iculture-app-gemist
App Gemist

App Gemist: NRC Reader, Super Deal, VLC Media Player en meer

Schrijfapp Paragraphs, prijzen vergelijken met Super Deal, NRC Reader, Agenda Calendar 4 en veel meer mooie en handige apps voor iPhone.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NRC Reader cover iPhone iPad kiosk-appIedere week duiken er ontzettend veel nieuwe iPhone-apps op in de App Store. iPhoneclub bespreekt iedere dag de meest noemenswaardige apps en significante updates. Omdat er iedere dag echter zoveel gebeurt, kan het zo zijn dat je in de loop van de week een paar apps hebt gemist. Daarom zetten we ieder weekend alle interessante apps nog eens voor je op een rij. Deze week NRC’s journalistieke initiatief om digitaal een selectie van artikelen uit de krant aan te bieden in een prachtige app, de terugkeer van videospeler VLC for iOS, samen filmpjes maken met Everlapse, de handige nieuwe agenda-app Agenda Calendar 4 en nog veel meer.

AG Groopic iPhoneGroopic – Maak je een groepsfoto, dan moet je met zelfontspanners gaan frummelen (niet standaard aanwezig op de iPhone), je iPhone aan een voorbijganger geven (met risico op diefstal) of op de koop toe nemen dat je er zelf niet opstaat. Een nieuwe iPhone-app met de naam Groopic probeert dat op te lossen. Het idee is simpel: je maakt twee foto’s die op ingenieuze wijze worden samengevoegd. Voorwaarde is wel dat je een vrij statische achtergrond hebt. Bij een toeristische hotspot waarbij vele mensen in en uit beeld lopen, is Groopic minder geschikt.
Downloaden: Groopic (€1,79, universeel, iOS 6.0+)

AG BugShot iPhoneBugshot – Marco Arment kennen we als de man achter Instapaper en The Magazine. Beide projecten heeft Arment eerder dit jaar verkocht en tegelijk pakte hij nog een flinke zak geld mee toen Tumblr werd verkocht aan Yahoo. Arment heeft daarom z’n handen vrij voor een nieuw project: Bugshot. Dit is een iPhone-app waarmee je visuele bugs in apps kunt rapporteren. De app is bedoeld voor ontwikkelaars en betatesters. Met oranje pijltjes en kaders kun je duidelijk aangeven waar het probleem zit.
Downloaden: Bugshot (€0,89, universeel, iOS 6.0+)

AG Everlapse iPhoneEverlapse – Twitter’s Vine liet precies zien waarom andere iPhone-apps waarmee je filmpjes kon maken, daarvoor geen groot succes werden. Ze waren te ingewikkeld. Applicaties als Threadlife, Lightt en Vyclone hadden leuke manieren om meerdere filmpjes aan elkaar te maken tot een langere video, maar in haar functionaliteit waren ze ingewikkeld en daarom niet heel uitnodigend om te gebruiken. Everlapse doet een nieuwe poging met in het achterhoofd dat eenvoud werkt. In de applicatie kan je filmpjes samen met alle andere gebruikers maken door gewoon een fotootje toe te voegen.
Downloaden: Everlapse (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

AG Super Deal iPhoneSuper Deal – Je hoeft maar een blik op de App Store te werpen om te zien hoe budgetbewust Nederland is. Applicaties die tijdelijk gratis apps uitlichten scoren als een tierelier, Folders met aanbiedingen van winkels doet het uitstekend en ook apps met vergeleken brandstofprijzen boeren goed. De nieuwe iPhone-app Super Deal kan ook handig zijn als besparen je ding is, al moet je wel eerst de prijs van een croissant voor neerleggen. Je krijgt dan een calculator waarmee je meteen kan zien wat in verhouding goedkoper is: die verpakking van 200 of 400 gram?
Downloaden: Super Deal (€0,99, iPhone, iOS 5.0+)

AG TwentseRondjes iPhoneTwentseRondjes – Wie graag de fiets pakt voor een dagje uit, zou naar Twente moeten gaan. Daar hebben ze in ‘het landgoed van Nederland’ mooie wandel- en fietsroutes uitgezet, die je met de iPhone-app TwentseRondjes kunt raadplegen. De app bevat overzichtelijke kaarten, die meteen een indruk geven van het type route: langs de rand van de stad bijvoorbeeld, maar ook langs weilanden of door het bos. Je kunt kiezen uit een speurtocht voor de kinderen, een cultuurhistorische fietsroute rondom Enschede of iets anders. Er zitten vier fietsroutes en één wandelroute in de app – maar er komen snel meer bij, beloven de makers.
Downloaden: TwentseRondjes (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

AG OWA Outlook for iPhoneMicrosoft Outlook – OWA – Microsoft heeft twee aparte applicaties uitgebracht voor Outlook-mailadressen op de iPhone en iPad. OWA is de naam die de Outlook-app voor beide platformen heeft meegekregen. Toch is de app niet persé een reden om een gat in de lucht te springen als je als Hotmail-gebruiker al lange tijd op zoek was naar een goede mailapp. De toepassing is namelijk alleen te gebruiken in combinatie met Office 365, het nieuwe zakelijke abonnement dat je voor 99 euro per jaar kan afnemen in combinatie met het eerder al uitgebrachte Microsoft Office mobile voor de iPhone.
Downloaden: OWA for iPhone (gratis, iPhone 4S+, iOS 6.0+)

AG Spendee iPhoneSpendee – Zal het een kwestie van geld zijn? De iPhone-app Spendee is al helemaal afgestemd op iOS 7 met een uitermate flat design: wit voert de hoofdmoot en de kleurtintel zijn allemaal een beetje flets. Het app-icoontje is echter nog helemaal skeuomorphism en stelt een soort leren huishoudboekje voor. Was het budget op om die ook te moderniseren? Een rare tweedeling van de nieuwe applicatie waarmee je eenvoudig kan bijhouden wat je uitgeeft en wat er binnenkomt.
Downloaden: Spendee (gratis ter introductie, iPhone, iOS 5.0+)

AG NRC Reader iPhoneNRC Reader – Geen uitgebreide krant, geen vluchtig nieuws. Iets er tussenin. Dat is de gedachte waarmee dagblad NRC in februari dit jaar NRC Reader uitbracht voor de iPad, en dat is nog steeds de gedachte waarmee de applicatie nu op de iPhone is uitgekomen. NRC Reader is een dagelijkse selectie van ongeveer acht verhalen uit de NRC en nrc.next. De nadruk ligt daarbij op achtergrondverhalen die morgen ook nog onderhoudend zijn, en die je niet op andere websites leest. De prijs van een abonnement op de app ligt dan ook tussen een website en krantenabonnement in – maar je leest sowieso elke dag één artikel gratis.
Downloaden: NRC Reader (gratis, universeel, iOS 5.1+)

AG Airfoil Remote iPhoneAirfoil Remote – De desktopsoftware Airfoil kan nu ook worden bediend met de Airfoil Remote app voor iPhone en iPad. Airfoil wordt gebruikt om vanaf de Mac of Windows PC muziek via AirPlay te streamen naar allerlei verschillende apparaten. Het biedt extra mogelijkheden die standaard AirPlay niet heeft, zoals meerdere draadloze speakers tegelijk aansturen. In plaats van achter de computer te kruipen kun je Airfoil nu vanuit je luie stoel gebruiken. In de app kun je de verbonden apparaten bedienen maar ook bepalen welke bronnen er worden gebruikt. Voor de Airfoil Remote app moet €4,49 worden neergelegd.
Downloaden: Airfoil Remote (€4,49, universeel, iOS 5.0+)

AG Dollarbird iPhoneDollarbird – Dollarbird is een fraai uitgevoerde app met een duidelijke functie: inzicht geven in je uitgaven. In plaats van een lijst met bedragen brengt de app een handige mix tussen agenda en huishoudboekje. Aan de hand van de uitgaven houd je bij wat de huidige kosten zijn en wat je de komende tijd moet uitgeven. Zo kun je je saldo zelfs tot 5 jaar in de toekomst plannen. De slimme kalender heeft een aantrekkelijk flat design-uiterlijk met veel wit en een duidelijke navigatie. Deze nieuwe manier van budgetteren oogt aangenaam en fris.
Downloaden: Dollarbird (€0,89, iPhone, iOS 6.0+)

AG Milekeeper iPhoneMilekeeper – Gisteren heb ik 11,7 kilometer in een pretpark rondgelopen. Maar is dat nou veel? Apps zoals Moves en accessoires zoals de Nike+ Fuelband leggen wel het afgelegde aantal kilometers vast, maar geven geen indruk hoe je dat in perspectief kunt zien. Hoe vertaalt die 11,7 kilometer zich tot de Nijmeegse Vierdaagse of de totale lengte van de Chinese Muur? MileKeeper is een app doet dat wel: die zet prestaties om naar bekende evenementen en plekken. Heb je ooit erover gedroomd het Kanaal over te zwemmen, de Chinese Muur te hardlopen of de Tour de France te fietsen? Dan is MileKeeper jouw app.
Downloaden: MileKeeper (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

AG Potluck iPhonePotluck – Als je alle mededelingen op Twitter en Facebook doet, en persoonlijke tips doorspeelt via WhatsApp, is er dan nog ruimte voor een extra deelapp ernaast? Potluck denkt van wel. Het is met een gloednieuwe iPhone-app en website een nieuw platform dat erop is gericht om links te delen. Alleen links. Je kopieert links die je open hebt staan in Safari op de iPhone en plakt ze in Potluck, waarna je ze deelt met de vrienden die je in de applicatie hebt. Natuurlijk kunnen zij er dan op reageren.
Downloaden: Potluck (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

AG EyeEm iPhoneEyeEm – EyeEm is geen nieuwe app, maar het plotselinge succes vraagt om een nieuwe kijk naar de sociale foto-app. Het bedrijf achter de app is een startup die zich richtte op het Instagram-publiek. Inmiddels komen er meer dan een miljoen nieuwe EyeEm-gebruikers bij en kan het bedrijf op een investering van 6 miljoen dollar rekenen. De groeicijfers hebben overigens wel betrekking op het downloaden en installeren van de app. Het bedrijf geeft geen inzicht in hoe actief de gebruikers vervolgens zijn. Als je even rondkijkt in wat de gebruikers bijdragen, kun je in ieder geval spreken van een levendige community.
Downloaden: EyeEm (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

AG VLC for iOS iPhoneVLC for iOS – De gratis app speelt films en tv-series in de meest gangbare formaten af, zonder dat je hoeft te converteren. Het afspelen van een 1080p-film op een iPad mini gaat echter wel moeizaam: je krijgt een melding dat het afspelen mogelijk langzaam verloopt. Op de derde en vierde generatie iPad en iPhone 5 werkt het beter. De belangrijkste functies van de nieuwe VLC-app zijn Wi-Fi-uploads, Dropbox-integratie, downloaden van het web, netwerkstreaming, integratie met andere apps en videofilters.
Downloaden: VLC for iOS (gratis, universeel, iOS 5.1+)

AG Het Getij iPhoneHet Getij – Niet iedereen heeft op vakantie de actuele standen van het water nodig, maar als je in je vrije tijd graag zeilt of surft kan het een uitkomst zijn. In het Getij voor iPhone kun je het astronomisch getij en de actuele waterhoogtemetingen opvragen. De lijst bevat 84 meetpunten van Rijkswaterstaat die je in een lijst en op de kaart kunt bekijken. Heb je eenmaal een plaats geselecteerd, dan krijg je een lijst met gegevens over de waterstanden te zien. Via de kalender kun je alle dagen uit 2013 en zelfs 2014 kiezen. De plaatsen die je telkens wilt raadplegen zet je onder favorieten.
Downloaden: Het Getij (€0,89, iPhone, iOS 5.0+)

AG Agenda Calendar 4 iPhoneAgenda Calendar 4 – Zo is het even rustig op gebied van nieuwe agenda-apps, zo komt er een handvol kort na elkaar uit. Vorige week verscheen Cal reeds, een strakke agenda-app van de makers van todo-app Any.DO. Deze week voegden Agenda Calendar 4 en Planit Planner (€0,89, App Store-link) zich daarbij. Laatstgenoemde is niet van het niveau dat we erover schrijven, maar Agenda Calendar 4 is wel een kijkje waard. De applicatie heeft overal waar het mogelijk is knoppen vervangen door veegbewegingen. Bovendien is er een bijzonder trucje: je kan er ook herinneringen los van afspraken mee instellen.
Downloaden: Agenda Calendar 4 (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

AG Parahraphs iPhoneParagraphs – Er zijn onnoembaar veel schrijfapps op iPhone, en ook de subcategorie voor schrijven zonder afleiding of opsmuk is groot. Maar het aantal applicaties dat een fijne, rustige schrijfomgeving biedt en toch voor de hand liggende opmaakopties biedt, dat is dan weer niet erg omvangrijk. De dagboek-app Day One scoort niet voor niets al tijden goed. Paragraphs is een goedkoper alternatief dat er een beetje op lijkt. Je hebt geen dagboek-verplichting, maar kan wel een foto invoegen en hebt de meest logische opmaakkeuzes bij de hand. Bovendien kan je bestanden exporteren als PDF-document.
Downloaden: Paragraphs (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

AG Isometric iPhoneIsometric – Een beetje creatief met kleuren en vormen te werk gaan is geen probleem op een iDevice: met een app als Sketchbook Pro kun je schitterende tekeningen maken, ook al kun je nog geen rechte lijn trekken met een potlood. Isometric tapt uit een heel ander vaatje dan de apps met virtuele penselen, verf en kwasten. In Isometric creëer je allerlei geometrische vormen en bouw je aan een abstract kunstwerk. Dat doe je eigenlijk met maar één ruitvorm die je roteert en een kleur geeft. Inmiddels heeft de app al een update gekregen, die het makkelijker maakt om tekeningen te kopiëren en je creatie laat delen via Instagram.
Downloaden: Isometric (€1,79, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 20:30
Categorieën Apps, Round-up
Onderwerp app gemist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.