Reacties voor: Apple verwijdert Aperture binnenkort uit Mac App Store

Apple is gestopt met Aperture, de fotobewerkingssoftware voor professionele fotografen. Aperture is uit de Mac App Store gehaald.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 11 reacties

  1. Balen. Ik gebruik Aperture al jaren als archiveringssysteem en dat werkt top.

    Het nu (in beta) verschenen “Foto’s voor OSX” ziet er uit als een behoorlijke stap terug. Echt een consumenten product en het is naar mijn mening jammer dat Apple met zijn OSX producten steeds meer die kant op lijkt te gaan.

    Ik bewerk mijn foto’s al met Photoshop maar misschien moet ik voor het beheren ook maar naar Lightroom overstappen zodra Aperture niet meer werkt op 10.11 of 10.12

  2. Blij dat ik destijds toch voor LR heb gekozen ipv Aperture, maak er al gebruik van sinds de eerste publieke beta. Geen spijt van, heb nu CC met LR en PhotoShop. LR is niet perfect maar het werkt wel prima. Gezichtsherkenning zou mooie extra zijn, maar ook het kunnen delen van de LR library.

    LR bevat overigens plugins om Aperture en iPhoto libraries te importeren.

  3. Origineel geplaatst door Rembert
    Blij dat ik destijds toch voor LR heb gekozen ipv Aperture, maak er al gebruik van sinds de eerste publieke beta. Geen spijt van, heb nu CC met LR en PhotoShop. LR is niet perfect maar het werkt wel prima. Gezichtsherkenning zou mooie extra zijn, maar ook het kunnen delen van de LR library.
    LR bevat overigens plugins om Aperture en iPhoto libraries te importeren.

    Het lijkt er alleen op dat hij de projecten en mappen structuur uit Aperture niet mee neemt 🙁

    Lightroom is nog bezig maar hij plempt alles door elkaar (maar op datum) helaas.

  4. Klopt het dat met foto’s app alle foto’s naar de cloud gaan?
    Heb wel 25gb op me mac staan en aangezien je van 20gb naar 200gb gaat voor €3,99 in de maand is dat wel fijn om te weten?

  5. Groot verlies! Werk al jaren met aperture en vindt dit echt een stap in de verkeerde richting. Apple profileerde zich als een grafische speler op de markt en nu zetten ze de fotografie markt aan de kant. Erg jammer

  6. Apple richt zich meer en meer op de consument ipv de professional.

  7. Origineel geplaatst door perry
    Klopt het dat met foto’s app alle foto’s naar de cloud gaan?
    Heb wel 25gb op me mac staan en aangezien je van 20gb naar 200gb gaat voor €3,99 in de maand is dat wel fijn om te weten?

    Daar kun je voor kiezen, maar het hoeft niet.

  8. Veel functies zullen wel terugkomen in updates. Zo cutting edge was Aperture ook niet meer.

  9. Er verschijnen gelukkig steeds meer alternatieven. Heb the Gimp er maar weer opgezet en bekijk nu Affinity photo (beta), kan wel wat worden, maar het blijft jammer . . .
    Als ze alvast de optie om andere app’s te kunnen gebruiken in Photo zouden invoeren dan was ik al een heel stuk geholpen.

  10. @Donstil: Ik hoop dat je aan je foto’s ook keywords hebt gehangen. Op basis van die keywords kun je in LR dan weer Smart Folders maken, en kun je de boel weer beter organiseren. Maar dan nog…

    Hét grote verschil tussen Aperture en LR is dat Aperture een giga bestand maakt (zoals iPhoto) waar al je foto’s in staan, terwijl LR enkel met referenties naar de foto’s werkt waardoor de Catalogus van LR relatief klein blijft.
    Elk van deze methoden heeft zijn voor- en nadelen. Echter, als je direct vanuit Aperture naar LR importeert, heb je die structuur niet zoals die in Aperture getoond wordt.

    Misschien is het een idee om allereerst je materiaal uit Aperture te exporteren naar een harddisk met gebruik van je folder indeling (of zelf die folders maken, en daar de gewenste beelden naar toe exporteren), en dan de import naar LR te doen. Bekijk vooral al de import opties in LR, daar kun je nog behoorlijk wat instellen om het geheel overzichtelijk te houden.

    Kijk ook even in Aperture of je de RAW aanpassingen aan je beelden als losse XMP bestanden kunt exporteren. LR werkt daar namelijk ook mee, en dat voorkomt dat je alle aanpassingen nog eens in LR moet doen. Zorg er dan wel voor dat die XMP bestanden in dezelfde folder komen als waar je bronbestanden staan.

  11. Zoals anderen hier ook al vermelden, is Apple druk bezig alle professionele app’s af te stoten. Eerder deden ze dit al met Final Cut door een update uit te brengen die meer gericht was op de ‘iets meer functionaliteit wensende’ iMovie gebruiker.

    En dan nu Aperture (wat overigens al lang aangekondigd was). Ik verwacht niet dat de nieuwe foto-app de functionaliteit van Aperture krijgt (ook niet in toekomstige updates) omdat dit veel (voorheen iPhoto) gebruikers zal afschrikken.
    Nee, ben je serieus en/of professioneel met je foto’s bezig dan zijn er andere alternatieven.

    Lightroom is er één van, en die is echt niet verkeerd. Je moet er mee leren omgaan, en dat kost aardig wat tijd, maar dan heb je wel een app waar je heel veel mee kunt.

    Een alternatief is om Adobe Bridge te gebruiken (dit heb je standaard in huis als je ook Photoshop hebt). Die maakt net als LR en Photoshop gebruik van dezelfde Raw convertor van Adobe (ACR=Adobe Camera Raw), dus kun je dezelfde basis editing functies gebruiken als in LR.

    Er zijn echter een aantal functies in LR, zoals o.a. ruisreductie, die niet in Bridge beschikbaar zijn.

    Andere opties zijn Capture One (Pro) of DXO Optics Pro voor RAW conversie en bewerking.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.