Aan Apple toegewezen patent wijst op eigen widgets in iOS 5

Uit een recent aan Apple toegewezen patent zou blijken dat het bedrijf plannen heeft om gebruikers van iOS 5 zelf widgets te laten toevoegen en mogelijk zelfs maken.

WidgetsMet de introductie van iOS 5 heeft Apple het bestaande notificatiesysteem van het iOS-besturingssysteem vernieuwd. Een onderdeel daarvan is het Berichtencentrum waar meldingen overzichtelijk worden weergegeven. In datzelfde Berichtencentrum is het mogelijk om het weerbericht en de actuele beurskoersen weer te geven, in de vorm van zogenaamde widgets. Vooralsnog heeft de gebruiker slechts de keuze uit twee widgets, maar de jailbreak-community is de afgelopen twee weken al druk bezig geweest met allerlei eigen widgets. Uit een recent aan Apple toegewezen patentaanvraag zou echter blijken dat het bedrijf zelf ook werkt aan door de gebruiker gekozen widgets.

Het patent in kwestie beschrijft hoe een interface reageert op aanrakingen met een vinger, oftewel: touchscreen-technologie, waarover wij eerder vandaag al berichtten. Het patent beschrijft een methode, waarbij software reageert op het bewegen van een vinger op een touchscreen. Als reactie laat de software dan andere content zien. Er is ook gedacht aan multi-touch aanrakingen: in het patent staat bijvoorbeeld dat een webpagina verschillende content kan weergeven, als je met één of meerdere vingers tegelijk het scherm aanraakt.

Patent beschrijft methode om eigen widgets te creëren

Maar een oplettende lezer ontdekte nog iets anders in het patent: op één van de afbeeldingen wordt verwezen naar zogenaamde “Widget Modules“. Daarin worden naast de Weather- en Stocks-widgets ook “Calculator”, “Alarm Clock” en “Dictionary” genoemd, widgets die niet in de eerste beta van iOS 5 aanwezig zijn. Opvallend is ook dat dezelfde afbeelding de termen ““User-Created Widget(s)” en “Widget Creater Module” benoemt. Dit lijkt te betekenen dat Apple plannen heeft om gebruikers van iOS 5 zelf widgets te laten toevoegen en maken.

Mogelijk betekent dit zelfs dat Apple via de App Store widgets zal gaan aanbieden. Zo is ook de Tone Store een nieuwe toevoeging in iOS 5. Hierdoor kunnen gebruikers zelf meer tonen kopen om deze bijvoorbeeld als bel- en sms-toon te gebruiken. Eerder werd al duidelijk dat zelf widgets voor iOS 5 maken technisch mogelijk is. Wellicht betekent dit dat ontwikkelaars uiteindelijk de mogelijkheid krijgen om zelf widgets te ontwikkelen en deze via een aparte Widget-sectie binnen de App Store aan gebruikers kunnen aanbieden als iOS 5 dit najaar beschikbaar komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2011, 13:54
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen berichtencentrum, ios 5, patenten, widgets

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.