Apple boekt record 2e kwartaalcijfers: 36% winststijging

Apple heeft wederom een fiscaal recordkwartaal achter de rug. Vooral de Mac-divisie deed het met een 51% verkooptoename uitstekend. Tijdens de conference call was er ook het nodige iPhone-nieuws.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

Apple 1 Infinite Loop - CupertinoApple heeft het afgelopen fiscale kwartaal (Q2 2008) recordcijfers weten neer te zetten. De omzet steeg met 43% naar 7,51 miljard dollar en de winstcijfers lieten een al even spectaculaire stijging zien. De winst steeg – vergeleken met hetzelfde fiscale kwartaal (Q2 2007, $770 miljoen) – met 36% naar 1.05 miljard dollar. De groeicijfers waren hoger dan analisten hadden verwacht.

De grootste bijdrage aan het succes wordt geleverd door de Mac-divisie. Apple heeft het afgelopen fiscale kwartaal het niet onaardige aantal van 2.29 miljoen Mac’s verkocht; een toename van 51% in vergelijking met Q2 2007. Daarnaast zijn er 10.6 miljoen iPod’s (1% stijging) en 1.7 miljoen iPhones verkocht, wat het totaalaantal verkochte iPhones per 31 maart op 5.4 miljoen iPhones brengt. Apple heeft tijdens de conference call na afloop van de kwartaalcijfers laten weten dat ze nog steeds op koers liggen om het oorspronkelijke doel van 10 miljoen verkochte iPhones aan het einde van het fiscale jaar te halen.

Volgens Apple’s CFO Peter Oppenheimer is de belangstelling voor de iPhone SDK “enorm”: de SDK is meer dan 200.000 keer gedownload en de interesse van veel grote Fortune 500 bedrijven voor het iPhone 2.0 Beta Enterprise-programma is overweldigend. CFO Peter Oppenheimer en COO Tim Cook hebben tijdens de conference call meermaals gezegd dat de iPhone 2.0-firmware “eind juni” zal worden vrijgegeven.

Natuurlijk waren er ook vragen over het huidige voorraadtekort van iPhones. Volgens COO Tim Cook heeft Apple de grote vraag naar de iPhone verkeerd ingeschat:

“In terms of the shortages, we expected iPhone to decline more on a sequential basis than it did… as we got towards the end of the quarter we began to experience stock-outs. Our US stores have experienced more stockouts, relatively more… we believe that more iPhones are bought there with the intention of unlocking.”

Een andere interessante opmerking was dat operators de iPhones zo laag mogen prijzen als ze zelf willen. Apple heeft blijkbaar geen minimale verkoopprijs die aan de operators wordt opgelegd.

De iPhone heeft voor 412 miljoen dollar bijgedragen aan de omzet, inclusief overeenkomsten met operators en accessoires van Apple zelf of andere fabrikanten: een stijging van 57% vergeleken met het vorige fiscale kwartaal (Q1 2008) en ondanks een verkoopdaling van 26% in losse iPhones.

Voor het volgende fiscale kwartaal Q3 2008 verwacht Apple een omzet van 7,2 miljard dollar. Met een toename van 4 miljard dollar in de eerste helft van het fiscale jaar 2008 heeft Apple momenteel een oorlogskas van 19,4 miljard dollar op de balans staan.

Bron: Wall Street Journal, iLounge, Yahoo! Finance en anderen

Foto: Flickr, (c) jschroe

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2008, 12:55
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.