro-retina-15-inchApple heeft vandaag een nieuwe 15-inch MacBook Pro met een Force Touch-trackpad geïntroduceerd. Daarnaast is er een nieuwe iMac met Retina 5k-scherm te koop voor 2.329 euro. Beide nieuwe Macs zijn te koop via de online Apple Store en worden later in de fysieke Apple Store verwacht.

De nieuwe Force Touch-trackpad van de MacBook Pro maakt gebruik van een speciale druksensor, waardoor hij ziet hoe hard je hem indrukt. Hierdoor kan een tekenapplicatie het onderscheid zien tussen bijvoorbeeld een dunne en een dikke lijn. Apple heeft het mechanische kliksysteem uit de trackpad verwijderd, maar je krijgt alsnog het gevoel dat je de trackpad kunt indrukken. Hiervoor gebruikt Apple een subtiele trilling van de nieuwe Taptic Engine, die ook voor trillingen in de Apple Watch wordt gebruikt.

De nieuwe trackpad werd eerder in de 12-inch MacBook toegevoegd en zat ook in een bijgewerkte versie van de 13-inch MacBook Pro. Nu is hij ook beschikbaar voor de 15-inch-versie van de MacBook Pro. De vernieuwde MacBook Pro is volgens Apple tweeënhalf keer sneller dan de vorige generatie, heeft een accu die het een uur langer volhoudt en bevat een AMD Radeon R9 M370 GPU.

Meer informatie: Force Touch: zo werkt het op Apple Watch en MacBook

imac-5k-displayDe nieuwe iMac heeft een 27-inch retinascherm met een 5K-resolutie, net als de retina-Mac die Apple afgelopen jaar heeft geïntroduceerd. Het nieuwe model bevat een 3,3GHz quad core Intel Core i5-processor en een AMD Radeon R9 M290 GPU. Met een prijskaartje van 2.329 euro is de iMac goedkoper dan de eerste generatie retina-iMac, die nog steeds wordt verkocht voor 2629 euro.

We zaten al een beetje op de nieuwe Macs te wachten. Op maandag ontdekte een Franse website dat Apple de twee nieuwe apparaten wilde aankondigen – maar toen werd gedacht dat het om een iMac zonder retinascherm ging. De nieuwe Macs zijn bovendien iets eerder gepresenteerd dan werd gedacht – de verwachting was dat Apple ze op woensdag zou onthullen.

Update: Recentelijk bestelde 27-inch non-Retina iMacs vervangen door nieuw model

Als je net voor de onthulling van de nieuwe 27-inch iMac het oude model had besteld, kun je geluk hebben. Volgens verschillende posters op Reddit worden deze orders automatisch vervangen door het nieuwere 5K model. Als jij in hetzelfde schuitje zit, zul je je mailbox dus goed in de gaten moeten houden voor een berichtje van Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2016, 13:31
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen imac, macbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.