Apple Car

Gerucht: ‘Apple werkt aan eigen lidar-sensors voor Apple Car’

Apple is bezig om eigen lidar-sensors te ontwikkelen en is in gesprek met externe partijen over zelfrijdende auto's voor het Apple Car-project. Huidige lidar-systemen zijn groot, duur en lelijk en Apple wil daar iets aan doen.

Apple lidar-sensors voor zelfrijdende auto’s

Apple wil de toekomstige zelfrijdende auto voorzien van eigen lidar-sensoren. Apple zou toeleveranciers de opdracht hebben gegeven om sensoren te maken die goedkoper en kleiner zijn en ook gemakkelijker in massa kunnen worden geproduceerd. Ook zou Apple bezig zijn om zelf iets te ontwerpen, terwijl er tegelijk wordt gekeken naar het aanbod van externe partijen. Huidige lidar-systemen kosten tienduizenden euro’s per stuk en dat maakt het ongeschikt voor gebruik in auto’s voor consumenten. Apple gebruikt dergelijke lidar-systemen zelf al voor het verzamelen van data voor Apple Kaarten.

Wat is lidar?
Lidar staat voor LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging. Het is een technologie om de afstand tot een object te bepalen met behulp van laserpulsen. Bij zelfrijdende auto’s is dit nodig om objecten te ‘zien’ en te voorkomen dat een auto botst. Lidar werkt volgens hetzelfde principe als rader: het zendt een signaal uit, dat na enige tijd door reflectie weer zal worden teruggekaatst. De afstand tot het object kan vervolgens worden berekend op basis van de tijd tussen het uitzenden en terug ontvangen van de puls. Lidar gebruikt laserlicht, terwijl radar werkt met radiogolven.


Volgens Reuters wil Apple de volledige controle hebben over het platform voor autonome auto’s, van de hardware tot de software. Het maakt daarbij niet uit wie het voertuig zelf maakt, zo vertelde een bron. Apple wil dat de lidar-systemen zo goedkoop geproduceerd kunnen worden dat ze minder dan duizend dollar kosten. Tot nu toe zou het bedrijf niet erg onder de indruk van het huidige aanbod zijn.

Het is nog onzeker of Apple een eigen auto op de markt wil brengen. De onlangs verschenen biografie van Tim Cook gaat ook uitgebreid in op het onderwerp ‘robot cars’ maar concludeert dat er nog veel onduidelijk is over de richting waarin het project gaat. Eén van de opties is dat Apple de technologie aan bestaande autofabrikanten in licentie beschikbaar wil stellen. Apple zorgt dan voor de hardware en de algoritmes die de software aansturen. Maar er zou op termijn ook een eigen Apple Car kunnen komen. Vorig jaar haalde Apple Doug Field in huis, een voormalig medewerker van Tesla. Sindsdien laaien de geruchten over Project Titan weer op, zeker omdat Apple in maart ook nog een specialist in aandrijfsystemen voor auto’s in dienst nam. Ook hij was afkomstig van Tesla.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 april 2019, 17:20
Bron Bron Reuters
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerpen apple car, project titan

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.