Antitrust-onderzoek tegen Apple gestart over geslotenheid iOS

De Amerikaanse handelsautoriteit FTC gaat onderzoeken of Apple de antitrust-regels heeft overtreden. Tegelijk begint het ministerie van Justitie een onderzoek of Apple geen kartelafspraken heeft gemaakt.

iad-logoDe Amerikaanse handelsautoriteit FTC (Federal Trade Commission) gaat onderzoeken of Apple zich wel aan de mededingingsregels heeft gehouden. Google en Adobe klagen dat ze geen kans hebben op het iOS-platform, omdat het te gesloten is. Apple verbiedt namelijk cross-compilers zoals Adobe’s Flash-oplossing en tijdens de laatste keynote bleek dat ook advertentiediensten zoals Google’s AdMob niet langer zijn toegestaan. De FTC is al weken in gesprek met het Amerikaanse ministerie van justitie over de vraag wie zich over het onderzoek gaat buigen. De FTC zou nu met het onderzoek zijn gestart, maar advocaten van justitie zijn ondertussen ook bezig: zij hebben contact opgenomen met bedrijven over Apple’s werkwijze in de muziekbusiness.

Dit onderzoek kan onafhankelijk van het antitrust-onderzoek van de FTC worden voortgezet. Eén van de vragen die het ministerie van justitie onderzoekt, is of Apple met een reeks andere bedrijven afspraken heeft gemaakt om niet elkaars personeel in dienst te nemen. Apple staat niet langer als kleine speler in de schaduw van Microsoft, maar is Microsoft in marktwaarde voorbij, heeft 70% van de online muziekverkoop in handen en is daardoor een partij waarop scherper wordt gelet omdat er sprake zou zijn van een ‘monopolie’. Toch zijn er ook tegengeluiden: in de mobiele markt is nog lang geen sprake van een monopolie door Apple: in de VS heeft Blackberry een groter marktaandeel en in de rest van de wereld is Nokia de grootste speler. En uiteindelijk heeft Apple die riante positie niet gekregen door concurrenten op een oneerlijke manier pootje te lichten, maar door gewoon een goede smartphone uit te brengen, die blijkbaar veel mensen willen kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juni 2010, 11:32
Categorie Apple
Onderwerpen apple, monopolie, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.