Mark Gurman

Apple-geruchtenfenomeen Mark Gurman stapt over naar Bloomberg

Apple-geruchtenfenomeen Mark Gurman stapt over naar Bloomberg. De 22-jarige techreporter was verantwoordelijk voor alle belangrijke Apple-geruchten van de afgelopen jaren - en ze klopten bijna altijd.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De afgelopen jaren heb je op iCulture heel wat geruchten zien langskomen van 9to5Mac. Bijna allemaal waren ze te danken aan Mark Gurman, een jongen die op zijn vijftiende begon met schrijven en inmiddels een indrukwekkend netwerk heeft opgebouwd. In de toekomst zullen we vaker naar Bloomberg verwijzen, want dit nieuwsnetwerk heeft de inmiddels 22-jarige techreporter in dienst genomen.

Mark Gurman

Mark Gurman zette andere geruchtensites buitenspel

Toen we met iCulture begonnen was er nog een heel divers netwerk van Apple-geruchtensites. Naast 9to5Mac had je MacRumors en een handjevol andere sites die zich gespecialiseerd hadden in het brengen van zoveel mogelijk scoops. Die websites werden vanwege het hoge geruchtengehalte niet uitgenodigd op de WWDC en andere evenementen van Apple, maar dat hoefde ook niet: ze hadden uit eigen bronnen dichtbij Apple al gehoord wat er zou worden aangekondigd en vaak speelden ze dat ook naar hun lezers door. Het leidde vaak tot de verzuchting na afloop van keynotes: “Nou, ze hebben ook niet veel nieuws verteld.”

Die situatie is de afgelopen jaren alleen maar heftiger geworden: steeds meer details over nieuwe iPhones en iOS-functies lekken vooraf uit, waardoor mensen nog steeds teleurgesteld reageren na een Apple-evenement. Er is alleen een verschil: de afgelopen drie, vier jaar waren vrijwel alle scoops afkomstig van één persoon. En ze klopten ook bijna altijd. Als Mark Gurman een gerucht naar buiten bracht, wist je: dit is goed onderzocht. Dit is geen gerucht meer, maar een feit. Gurman zette daarmee alle andere geruchtensites buitenspel, waardoor ze zich noodgedwongen meer gingen richten op algemeen nieuws.

Van 9to5Mac naar Bloomberg

Gisteren werd bekend dat Gurman 9to5Mac gaat verlaten. Hoofdredacteur Seth Weintraub bevestigde het nieuws. Er werd gespeculeerd dat Gurman de overstap naar Buzzfeed zou maken, net als gerespecteerde collega’s zoals Mat Honan (ex-Wired) en John Paczkowski (ex-Re/code), maar het werd Bloomberg. De transfer zou het afgelopen jaar al zorgvuldig zijn gepland. Bloomberg had tot nu toe een dramatisch slecht trackrecord en publiceerde soms analyses waar je als Apple-kenner van achter je oren krabde. Dat zal de komende maanden vermoedelijk wel gaan veranderen. Met Gurman aan boord zal de constante stroom aan geruchten blijven doorgaan – het is alleen te lezen op een andere plek. Wel is er een verschil: Gurman zal zich richten op meer consumentenmerken en -producten en niet alleen die van Apple. Hij gaat ook scoops zoeken over bedrijven als Google en Amazon.

Klaar met studie, klaar voor het grote werk

Voor wie heel veel tijd heeft is er ook een extreme longread over het ontstaan van 9to5Mac als geruchtensite. Maar eigenlijk doet dat er niet meer toe: 9to5Mac zal een andere superspeurneus moeten vinden of zich gaan richten op algemener nieuws. Gurman slaagde er naast zijn drukke bijbaan nog wel in om zijn opleiding af te maken: hij studeerde afgelopen maand af aan de Universiteit van Michigan. Bij de verhuizing naar San Francisco speelt Gurman’s wens mee dat hij vaker in nieuwsshows op televisie kan verschijnen. Via Bloomberg gaat dat makkelijker dan via een relatief “onbekende” website als 9to5Mac.

Mark Gurman interview

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juni 2016, 10:48
Categorie Achtergrond
Onderwerp scoops

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.