Scary Fast eventvideo

Professioneel videofilmen met de iPhone: dit zijn de beste apps

Professionele filmmakers deinzen er niet voor terug om de iPhone te gebruiken voor het schieten van een video. Welke opties heb je als je een muziekvideo, speelfilm of andere professionele video wilt maken? We zetten de verschillende apps voor je op een rijtje.

Professionele videorecording-apps voor je iPhone

De camera van je iPhone wordt elk jaar steeds beter. Zelfs Apple gebruikt de iPhone om events te filmen, ook al kwam er nog wel voor tienduizenden euro’s aanvullende apparatuur aan te pas. Speelfilms, reclamespotjes en muziekvideo’s worden al veel langer met de iPhone gefilmd. Het is niet altijd een kwestie van budget, maar ook van gemak: een iPhone is veel lichter om mee te nemen en kan gemakkelijk worden vervangen door een andere iPhone als de batterij leeg is. Nieuwe mogelijkheden zoals LOG-video maken professioneel filmen met een iPhone nog aantrekkelijker. Je kunt daarvoor de standaard Camera-app van Apple gebruiken, maar met onderstaande apps voor professioneel videofilmen heb je nog meer mogelijkheden.

iCulture adviseert: Blackmagic Camera

Blackmagic bracht in september 2023 een professionele app uit voor video-opnames op de iPhone. De gratis app bevat veel functies en geeft je meer creatieve controle bij het maken van opnames. Blackmagic kennen we van high-end digitale filmcamera’s en populaire software voor videobewerking, zoals DaVinci Resolve. Kortom: deze app is gemaakt door kenners en dat merk je aan de bedieningsmogelijkheden. Je hebt volledige controle over de verschillende instellingen zoals framerate, sluitertijd, witbalans en ISO.

BlackMagic Camera-app

Het display toont de status en opnameparameters, histogram, focus peaking, niveaus, framegidsen en meer. Vind je dat deze informatie in de weg zit, dan kun je ze in één swipe uit beeld verwijderen. Je kunt filmen in 16:9 of verticale beeldverhoudingen. Ook kun je via het tabblad Record de videoresolutie en het opnameformaat instellen, waaronder Apple ProRes of de efficiëntere opties H.264 en H.265. Professionele audio-opties zijn ingebouwd en je kunt ook externe microfoons toevoegen.

Blackmagic Camera werd ook door Apple gebruikt om het Scary Fast-event in oktober 2023 te filmen, dus dat zegt wel wat voor zo’n relatief nieuwe app.

Filmic Pro

Serieuze videomakers kennen Filmic Pro al. Deze app zit vol krachtige functies en geeft je de mogelijkheid om vrijwel alles handmatig in te stellen. Je krijgt waarschuwingen als de belichting niet goed is en kunt opnames maken van LOG-gammacurves als je de kleurgradatie achteraf wilt doen. Filmic Pro kan framerates aan van 24 tot 240 fps en biedt verschillende opties voor bestandsformaten en audio-opnames. Grootste nadeel is dat het originele team van Filmic Pro is ontslagen na een overname en dat de app nu verder wordt onderhouden door medewerkers van de huidige eigenaar. Maar het is de vraag of die wel dezelfde passie voor de app hebben.

Positieve punten zijn de interface en vele professionele functies, waardoor de output vergelijkbaar is met professionele videocamera’s. Nadeel is dat je wel heel geoefend moet zijn om de app te kunnen gebruiken en voor beginnende filmmakers kan het allemaal wat overweldigend zijn. Jammer is ook dat de nieuwe eigenaar de prijs van in-app aankopen heeft verhoogd.

Kino

Kino is de aanstaande professionele video-app van de makers van Halide. De app verschijnt naar verwachting in februari 2024 en legt vooral nadruk op extra mogelijkheden, zoals LOG-video. De foto-app Halide heeft eerder RAW-fotografie gemakkelijker gemaakt en met Kino willen de makers hetzelfde bereiken voor filmmakers. Je kunt de ontwikkelingen volgen op de website shotwithkino.com met video’s waarin je wordt bijgepraat. Die video’s zijn ongetwijfeld ook ‘shot with Kino’.

Bekijk ook

Halide-makers werken aan Kino video-app

De veelgeprezen camera-app Halide krijgt een tegenhanger voor video. Met Kino kun je onder andere je LOG-video's inkleuren, een functie die je alleen op de nieuwste iPhones vindt.

MAVIS

MAVIS is een uitgebreide tool voor professionele video-opnames met unieke instellingsmogelijkheden zoals sluiterhoek, real-time kleurenvectorscoop en belichtingsgolfvorm. Je kunt kiezen uit aangepaste beeldsnelheden tussen 3fps en 240fps. De audio-opnamemogelijkheden zijn ook erg uitgebreid, inclusief audio monitoring passthrough en opnames via accessoires die je op de Lightning-poort van de iPhone hebt aangesloten. De app biedt ook hulpmiddelen die tijdens de opname van pas komen, zoals zebra bars, false color voor belichting en bereik, en focus peaking voor precieze focus. Een unieke functie is de zelf te kiezen bitrate van 10Mbps tot 100Mbps en het insluiten van tijdscodes in de videobestanden. Ondanks al deze geavanceerde functies is de interface toch overzichtelijk.

ProMovie Recorder

ProMovie Recorder is een gratis app voor video-opnames met veel aanpassingsmogelijkheden. De app is bijna net zo uitgebreid als MAVIS en Filmic Pro, maar mist de intuïtieve interface van deze apps. Met ProMovie Recorder kun je de bitrate aanpassen en handmatig allerlei zaken bedienen. Nadeel vinden we dat de app minder gebruiksvriendelijk is dan veel andere apps. Ook is deze app in eerste instantie gratis te downloaden, maar voor het verwijderen van het watermerk moet je een eenmalig bedrag van een paar euro betalen. Het kan een goede start zijn voor studenten of hobbyisten die eens willen experimenteren met een hoogwaardige video-opname app.

MoviePro

MoviePro is een goede middenweg voor iPhone-gebruikers die serieus willen filmen, maar nog geen zin hebben om te investeren in een dure app. Movie Pro is verkrijgbaar voor een eenmalig bedrag en biedt diverse handige functies, waaronder handmatige bediening voor bijna alle aspecten van je video-opname. Er zijn veel opties om de audio-opname zo optimaal mogelijk te laten verlopen, waaronder audiometers op het scherm en de mogelijkheid om Bluetooth-microfoons aan te sluiten. Tegelijk is de app minder complex dan Filmic Pro en daarom een prima keuze om mee te beginnen.

ProCam 8

ProCam 8 is verkrijgbaar voor een eenmalig bedrag van tien euro en bevat daarnaast nog een paar (optionele) in-app aankopen die qua kosten wel te overzien zijn. De app bevat alle benodigde instellingen voor video-opnames, zowel handmatig als automatisch. We hebben het dan over beeldsnelheid, resolutie, sluitersnelheid en meer aan te passen. Met ProCam 8 heb je volledige controle over het productieproces. Zo heb je geavanceerde instellingen voor lichtaanpassing, videostabilisatie, kantelmeter en niet-destructieve bewerkingstools.

ProCam heeft ook heel wat vernieuwingen gekregen die rekening houden met de komst van iOS 17 en de iPhone 15 Pro (Max). Zo wordt ProRes LOG-video ondersteund en kun je naadloos wisselen tussen resoluties, framerates, kleurprofielen (SDR, HDR, LOG) en formaten (ProRes, H.264, HEVC).

Het mooie van deze app is dat er rekening is gehouden met de wensen van fotografen en videomakers. Sinds iOS 17 legt ProCam continu op de achtergrond beelden vast, zodat je bij een druk op de sluiterknop zeker weet dat de foto exact gelijk is aan wat er op het scherm te zien is. Ook kun je sneller foto’s schieten. Kortom: een alles-in-een oplossing voor mensen die zowel professionele foto’s als video’s willen maken.

iPhone 15 Pro cameras ProRes

Meer apps voor professioneel videofilmen met je iPhone

Hier zijn nog enkele andere apps die het overwegen waard zijn:

  • ACDSee Camera Pro (€6,99, iPhone/iPad, iOS 11.0+) – Biedt controle over belichting, witbalans, en over- en onderbelichting. Je hebt toegang tot een sluiterprioriteitsmodus om de sluitersnelheid handmatig in te stellen, of je laat de app de juiste snelheid kiezen. Ook kun je realtime aanpassingen doen. Het grootste nadeel is dat de app al een tijdje geen updates heeft gekregen, waardoor je nieuwe mogelijkheden van je iPhone-camera misloopt.
  • Horizon Camera (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.1+) – Deze app is speciaal bedoeld voor mensen die horizontaal willen filmen. Hoe je je iPhone ook vasthoudt, de app maakt er altijd een horizontale video van. Het werkt met beide camera’s aan de voor- en achterzijde. Ook legt Horizon Camera de geolocatie vast en bevat diverse videofilters. Toch ontbreken nog wel wat professionele functies, zoals VU-meting en het voorkomen van zebrastrepen.
  • Protake – Mobile Cinema Camera (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.1+) – Een Chinese app, die gelukkig wel een Engelstalige interface heeft. De app is gratis te gebruiken, maar heeft ook een enkele in-app aankopen. Voor rond de 20 euro per jaar kun je alle functies gebruiken.

Meer tips over filmen met de iPhone (ook voor gewone consumenten!) lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Filmen met je iPhone en iPad: zo werkt het

De beste camera is natuurlijk degene die je op zak hebt. Met de iPhone en iPad kun je prima videofilmen en in deze tip lees je wat daarbij komt kijken. Er zijn zelfs professionele filmmakers die de iPhone gebruiken, vaak in combinatie met speciale software.

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2023
Device
iPhone