enlight-screens

Enlight en Airbnb zijn Apple’s favorieten van 2015

Apple presenteert vandaag een eigen selectie van de favoriete apps en games van 2015. Ook heeft Apple favoriete films, boeken en muziekalbums van het jaar bekendgemaakt.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

enlight-screens

Sinterklaas is weer vertrokken en dus is het hoog tijd om weer aan jaarlijstjes te beginnen. Ook Apple doet hier aan mee en presenteert vandaag hun selectie met hoogtepunten uit de App Store, iTunes Store en iBooks Store. Dit zijn volgens Apple de beste iPhone- en iPad-apps. Opmerkelijk is dat Apple geen prijzen uitdeelt aan de beste apps uit de pas geïntroduceerde App Store voor de Apple TV en de Apple Watch.

Enlight app van het jaar

Apple’s iPhone apps van het jaar

De fotobewerkingsapp Enlight wordt dit jaar door Apple bekroond tot App van het jaar op de iPhone. Enlight is een toegankelijke app om je foto’s te bewerken met een grote collectie aan beschikbare filters en tools. Niet zo gek dus dat Englight steevast in de bovenste regionen van de populairste apps te vinden is. In Amerika gaat Periscope (link) er met de eerste prijs vandoor.

Enlight wordt gevolgd door Scanbot, wederom een app die het gemakkelijk maakt voor gebruikers om documenten in te scannen en direct om te zetten naar PDF. Scanbot kun je daarnaast gebruiken om QR Codes en barcodes in te scannen. De financiële app TransferWise Money Transfer is volgens Apple de meest innovatieve iPhone app van het jaar.

Lara Croft game van het jaar

Stijlvolle puzzelgame Lara Croft GO gaat er vandoor met game van het jaar, gevolg door Fallout Shelter. In is het aan jou om een groep mensen in leven te houden die schuilen voor de nucleaire apocalypse. Dark Echo mag zich een jaar lang de meest innovatieve game noemen.

iPhone

 • App van het Jaar – Enlight (link)
 • Runner-up app – Scanbot (link)
 • Meest innovatieve app – TransferWise Money Transfer (link)
 • Game van het Jaar – Lara Croft GO (link)
 • Runner-up game – Fallout Shelter (link)
 • Meest innovatieve Game – Dark Echo (link)

AirBnB app van het jaar iPad

Apple’s iPad apps van het jaar

Airbnb gaat er op de iPad vandoor met de titel App van het jaar 2015. Met Airbnb kun je een reis plannen door appartement of kamer te boeken over de hele wereld. Ook op de iPad bekleedt Scanbot de tweede plaats. Tandem is de meest innovatieve app en maakt het mogelijk om samen met anderen een nieuwe taal te leren.

Ook dit jaar zijn er op de iPad weer allerlei games verschenen. De prachtig vormgegeven puzzelgame Prune is de iPad-game van het jaar. In Prune moet je een boom laten groeien en dat is een stuk spannender dan het klinkt.

Prune game vh jaar iPad

Prune wordt gevolgd door Transistor, een minstens zo stijlvolle avonturengame waarbij je een muzikale wereld ontdekt en strategische gevechten aangaat met robots. De detective game Her Story is als het aan Apple ligt de meest innovatieve game van 2015.

iPad

 • App van het Jaar – Airbnb (link)
 • Runner-up app – Scanbot (link)
 • Meest innovatieve app – Tandem (link)
 • Game van het jaar – Prune (link)
 • Runner-up game – Transistor (link)
 • Meest innovatieve game – Her Story (link)

Apple’s Mac-apps van het jaar

Affinity-Photo-Mac
Ook op de Mac strooit Apple met prijzen. De uitgebreide en professionele foto-app Affinity Photo gaat er met de titel App van het jaar vandoor. Met Affinity Photo staan er tal van tools tot je beschikking om foto’s op te poetsen of helemaal om te vormen tot een kunstwerk.

PDF-reader PDF Expert 5 is de runner-up. Die prijs heeft de app snel binnen weten te slepen, aangezien de OS X-versie van PDF Expert pas sinds 12 november beschikbaar is. PDF Expert 5 is al wel langer een populaire app op iPhone en iPad.

Pillars-of-Eternity-Mac

Middeleeuwse avonturengame Pillars of Eternity wordt door Apple verkozen als Mac-game van het jaar 2015. In Pillars of Eternity duik je in een mysterieuze fantasiewereld, waarbij de keuzes die jij maakt invloed hebben op de rest van het spelverloop.

Pillars of Eternity wordt op de voet gevolgd door Hand of Fate, een originele game die een klassiek kaartspel met een actiegame mixt. Verzamel kaarten, bouw een ijzersterk deck en neem het vervolgens tegen anderen op.

Mac

 • App van het Jaar – Affinity Photo (Link)
 • Runner-up app – PDF Expert 5 (Link)
 • Game van het jaar – Pillars of Eternity (Link)
 • Runner-up game – Hand of Fate (Link)

Apple’s favoriete films, muziek en boeken van 2015

Naast de beste iPhone- en iPad-apps kiest Apple ook de beste boeken, films en muziekalbums uit. Die lijsten zien er als volgt uit.

Boeken

Films

Apple Music & iTunes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 december 2015, 18:50
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen apps, games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.