Reacties voor: Apple dreigt iTunes Store te sluiten

Apple dreigt de iTunes Store te sluiten als een geplande royaltyverhoging van 9 naar 15 cent doorgaat. Het extra geld is bedoeld voor een betere vergoeding aan artiesten.
Lees het complete artikel → Apple dreigt iTunes Store te sluiten
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 52 reacties

  1. Ik denk niet dat de iTunes store veel gebruikt word. Tenminste niet in Nederland. Muziek downloaden gebeurt wel op een andere manier neem ik aan. Zo slim zijn de mensen toch wel?

  2. Volgens Apple is het onmogelijk om de hogere royalties te betalen, zonder de huidige verkoopprijs van 99 cent per muzieknummer vast te houden los te laten / te verhogen.

  3. de grootste muziekwinkel van Amerika zullen ze heus niet gaan sluiten hoor. hoop ik.

  4. Ik koop al mijn muziek via iTunes en hoop dan ook dat de prijs van 99 eurocent behouden wordt 🙂

  5. itunes is nu de grootste muziek store in de wereld. ze verkopen meer muziek wereldwijd dan welke andere echte of online winkel.

    of de verkoop cijfers in NL daar veel aan bijdragen weet ik niet. Gezien hollanders alles graag voor ze weinig mogelijk willen hebben donwloaden veel mensen vast hun muziek op minder legale wijze.

    maar ondanks dat hebben ze wel een goed lopende dienst die overal tot in de broekzak te gebruiken is.

    De itunes muziek winkel sluiten lijkt me geen goede zet. Daar is itunes te waardevol voor. itunes is het bloed dat door de aderen van allle apple producten stoomt.
    Het ondersteund ver verkoop van al hun multi-media producten.

    Apple zou er goed aan doen om artiesten direct zonder platen baas er tussen hun muziek aan te laten bieden. dan verdienen de artiesten in een klap veel meer per nummer en schakel je de geldwolven van een NMPA uit.

  6. Hmm, kennelijk niet goed gelezen (of verkeerd vaneen andere site overgeschreven….)
    Het gaat hier niet om royalties aan artiesten maar aan componisten. Zo als bij ons de BUMA/STEMRA heffing.

    Artiesten krijgen geen royalties via de NMPA maar hebben een contract met de platenmaatschappij.

  7. Origineel geplaatst door SebasIk denk niet dat de iTunes store veel gebruikt word. Tenminste niet in Nederland. Muziek downloaden gebeurt wel op een andere manier neem ik aan. Zo slim zijn de mensen toch wel?

    Wat een belachelijk antwoord. Als je een klein beetje het nieuws rond Apple volgt weet je gewoon dat dit wel zo is. Wereldwijd nummer 1 downloadwinkel, hoe kan je hier nu van zeggen dat ie niet veel gebruikt wordt.
    In Europa klimt de ITMS iets trager, maar steeds meer mensen kopen hun muziek ook echt. Behlave de 14 jarige kiddies die niet snappen dat muziek downloaden de artiesten niet echt vooruit helpt.

    Origineel geplaatst door 4sausApple zou er goed aan doen om artiesten direct zonder platen baas er tussen hun muziek aan te laten bieden. dan verdienen de artiesten in een klap veel meer per nummer en schakel je de geldwolven van een NMPA uit.

    Er zijn al een aantal artiesten die hun muziek onder eigenbeheer hebben en deze via de ITMS verkopen. Is idd veel winstgevender dan via platenmaatschappij.
    Waarschijnlijk worden dit er in de toekomst ook meer en meer. De muziek wordt goedkoper verkocht dan in de winkel (op cd) dus mensen gaan sneller een album kopen, en ze verdienen er nog een meer aan. Daarom ook dat er zoveel ruzie gemaakt wordt tussen Apple en de platenmaatschappijen, deze laatste willen/wilden de prijs enige tijd geleden al een stuk omhoog hebben. Maar Apple heeft dit geweigerd. Ondertussen is het zover gekomen dat ze niet meer zonder Apple kunnen, en Apple voor een groot deel de scepter swingt in het Amerikaanse muziek land.

    Jonas

  8. sowieso heeft Apple een goeie stok achter de deur. De platenmaatschappijen verdienen er per dag ruim €20000 aan. Als Apple dus besluit om het dicht te gooien draaien ze dus mooi de kraan dicht en moeten de mensen wel luisteren. Anders zetten de platenmaatschapijen wel druk op de NMPA.

  9. Hmm, is in ieder geval een goed dreigement. Als ze nu eens proberen de kosten omlaag te krijgen.
    Denk dat de afzet dan een stuk groter wordt en er minder illigale downloads zijn.

  10. @Dogcow: Jij hebt het ook fout. Het gaat niet puur om componisten, maar om ‘music publishers’. Dat zijn de mensen die copyright op het nummer hebben. Soms is dat niet de componist, maar ook wel iemand anders bijv. Michael Jackson bij een aantal Beatles-nummers.

  11. @Jonas

    Nou, ik download echt niks via iTunes, omdat alle muziek gewoon op nieuwsgroepen aangeboden worden voor NIKS! Welliswaar illegaal, maarja dat zijn wel meer dingen. En ik ga echt niet een euro neer leggen voor een liedje. Ik heb meer dan 1500 liedjes op me iPhone, komt dus neer op meer dan 1500 euro..

    Je bent gek als je dat doet.. En ik ben niet de enige die zo denkt, hoop ik tenminste..

  12. Dit is een trend waar we in de toekomst nog veel meer mee te maken gaan krijgen. Het probleem is wel dat de maatschappijen zo zelf de muziekindustrie om zeep helpen. Ze klagen steen en been over illegaal downloaden terwijl mensen best bereid zijn te betalen voor muziek alleen dan wel tegen een reele prijs. Als ik nu kijk naar die 99 cent voor een nummer is dit ook nog best aan de hoge kant voor een digitale track waar je bij (bv) de media markt een fysiek schijfje koopt voor dezelfde prijs als een digitaal album bij (bv) iTunes (kortom: en een fysiek schijfje, geen beperkingen en optimale kwaliteit). Een model als mp3sparks.com zou daarom veel beter werken of een model met een abonnement per maand. Hiermee voorkom je op grotere schaal illegaal downloaden.
    Die maatschappijen zorgen er dus zelf voor dat de illegale handel in digitale content blijft groeien…..om één reden en dat is geld. Maar ze kunnen er zelf voor zorgen dat er meer muziek wordt verkocht tegen een lagere prijs waardoor de omzet uiteindelijk zal toenemen.

  13. Origineel geplaatst door SebasIk denk niet dat de iTunes store veel gebruikt word. Tenminste niet in Nederland. Muziek downloaden gebeurt wel op een andere manier neem ik aan. Zo slim zijn de mensen toch wel?

    Ik gebruik de iTunes Music Store regelmatig. Ik koop zeker voor 20 euro per maand. Het is gewoon gemakkelijk als je een liedje nodig hebt koop je het effe vie je iPhone.

  14. @Joris

    Of je wacht even tot je thuis bent en trekt een hele nieuwsgroep leeg. En heb je meteen 20 albums voor noppes.

    Tja, het blijft een strijd. En iedereen heeft zijn eigen manier van downloaden.

  15. Als jullie muziek en apps blijven downloaden op een illigale wijze.. maar dan word er straks geen muziek meer gemaakt.. stel je baas zegt jij werkt vandaag en je krijgt geen loon voor deze dag.. dan werk jij niet meer.. zo is het in de muziek ook! het is hun brood wat jij van hun steelt!!

  16. @Jonas : steel jij alle winkels leeg…?

  17. Origineel geplaatst door Sebas@Joris

    Of je wacht even tot je thuis bent en trekt een hele nieuwsgroep leeg. En heb je meteen 20 albums voor noppes.

    Tja, het blijft een strijd. En iedereen heeft zijn eigen manier van downloaden.

    jij werkt ook graag voor noppes zeker?
    stel dat jou baas na een maan werken zegt ik betaal je niet. want ik heb mijn eigen manier van met mensen om gaan.

  18. @Sebas
    Misschien handig als je je eerst verdiept ergens in voor je wat roept. Itunes loopt zo goed omdat niet iedereen zo gierig is als de Nederlander. In Amerika wordt veel minder illegaal gedownload dan hier (Nederland is nr. 1 download land). In Amerika is iTunes de best verkopende muziek winkel.

    Jij denkt wel heel makkelijk over het downloaden. Ik zeg niet dat ik niks download maar mogen artiesten ook wat verdienen? Of de platenmaatschappij die moeten zorgen voor distibutie, reclame etc. En maar klagen dat de concertkaartjes zo duur worden.

  19. Mag het niet hopen dat de iTunes store gaat sluiten.
    Ik haal ook mijn muziek daar vandaan.

    Mensen die illegaal downloaden. GA JE DIEP SCHAMEN!!! Door jullie komen er van dit soort verhogingen, doordat er niet meer op legale wijze muziek verkocht wordt, verdienen de platenmaatschappijen/artiesten minder!

  20. Kom op zeg, niet zo schijnheilig alsjeblieft. De mainstream muziekindustrie beseft nog steeds niet dat ze al jarenlang hun eigen ruiten aan het ingooien zijn, door steeds meer geld te willen verdienen over de rug van de consument. Die pikt dat niet, want bijna niemand is bereid om 23 euro te betalen voor een cd, of meer dan 10 euro voor een mp3-album. Ik wens ze een flinke financiële crisis toe, dan is het snel afgelopen met al die extra heffingen.

    De kleine platenmaatschappijen en bandjes hoor je echter nooit, die beseffen heel goed dat ze afhankelijk zijn van de internetgebruiker en spelen daar handig op in. Als ik bijvoorbeeld een cd bestel bij het label Jagjaguwar, dan krijg ik weken vóór de officiële releasedate een link om het album gratis te downloaden, plus nog een hoop posters en buttons bij het pakketje. En dat voor éénderde van de prijs die de majors voor een album rekenen.

    Overigens download ik gigantisch veel via niet-officiële kanalen (Slsk e.d.), maar koop ik ook relatief veel zilveren schijfjes. iTunes vind ik vooral interessant vanwege de exclusieve live-sessies.

  21. Origineel geplaatst door Julian
    Mensen die illegaal downloaden. Door jullie komen er van dit soort verhogingen,

    Oh nee, echt niet hoor. Wat je je hier ziet is puur de kortzichtige hebzucht van de muziekindustrie. Het betreffende tarief verhogen heeft echt niks met piraterij te maken.

  22. Klagen dat de muziek zo duur is en dan maar illegaal downloaden is echt een beetje simpel.

    Door dat illegale downloaden IS de muziek zo duur.. Als iedereen netjes zijn muziek zou kopen dan kunnen de prijzen naar beneden en wordt het dus goedkoper.

    Beetje een kip en het ei verhaal dus…

  23. Dreigement.. ze hebben gezegd dat wanneer de store niet met winst kan draaien, ze zullen stoppen. Zoiets zou elke “winkel” doen…

  24. In Nederland gaat het downloaden binnen 3 jaar echt wel aan banden gelegd worden..mark my words.
    Straks bemoeid het Europees Parlement zich ermee en is het snel afgelopen en zullen we ons weer moeten begeven naar de itunes store en cd winkel.
    De providers moeten gaan controleren op illegale content en op geen enkele manier kunnen wij onszelf gratis verrijken.

    In landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk is het al haast onmogelijk om op grote schaal aan illegale content te komen. Volgens mij is Nederland (samen met wat aziatische landen) een van de weinige downloadparadijzen op aarde.

    Ik denk idd dat het probleem bij de platenmaatschappijen ligt. Hoewel ik ook vindt dat de meeste artiesten GENOEG verdienen!! Als ik cribbs op MTV kijk rechtvaardig ik daarmee mijn downloadgevoel 😉

  25. Origineel geplaatst door SebasIk denk niet dat de iTunes store veel gebruikt word. Tenminste niet in Nederland. Muziek downloaden gebeurt wel op een andere manier neem ik aan. Zo slim zijn de mensen toch wel?

    Ik gebruik dat constant. “slim” heeft er niks mee te maken, het gaat om gebruiksgemak. Ik heb geen zin om me uren bezig te houden met zoeken op soulseek ofzo en dan te filteren tussen goede en slechte kwaliteit, hopen dat het is wat je denkt het is, tags in orde zetten, album-art toevoegen, … Als een CD in iTunes+ beschikbaar is (zonder DRM) – dan koop ik die meteen. Da’s enkele clicks en je hebt die nummers.

    Dat muziek geld kost maakt me niet zoveel uit, die muzikanten moeten ook geld verdienen. Dat naar de CD-winkel gaan en dan zien of ze die CD hebben (niet altijd even evident als je muziek-keuze niet al te ‘mainstream’ is), dat doe je gewoon niet speciaal. Het gebeurt regelmatig dat ik dingen op last.fm tegenkom en van denk ‘oh fijn’, naar iTunes switch en daar effe zoek of ze daar niets van hebben. De nieuwe Genius functie is daarvoor ook superhandig.

  26. Origineel geplaatst door Sebas@Jonas

    Nou, ik download echt niks via iTunes, omdat alle muziek gewoon op nieuwsgroepen aangeboden worden voor NIKS! Welliswaar illegaal, maarja dat zijn wel meer dingen. En ik ga echt niet een euro neer leggen voor een liedje. Ik heb meer dan 1500 liedjes op me iPhone, komt dus neer op meer dan 1500 euro..

    Je bent gek als je dat doet.. En ik ben niet de enige die zo denkt, hoop ik tenminste..

    Je bent ook niet de enige die zo denkt. Binnen 15 minuten heb ik binnen wat ik wil hebben voor gratis.
    Ja, ik snap dat de industie hier kapot aan kan gaan…so be it…er zijn genoeg lusers die wel gewoon willen betalen…ergens zal er een evenwicht ontstaan!

  27. lusers=lutsers
    Kan je tegenwoordig niet meer een editknop gebruiken?

  28. Origineel geplaatst door Sebas@Joris

    Of je wacht even tot je thuis bent en trekt een hele nieuwsgroep leeg. En heb je meteen 20 albums voor noppes.

    Tja, het blijft een strijd. En iedereen heeft zijn eigen manier van downloaden.

    Het zal me worst wezen als mensen albums van Metallica, J-Lo en al die andere bagger downloaden, die hufters verdienen al genoeg aan mensen die hun CDs kopen.
    Maar kleine indie muziek bands verdienen het gewoon om wat geld te ontvangen voor hun meestal passievol en niet door de commercie verneukt werk.
    Jouw antwoorden komen op mij over als stoerdoenerij “kijk mij eens stout zijn” .. verspilde moeite.

  29. Origineel geplaatst door JulianMag het niet hopen dat de iTunes store gaat sluiten.
    Ik haal ook mijn muziek daar vandaan.

    Mensen die illegaal downloaden. GA JE DIEP SCHAMEN!!! Door jullie komen er van dit soort verhogingen, doordat er niet meer op legale wijze muziek verkocht wordt, verdienen de platenmaatschappijen/artiesten minder!

    hahaha, jij weet het mooi te brengen. Flikker toch op man…een beetje minder kortzichtig mag wel…
    ow ow ow wat verdienen ze weinig…
    Als jij mij garantie geeft dat die sjeik in Timboektoe minder gaat verdienen zodat mijn benzine goedkoper wordt, dan zal ik stoppen met illegaal downloaden, deal?
    Zo is er altijd wel wat, feit is dat je rechts en links gewoon genaaid wordt en af en toe kan je dat omzeilen, nou prima, muziek voor niks, heerlijk!
    Hoorde ik iemand over kip en ei? De hele wereld bestaat uit vraag en aanbod en alles heeft verband met elkaar…kijk dus verder dan je neus lang is en maak je niet zo druk allemaal….

  30. Ik kan me goed voorstellen dat Apple de prijs no way verhoogt. Nu koop ik nog liedjes in de iTunes store omdat dat gemakkelijker is dan met LimeWire. Als de prijs 1,50 per nummer zou zijn, zou ik er niet over piekeren dat te betalen als het ook gratis kan.

  31. Origineel geplaatst door Marco

    Origineel geplaatst door Sebas@Joris

    Of je wacht even tot je thuis bent en trekt een hele nieuwsgroep leeg. En heb je meteen 20 albums voor noppes.

    Tja, het blijft een strijd. En iedereen heeft zijn eigen manier van downloaden.

    Het zal me worst wezen als mensen albums van Metallica, J-Lo en al die andere bagger downloaden, die hufters verdienen al genoeg aan mensen die hun CDs kopen.
    Maar kleine indie muziek bands verdienen het gewoon om wat geld te ontvangen voor hun meestal passievol en niet door de commercie verneukt werk.
    Jouw antwoorden komen op mij over als stoerdoenerij “kijk mij eens stout zijn” .. verspilde moeite.

    Eensch, en zij zullen het inderdaad moeilijk krijgen. Echter kleine bands zoals jij ze beschrijft hebben een vaak een pure liefhebbers fanbase, die willen graag een cdtje hebben en/of willen deze bands steunen. Het heeft er ook mee te maken dat zij simpelweg niet bij het grote publiek bekend zijn waardoor zij dus niet 100k-ish verkopen…
    Feit is wel dat zij dit geld nodig hebben om uberhaubt te kunnen bestaan anders dan die andere groepen/bands die jij noemde idd..

  32. Kleinere bands doen niet moeilijk over internet, omdat hun inkomsten niet van cd-verkoop afhangt. 99% van alle bands verdient geld door middel van optreden en de merchandise die daarbij verkocht wordt. Slechts 1% (de Metallica’s en de Britneys) verkoopt genoeg cd’s om er flink aan te verdienen. Maar het is ook deze groep die telkens op hun achterste poten staat als er ook maar één dollar dreigt te worden misgelopen.

    Maar denk eens logisch na: zonder downloaders (‘illegaal downloaden’ is in Nederland nog altijd een contradictie in terminus) zouden de meeste bands niet eens bekendheid hebben buiten hun eigen regio.

  33. “De royalties zouden op verzoek van de National Music Publishers’ Association (NMPA) verhoogd moeten worden: van 9 naar 15 cent per verkochte track. Dat is een toename van 66%.”

    Rekenen blijft moeilijk hè….

  34. Goede zet van Apple. Ik ben benieuwd of de initiatiefnemers zwichten onder de druk van de marktleider in online muziekverkopen.

  35. Ik deel het een beetje in twee… .
    Niet alles verdient mijn geld. ik heb een oor voor veel genres van muziek maar ik weet dat die cd van queens of the stone age volgend jaar ook nog lekker klinkt terwijl er dan al heel wat stof op het laatste werk van THE GAME (lax) zal liggen.. .
    Vele artiesten hebben van die ‘ one single albums’ waarbij enkel dat ene plaatje van op de radio goed is en de rest niet meer als opvulling. vroeger was ik die idioot die steeds zulke cd’s kocht (kast zit tjokvol) maar nu pak ik het slimmer aan:

    8 diagrams/Wu Tang= killer album: kopen op cd

    muze( hebben veel slechte nummers) : nrs apart kopen in istore

    50 cent: effe leuk maar volgende week al voorbij= downloaden voor 0 euro

  36. Laten we dan ook wel even in beschouwing nemen dat mensen/bands als Metallica, Britney, J-Lo in huizen wonen van soms wel 10 miljoen dollar en nog een buitenhuisje hebben van zo’n 3 miljoen.

    Waarom betalen platenmaatschappijen dat? Omdat ze er geld in zien. Dat geld, dat naar zulke artiesten gaat moeten ze toch ook op een manier weer terugverdienen, en het liefst met een beetje winst, zodat ze ook weer nieuwe artiesten kunnen sponsoren waardoor ze weer meer winst gaan maken. Het is een soort van piramidesysteem waarbij er alleen andersom gewerkt wordt.

    Als ze nou eens rustig aan zouden doen en voor een artiest om bij hun onder het label te komen zo’n 20000 zouden geven in plaats van 50 miljoen… Zou al veel schelen. Ook in de kosten die zij maken.

    Echter, de Britney’s enz. van deze wereld willen niet voor zo weinig geld werken. Die weten wat ze waard zijn. Daarvoor huren ze managers in die voor hun de beste deals strikken. Ik zou persoonlijk ook niet voor een half miljoen werken als ik weet dat ik ergens anders voor hetzelfde doen een miljoen zou kunnen krijgen. Uiteindelijk komt het er op neer dat illegale downloaders (waaronder ik ook) er ook voor zorgen dat de mensen die wel netjes betalen voor de muziek er alleen maar meer voor gaan betalen zodat:
    – Britney een mooi huisje en dergelijke kan houden.
    – Platenmaatschappijen meer geld overhouden om te investeren/rentenieren/winst maken.
    – Legale downloaders/mensen die cd’s kopen altijd meer geld kwijt zullen zijn dan wanneer ze het een tikkie minder legaal gaan doen.

    Overigens niet vergeten dat we in de tijd van een globale economie leven waardoor iedere euro die je hier uitgeeft, uiteindelijk effect heeft in de kosten van een ander product. Kijk maar waarom banken failliet gaan in Nederland, terwijl in Amerika de hele zaak begonnen is.

  37. Origineel geplaatst door Ferdi“De royalties zouden op verzoek van de National Music Publishers� Association (NMPA) verhoogd moeten worden: van 9 naar 15 cent per verkochte track. Dat is een toename van 66%.”

    Rekenen blijft moeilijk hè….

    uhhh… (9/100) * 166 = 14,94…. ok, je hebt helemaal gelijk, ‘t is dus net geen 66% maar wel precies 2/3 …

    Duhhh

  38. Ik denk dat apple sowieso heel veel winst heeft behaald aan het feit dat mensen illigaal kunnen downloaden. Als iTunes helemaal legaal zou zijn zou er niemand meer rondlopen met een iPod.
    Laat apple gewoon een beetje inchippen

  39. Origineel geplaatst door taggie Als iTunes helemaal legaal zou zijn zou er niemand meer rondlopen met een iPod.

    Is iTunes deels illegaal dan?

  40. Origineel geplaatst door MarKon… of een model met een abonnement per maand. Hiermee voorkom je op grotere schaal illegaal downloaden.

    http://www.emusic.com iets voor je?

  41. Of je wacht even tot je thuis bent en trekt een hele nieuwsgroep leeg. En heb je meteen 20 albums voor noppes.

    Ik ben muzikant. In 1987 kregen we van de platenmaatschappij 45.000 euro voorschot (in guldens natuurlijk) om een CD op te nemen. Nu krijg je bijna niks, ze hebben het liefst dat je dat zelf op je zolderkamer doet, op eigen kosten. Met de tegenwoordige techniek kun heel behoorlijk voor 5000 euro een CD op je zolderkamer opnemen, maar het wordt heel andere muziek. Toch jammer…

  42. Heb altijd via Limewire gedownload en doe dat nog steeds. 80% hardcore en ja dat is niet op iTunes te vinden. de rest (top 40 enzo) koop ik via iTunes. 90% van mijn omgeving download en kopieert de muziek. wanneer die gaan dowloaden kan alles 90% goedkoper worden. aantrekkinskracht van bv itunes store = legaal + gebruiksvriendlijkheid (tags, album art, e.d.)

  43. Dit is toch niet meer van deze tijd. Wat een discussie … Laat iedereen in zijn waarde.

  44. Melding: Er wordt gelinkt vanuit een artikel op MartijnSnels.nl naar het originele bron artikel op deze website.

    Dit bericht is automatisch gegenereerd.

  45. Origineel geplaatst door iPhoneclub (JP)

    Origineel geplaatst door DogcowHet gaat hier niet om royalties aan artiesten maar aan componisten. Zo als bij ons de BUMA/STEMRA heffing.

    Artiesten krijgen geen royalties via de NMPA maar hebben een contract met de platenmaatschappij.

    Aangepast.

    En zo hoort het ook… Niks mis mee.

  46. 1 euro per nummer en 10 per album is een mooie prijs, maar meer wil ik er ook niet aan uitgeven eigenlijk. Hoop dus dat apple doorgaat met dezelfde prijzen.

    Heb trouwens sinds januari al bijna 450 nummers binnen gehaald, via itunes.

  47. Als ze hem sluiten komt er wel een andere site op nummer 1.

  48. ZE SPOREN GEWOON NIET.

  49. Het gaat er niet alleen om dat grote artiesten in grote huizen kunnen wonen. Daar betaal ik niet voor. Dankzij grote artiesten hebben vele duizenden mensen een baan in de entertainment industrie. Dáár betaal je voor. En dat is wat je kapot maakt met illegale downloads. Het gaat om mensen met een normale baan die dankzij jouw aankoop in dienst worden genomen. Al mijn muziek is gekocht. Als de illegale downloads écht uitgebannen worden (wat mij onmogelijk lijkt) moet de prijs ook naar beneden kunnen. Jammer genoeg heb ik daar niet veel vertrouwen in, en in dat opzicht is de “concurrentie” van illegale downloads wel nuttig om platenmaatschappijen te dwingen om na te denken over hun toekomst.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.