aperture-wat-is

Apple verwijdert Aperture binnenkort uit Mac App Store

Apple is gestopt met Aperture, de fotobewerkingssoftware voor professionele fotografen. Aperture is uit de Mac App Store gehaald.

aperture-wat-is
Eigenlijk werd al verwacht dat Apple binnenkort niet alleen iPhoto maar ook Aperture met pensioen gaat sturen. Na lang wachten is het nu ook officieel bevestigd door Apple. Aperture wordt binnenkort verwijderd uit de Mac App Store. Op de website is te lezen, dat Aperture niet meer verkrijgbaar is zodra Foto’s voor OS X verschijnt. Mogelijk kun je Aperture daarna nog wel terughalen via je eerdere aankopen. Wie snel is, kan de software nu nog aanschaffen via de Mac App Store, maar daarmee koop je wel een kat in de zak.

Aperture is een fotobewerking- en fotobeheerpakket, vooral gericht op professionele gebruikers. Er zitten vooral taken in die gericht zijn op nabewerking, zoals het importeren en sorteren van foto’s, toepassen van correcties en het afspelen van diashows. Daarmee is Aperture de tegenhanger van Adobe Lightroom, de foto-app die nog wel gewoon verkrijgbaar blijft voor de Mac (en sinds een tijdje ook voor iOS).

aperture-importerenAperture verscheen voor het eerst in 2005. Daarna werden drie grote versie-updates uitgebracht, met als laatste Aperture 3.6. Die verscheen in oktober 2014, toen al bekend werd dat Aperture niet verder zou worden ontwikkeld. Je zult moeten overstappen op software van de concurrentie of op de nieuwe Foto’s-app voor OS X, ook al is die eigenlijk meer op consumenten gericht. Aperture-gebruikers zullen teleurgesteld zijn dat de Foto’s-app niet meer de functies biedt die ze gewend waren, zoals het vergrootglas en zelf instelbare metadata. Uiteraard kun je ook gewoon Aperture blijven gebruiken – voor zo lang het duurt. Want ook al werkt alles nog, er zullen geen nieuwe functies meer verschijnen.

aperture-overzicht

Het is mogelijk dat Foto’s voor OS X in de toekomst updates krijgt, waarbij Apple meer functies voor professionele fotografen toevoegt, bijvoorbeeld met een systeem van plug-ins. Foto’s voor OS X verschijnt dit voorjaar, gelijktijdig met OS X 10.10.3. Testers kunnen al bezig met een betaversie, die afgelopen week uitkwam.

Lees ook: iPhoto opruimen, voordat je de overstapt naar Foto’s voor Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 februari 2015, 20:52
Categorie Mac & macOS
Onderwerp aperture

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.