Apple-event 10 september: wat kunnen we verwachten?

Wat gaat Apple op 10 september aankondigen? iCulture zet alle mogelijke producten en de kans op aankondigingen overzichtelijk bij elkaar, van iWatch tot iPhone 5S.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple-event-10-september-liggend
Traditiegetrouw geeft iCulture een overzicht van de aankondigingen die we tijdens het Apple-evenement op 10 september kunnen verwachten. Dat er nieuwe iPhones komen is vrijwel zeker, maar hoe zit het met de Apple TV, Macs, Mavericks en iPods? We beginnen echter met een reeks veelgestelde vragen.

Dit artikel verscheen op 9 september al op iPhoneclub en is vanwege de actualiteit opnieuw gepubliceerd op 10 september.

Hoe laat begint het?

Het evenement begint om 10:00 uur ‘s ochtends lokale tijd in Cupertino. Dat betekent 19:00 uur in Nederland en België Op @iCulture zie je de belangrijkste aankondigingen en op iPhoneclub lees je de langere artikelen met alle details.

Kan ik erbij zijn?

Nee, Apple heeft alleen media uitgenodigd in Cupertino. Daarnaast zijn er satelliet-evenementen voor de media in Berlijn, Tokio en Beijing waar het evenement via een livestream is te volgen. Heb je geen uitnodiging ontvangen, dan kun je niet aanwezig zijn.

Is er een livestream?

Nee, er is geen officiële livestream. Vorig jaar was er ook géén livestream bij de aankondiging van de iPhone 5. Tijdens de iPad-aankondiging in het najaar van 2012 en de keynote van WWDC 2013 werd er wel een livestream uitgezonden. Omdat Apple nog steeds niets heeft aangekondigd, verwachten we ook dit jaar géén livestream. Zodra Apple aankondigt dat er alsnog een livestream komt, laten we dat meteen weten.

Kan ik alles terugzien?

Ja! Apple maakt video-opnames die dezelfde avond nog via de Apple-website te bekijken zijn. Iets later verschijnt er ook een videopodcast in iTunes, zodat je de presentatie later nog eens rustig offline kunt bekijken op je iPhone of iPad. We plaatsen daar altijd aparte nieuwsartikelen over, dus houd iCulture in de gaten.

Hoe blijf ik dan op de hoogte?

Er zijn diverse grote Amerikaanse blogs die vanuit de zaal livebloggen. Denk aan voor de hand liggende namen als:

Wat gaat iCulture doen?

Op iPhoneclub zullen we vanaf 19:00 uur verslag doen van de aankondigingen, waarbij je meteen met medebezoekers in discussie kunt gaan. We gaan realtime nieuwsartikelen schrijven, zodat je meteen weet wat er is aangekondigd. We focussen daarbij op de informatie die je écht wilt weten: welke specificaties, prijs, levertijd en meer. De artikelen die we maken zullen gedurende de hele avond worden uitgebreid, naarmate er meer bekend wordt.

iphone 5s onderdelen

Hoe groot is de kans op…?

Hieronder geven we per onderwerp aan hoe groot de kans is dat Apple er iets over zegt tijdens het media-event op 10 september.

iOS 7: 99% zeker

ios 7 vierkantjeWe weten zeker dat Apple iets over iOS 7 gaat zeggen, maar we verwachten niet dat iOS 7 meteen al beschikbaar komt voor het grote publiek. Apple zal tijdens het evenement de belangrijke nieuwe functies nog eens de revue laten passeren. De officiële versie van iOS 7 zal vermoedelijk vlak vóór 20 september beschikbaar komen. Dit is de verwachte datum waarop de iPhone 5S en iPhone 5C voor het eerst in de verkoop gaan. iOS 7 is een totale redesign met tientallen nieuwe functies (die we in de serie ‘iOS 7 uitgelicht‘ hebben besproken).

Verwacht wordt dat Apple later vanavond de Golden Master van iOS 7 beschikbaar zal stellen voor ontwikkelaars. De Golden Master is identiek aan de versie van iOS 7 die later deze maand publiekelijk zal verschijnen. Apple heeft deze iOS-versie ook verstuurd naar leveranciers voor de iPhone 5S en iPhone 5C.

De verwachte verschijningsmomenten van iOS 7:

  • Golden Master – vanavond na de keynote, tussen 21:00 uur en 23:00 uur.
  • Algemene beschikbaarheid – tussen 10 en 20 september

Uiteraard lees je bij ons meteen wanneer de Golden Master en de uiteindelijke versie van iOS 7 beschikbaar worden gesteld.

Let op! Beta’s van iOS 7 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 7-betasoftware.

Gedetailleerde informatie vind je in ons dossier iOS 7.

Opvolger iPhone 5: 99% zeker

iphone 5s ring 2Na bijna een jaar zonder grote productaankondigingen is het hoog tijd dat Apple een nieuwe iPhone aankondigt. De opvolger van de iPhone 5 gaat vrijwel zeker iPhone 5S heten en krijgt een uiterlijk dat identiek is aan de huidige iPhone. Er wordt gesproken over twee nieuwe kleuren: champagne/goud en grafiet. Vooral de kleur grafiet blijkt erg populair bij de lezers van iCulture. Belangrijkste vernieuwingen: een dubbele ledflitser om betere foto’s te kunnen maken en een gewijzigde homeknop onder het scherm. Die homeknop zou wel eens een vingerafdrukscanner kunnen bevatten.
Gedetailleerde informatie vind je in ons dossier iPhone 5S.

Goedkope plastic iPhone: behoorlijke kans

iPhone-5C-greenEerst was het de ‘budget iPhone’, daarna de iPhone Lite. De afgelopen tijd noemt iedereen het goedkopere plastic toestel de iPhone 5C. De C zou daarbij staan voor Color, omdat de nieuwe iPhone in meerdere kleuren beschikbaar komt. Wit, roze, blauw, geel en groen zijn de verwachte kleuren en onder de iCulture-lezers zijn vooral wit en blauw favoriet. Een goedkopere iPhone geeft Apple meer mogelijkheden om het middensegment van de markt te bereiken: mensen die nu nog een tweedehands iPhone of een ouder model kopen, of een toestel van een goedkoper merk.
Gedetailleerde informatie vind je in ons dossier iPhone 5C.

iTunes Radio: vrijwel zeker

itunes-radio-dealsApple kondigde iTunes Radio al aan tijdens het WWDC-evenement, maar de echte aftrap moet nog plaatsvinden. Waarschijnlijk grijpt Apple het media-evenement van 10 september aan om nog de laatste details te geven. Zoals we inmiddels weten kun je met iTunes Radio gratis luisteren naar radiostations op basis van artiest of genre. Wat we nog niet weten is hoe frequent de reclames voorbijkomen en hoe opdringerig die aanwezig zullen zijn. Het aanbod van Apple om voor €25 per jaar de reclames af te kopen is in ieder geval aantrekkelijker dan de €100 per jaar die je bij Xbox Music betaalt.
Gedetailleerde info lees je in: dossier iTunes Radio.

OS X 10.9 Mavericks: redelijke kans

OS X MavericksApple stelde tijdens WWDC alvast Mavericks voor, oftewel OS X 10.9. Deze versie bevat vooral verbeteringen voor de power-users, zoals verbeterde batterijduur en betere ondersteuning van meerdere beeldschermen. Sinds WWDC zijn meerdere beta’s voor ontwikkelaars verschenen waarin de invloed van iOS te merken is. Mavericks komt tijdens het evenement op 10 september misschien niet meteen beschikbaar, maar we verwachten wel dat Apple een releasedatum bekendmaakt. Misschien worden er stilletjes ook nieuwe Macs en MacBooks in de Apple Store gezet, maar het evenement draait vooral om iOS.
Meer info: OS X Mavericks

Nieuwe iPods: redelijke kans

ipod touch kleurtjesSeptember was altijd het moment waarop nieuwe iPods werden aangekondigd tijdens een muziekevenement. Die tijd is voorbij. iPods zijn niet meer zo belangrijk voor Apple en krijgen nauwelijks meer aandacht tijdens de media-evenementen. Vorig jaar kregen de iPod touch en iPod nano een nieuw design met vrolijke kleurtjes, maar intern waren ze enkel gelijk getrokken met al bestaande hardware. Apple verkoopt nog steeds redelijk wat iPods, maar de verkoopcijfers lopen elk kwartaal terug. Het is de vraag hoe lang sommige producten zoals de iPod shuffle en iPod classic nog op de markt blijven.

Apple TV: redelijke kans

apple tv hdmiEven kregen we de indruk dat Apple een compleet nieuwe Apple TV zou uitbrengen. Er was immers een vracht van tientallen tonnen ‘settopboxes’ onderweg vanuit China. Maar inmiddels lijkt het erop dat Apple alleen nieuwe softwarefuncties gaat aankondigen. Waar wij het meest op hopen is dat Apple het eindelijk mogelijk maakt om apps te installeren op de Apple TV, zoals je op een smart-tv nu ook al apps hebt. Het is lastig inschatten of Apple daarvoor tijd uittrekt op het podium. We vermoeden dat het programma zo stampvol zit, dat het hoogstens tussen neus en lippen door wordt vermeld. Nieuwe functies die we in ieder geval verwachten zijn muziek kopen en snelle set-up met Bluetooth 4.0.

Nieuwe iPads: kleine kans

apple-ipad-mini-handApple bracht vorig jaar oktober nieuwe iPads uit, waaronder de iPad mini. De uitrol van iOS 7 zou een mooi moment zijn om ook weer nieuwe iPads aan te kondigen, maar we denken toch dat Apple daarmee gaat wachten tot eind september/begin oktober. Vorig jaar werd er ook een apart evenement voor de nieuwe iPads georganiseerd. Dat het nog wel even kan duren, blijkt ook uit het feit dat er pas heel recent onderdelen van nieuwe iPads uitlekken. Bij de nieuwe iPhones is dat al een paar weken aan de gang. Bij de iPad 5 wordt een smallere schermrand verwacht, vergelijkbaar met de iPad mini. De behuizing blijft hetzelfde: gemaakt van metaal en in de kleuren zilver en antraciet. Het 9,7-inch retinascherm maakt misschien gebruik van nieuwe ledverlichting. De iPad mini zou misschien een retinascherm kunnen krijgen, maar dat is nog allerminst zeker.

Gedetailleerde info lees je in dossier iPad 5 en dossier iPad mini 2.

Nieuwe Macs: kleine kans

mac proDe iMac kreeg eind vorig jaar nog een update met een veel dunnere schermrand. Er verscheen de afgelopen maanden een nieuwe versie van de MacBook Air. Het meest zitten we daarom te wachten op een update voor de MacBook Pro en de Mac mini, ook al is het onwaarschijnlijk dat er op het podium veel aandacht aan nieuwe Mac-producten zal worden besteed. Als Apple kleine updates van de Mac-producten uitbrengt, dan zullen ze geruisloos in de Apple Store verschijnen en vrijwel zeker hetzelfde uiterlijk houden. Het enige product dat misschien wel wat tijd op het podium krijgt is de dit voorjaar aangekondigde Mac Pro, een apparaat dat een totaal nieuw design heeft gekregen en dat later dit jaar op de markt komt. Misschien dat de Mac Pro een eigen evenement krijgt; zo niet, dan kondigt Apple misschien de introductiedatum en de prijs aan.

iWatch: vrijwel uitgesloten

iWatch Martin HajekDe kans is niet zo groot dat Apple op 10 september een smartwatch aankondigt, ook al gaan er al maandenlang geruchten. Apple lijkt links en rechts te worden ingehaald door fabrikanten die wél een aankondiging doen: van Qualcomm tot Nissan en van Samsung tot Google, allemaal zijn ze bezig met een horloge. De eerste reacties op de Galaxy Gear zijn nog niet overtuigend. Samsung kan beter blijven imiteren dan zelf iets bedenken. Maar andere smartwatches zoals de Nismo Watch van Nissan zien er een stuk beter uit. Misschien gaat Apple dezelfde tactiek volgen zoals ze ook bij tablets hebben gedaan: eerst anderen een paar keer laten mislukken, om vervolgens zelf met hét ultieme sport-, gezondheids- en lifestylehorloge op de proppen te komen.

Reacties: 75 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.