‘Apple gaat eigen baseband-chip voor iPhone maken’

Apple is van plan om een eigen baseband-chip voor de iPhone te maken. Dit beweren bronnen binnen de industrie tegenover Digitimes.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Qualcomm baseband chip iPhone 5Apple is van plan om een eigen baseband-chip voor de iPhone te ontwerpen. Dit beweren bronnen binnen de productie-industrie tegenover Digitimes. De door Apple ontworpen chips zullen door Samsung en Globalfoundries worden geproduceerd. Door het ontwerp van de baseband naar zichzelf toe te trekken, heeft Apple op steeds meer punten de productie van de iPhone in eigen hand. Dit maakt het makkelijker om de chip aan te passen op de iPhone, om zo bijvoorbeeld batterijduur en prestaties te verbeteren.

De baseband-chip in een iPhone is verantwoordelijk voor een groot deel van de draadloze radiosignalen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het belsignaal en andere mobiele signalen van je iPhone. Het is daarmee gelijk één van de meest essentiële chips in een telefoon.

Op het moment gebruikt Apple een baseband-chip ontworpen door Qualcomm en geproduceerd door iPhone-fabrikant TSMC. Dit betekent dat Apple voor dit belangrijke onderdeel helemaal afhankelijk is van Qualcomm. Omdat de baseband-processor ook beroep doet op bijvoorbeeld de accu van de iPhone, is het voor Apple moeilijk om aanpassingen in de chip te doen om de batterijduur te verlengen. Bovendien zou Apple met een eigen chip de vorm kunnen bepalen, waardoor hij ook makkelijker in het interne ontwerp van de iPhone meegenomen kan worden. Heeft Apple alleen een smalle maar lange ruimte voor de baseband-processor? Dan kan de chip met dit in het achterhoofd worden ontworpen.

Door een eigen baseband-chip te ontwerpen, is Apple iets minder afhankelijk van andere bedrijven. Qualcomm fabriceert op het moment namelijk ook SoC’s voor andere smartphones, waaronder een nieuwe 64-bits-chip die het opneemt tegen de A7-processor van de iPhone 5s, iPad Air en iPad mini Retina. Apple probeert steeds meer de productie naar zichzelf toe te trekken. Begin april werd duidelijk dat Apple plannen heeft om een Japanse chipfabrikant over te nemen. Deze fabrikant levert als enige de chips om LCD-schermen aan te sturen. Een logische overnamekandidaat als Apple minder afhankelijk wil worden.

Het zal nog even duren voordat de eerste eigen baseband-chip van Apple klaar is: volgens de bronnen zullen de nieuwe chips pas vanaf 2015 in iDevices verschijnen. De iPhone 6 zal hoogstwaarschijnlijk nog steeds een Qualcomm-chip bevatten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 april 2014, 17:49
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen baseband, iPhone 7, qualcomm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.