Eye Filmmuseum

Apple en Eye Filmmuseum leren je filmen zoals Andrei Tarkovsky

Today at Apple gaat het museum in
Apple gaat een samenwerking aan met Eye Filmmuseum in Amsterdam. Gedurende 10 weken kunnen bezoekers van Eye meedoen aan Today at Apple-sessies die geïnspireerd zijn door de technieken van Tarkovsky.

Today at Apple over Andrei Tarkovsky

Er zijn drie sessies voor mensen die het filmmaken onder de knie willen krijgen. Ze vinden plaats op zaterdagen van 28 september tot en met 30 november en ze zijn gratis te volgen. De thema’s zijn: cinematografische shots maken, licht en schaduw fotograferen en een filmtrailer maken.

Eye Filmmuseum

De sessies zijn geschikt voor alle leeftijden en maken deel uit van Apple’s programma Today at Apple. Ze worden gehouden in de tentoonstellingsruimtes, de werkplaats en in en rond het Eye Filmmuseum. Op deze pagina vind je meer informatie.

Andrei Tarkovsky

Andrej Tarkovski (1932-1986) was een Russische filmregisseur, schrijver en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de grootste filmkunstenaars uit de geschiedenis. Zijn films zijn expressionistische psychologische drama’s, waarin de gedachten en emoties van de personages door de manier van filmen en de vormgeving verteld worden. De personages zijn op zoek naar de betekenis van het leven of zoeken spirituele verdieping.

De films hebben een sombere, rauwe vormgeving met veel symbolen, metaforen en autobiografische elementen. Ook bijzonder is de vreemde manier van monteren en filmen, met veel lange onversneden onversneden camerashots en langzame camerabewegingen. Dit moet een sfeer oproepen waarbij je als kijker de tijd kwijtraakt en naar een hoger bewustzijn wordt getild. De voortdurende herhalingen van langzame shots en geluiden diet als een soort mantra.

Klinkt goed? Dan kun je de drie hieronder genoemde workshops gaan volgen. Voor of na de sessie kun je naar de tentoonstelling Andrei Tarkofsky The Exhiition, waar in je meer leert over de films van deze kunstenaar, waaronder Andrej Roebljov (1966), Solaris (1971), De spiegel (1974) en Stalker (1979).

Andrej Tarkovski op de set van The Mirror

Videotour: Cinematografie met de iPhone

Op zaterdagen om 10:30 uur kun je deze sessie volgen, waarin je meer leert over de cameratechnieken die je kunt gebruiken tijdens het opnemen met je iPhone. Uiteraard zijn ze geïnspireerd door Tarkovsky. Samen met andere deelnemers oefen je met het opzetten van verschillende soorten shots op locatie, van het maken van een video voor social media tot een complete film.

Zaterdagen van 28 september t/m 30 november 13:30 uur – meer info

Andrei Tarkofsky 1981

Fotografietour: Spelen met licht en schaduw

Op zaterdagen om 15:30 uur volg je deze sessie, waarin je ontdekt hoe je het beste licht kunt vinden voor jouw foto’s. Je leert volgens de werkwijze van Tarkovsky de meest geschikte lichtbronnen vinden. Ook ontdek je hoe je met schaduwen contrast en sfeer kunt creëren. Verder gaat de sessie in op technieken voor de bewerking van je foto’s.

Zaterdagen van 28 september t/m 30 november 15:30 uur – meer info

Eye Filmmuseum

Videolab voor gezinnen: Een filmtrailer maken

Met het hele gezin leer je hoe je films kunt maken. Bedenk een idee, maak een storyboard en ga vervolgens zelf opnemen met een iPad. Als gezin werk je samen aan het maken van een filmtrailer en ontdek je hoe je in iMovie een video kunt bewerken. Aan het einde van de sessie laat elke groep de gemaakte trailer zien.

Zaterdagen van 28 september t/m 30 november 15:30 uur – meer info

Eerder werkte Apple samen met New Museum voor de augmented reality-sessies van Today at Apple. Je kunt hierover lezen in ons verslag van de AR[T] Walk in Londen Covent Garden.

Bekijk ook

[AR]T Walk in Londen: wij gingen AR-kunst bekijken bij Apple Covent Garden

Apple organiseert een [AR]T Walk in zes steden wereldwijd. Daarbij kun je allerlei augmented reality-kunstwerken in de openbare ruimte zien. Benieuwd naar onze ervaringen? Wij deden in Londen mee aan de [AR]T Walk rondom de Apple Store in Covent Garden en vertellen in dit artikel hoe leuk het is om mee te doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.