Final Cut Pro op iPad

Reacties voor: Apple’s eerste app-abonnement is een feit: volgen er meer?

Apple gaat voor het eerst een maandelijks bedrag vragen voor een iPad-app. Final Cut Pro en Logic Pro kosten elk €5,99 per maand. Gaat Apple straks voor elke app een maandbedrag vragen?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 13 reacties

  1. Abbo dan gaat het er gelijk af… geen abbo hier

  2. Als ik geen app mag kopen maar alleen lenen wordt Apple bij mij passé. Ondanks ik bijna alles van hun producten bezit en in het ecosysteem zit. Ik betaal eenmalig en klaar of niet.

  3. Hier ook, als Apple straks voor dingen geld gaat vragen dan ben ik er klaar mee. iMessage is gewoon een sms dienst die ze gratis moeten blijven aanbieden. Ze verdienen al genoeg aan hun klanten! En ja, ik heb ook Apple Music en betaal ervoor, maar dat is dan ook alles. Oh wacht, Apple iCloud+ betaal ik ook nog.

  4. Ik HAAT abonnementen.

    Ik hoorde dat autobedrijven je binnenkort een abonnement gaan aansmeren voor alle opties zoals zetelverwarming. €10 per maand voor je Airco en €15 voor Cruise Control. Echt te gek voor woorden.

  5. Abonnementsystemen zijn vrijwel altijd duurkoop voor de consument/professional. Adobe is jaren terug geswitched naar abonnementen, is per saldo veel duurder voor creatives die de software permanent gebruiken. Op het terrein van hardware (nu vooral witgoed, maar 40 jaar terug hadden we al Skala voor tv’s) is het vaak absurd onvoordelig voor de consument. Juist consumenten die niet ineens een apparaat kunnen betalen wordt zo een poot uitgedraaid.

  6. Als dit gaat gebeuren is dat voor mij misschien het moment om helemaal uit het ecosysteem te stappen. Well done Apple!

  7. Blijkbaar houdt Apple meer van zichzelf dan van hun gebruikers.

    Ze zijn/lijken dan wel fatsoenlijk als het gaat om privacy, maar op het financiële vlak beginnen ze asociale trekjes te vertonen.
    In de begintijd was Apple alleen betaalbaar voor de welgestelden. Na een periode van een jaar of 10 dat het bereikbaar was voor een grotere groep mensen, lijkt het weer de oude kant op te gaan.

    Een maandbedrag hoeft niet per se erg te zijn, maar hanteer dan een fatsoenlijk bedrag.
    Alternatief; kies 5 apps voor € 5,- , 10 apps voor € 8,- en alle Apple apps voor € 10.- per maand. Apple blij, klanten blij (denk ik).

  8. De tijd dat iOS apps gratis of bijna gratis waren is al lang voorbij.

    Persoonlijk betaal ik voor iCloud 2 TB (gezins abonnement), Apple Music (gezin), Lightroom en Photoshop. Ik zal geen gebruik maken van Final Cut Pro.
    Het heet niets voor niets ‘pro’ dus hier zitten functies in die de gratis variant van iMovie iPadOs niet heeft.

    Een pro gebruiker heeft 5,99 euro er zeker voor over. En eigenlijk is het niet zo veel geld; een kop koffie onderweg kost ook al een paar euro en hier kan je geen maand van genieten. Ik ben het wel eens dat als je meerdere diensten hebt dat het bedrag flink kan oplopen. Maar de (semi) pro gebruiker heeft het geld er zo uit en kan niet zonder pro apps.

  9. Ben anti abonnementen, eenmalig betalen voor een app, geen enkel bezwaar. Ergens ook gelezen, dat abonnement prijs , zo maar kan gewijzigd worden ,zonder de gebruiker te verwittigen. Schandalig!

  10. Tja, als consument houd ik evenmin van abonnementen als velen die vóór mij reageerden. Als ik een software-ontwikkelaat was, zou ik een stroom (liefst een grote, uiteraard) inkomsten verkiezen boven eenmalige ontvangsten. Vooral, als er nog steeds aan te werken valt. Denk aan het wegnemen van nieuwe dreigingen of het veranderen van de omstandigheden (ontstaan van mogelijkheden, invoering van wettelijke regels).
    Mijn probleem met abonnementen voor apps is (volgens mijzelf), dat ik apps vaak lang achtereen /niet/ gebruik.

    Maar goed, ik woon in een huurhuis met abonnementen voor nutsbedrijven (waaronder een Internet-provider…) en verzekeringen, en destijds werd mijn arbeid per maand betaald. Trouwens, ook het hebben van een bankrekening betekent al “maandelijks betalen”. Ik heb verschillende abonnementen voor software: anti-virus, office, RSS-client, cloud-opslag, weerbericht.

    Ik denk voorts weer aan de Amerikaanse houding jegens roofkopieën, ook al is dat een ander onderwerp: als je die software /nodig/ hebt, dan kun je de kosten doorberekenen – en anders gebruik je die software gewoon niet!

  11. Helemaal eens met moppersmurf. Logic pro heeft heel vaak hele goede updates gehad. Final cut pro idem dito.

    Dat veel mensen abonnementen haten blijkt wel uit het succes van serrif met affinity photo/design/publish. Allemaal eenmalig aanschaffen en gaan. Davinci resolve is een goed alternatief voor video editing en adobe audition.

    Als Apple overstapt op abonnementen voor Logic en Final cut pro, op de mac, stap ik over op Reaper en Davinci resolve. Dan zit ik gelijk wat minder vast in Apple’s ecosysteem.

  12. Als Apple dit gaat doen dan zullen velen uitkijken naar andere oplossingen voor hun app of software behoeften. Net als op android. Bijvoorbeeld Outlook ipv mail of firefox/chrome ipv safari. Denk dat veel mensen ineens over de walled garden gaan kijken wat daar te krijgen is. Dit zou op termijn fragmentatie kunnen betekenen….google en microsoft zullen er zeker op inspelen. We gaan het zien en meemaken….

  13. @Nk: die altijd al nog nooit een app gekocht ook nog nooit reclame afgekocht en ook nog nooit een abonnement op iets genomen. Er is altijd wel een alternatief en je kunt reclame accepteren en heel veel apps heb je überhaupt niet nodig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.