4K-films in iTunes op de Apple TV 4K.

Is je 4K-film plots teruggezet naar HD? Het lijkt een bug bij Apple

Heel wat gebruikers zagen de afgelopen dagen dat hun 4K-films waren teruggezet naar HD-kwaliteit. Dat gold ook voor de films die ze als 4K-versie hadden gekocht. Aanvankelijk leek het een maatregel van Warner Bros, maar ondertussen lijkt het meer op een bug bij Apple. Sommige titels zijn inmiddels weer teruggezet naar 4K.

4K-films opeens terug naar HD-kwaliteit

Het probleem met de 4K-films dook begin deze week op, toen films van Warner Bros waren teruggezet naar HD-kwaliteit. Op het Blu-ray-forum legde iemand zelfs een uitgebreide lijst aan van getroffen Warner Bros-films, waaronder de complete Harry Potter-reeks, Matrix Reloaded, Risen en Fast & Furious II. Het bleek echter niet alleen om Warner Bros te gaan: ook 4K-titels van Columbia, MGM, 20th Century Fox en andere filmmaatschappijen waren teruggezet naar HD. Het leek erop dat het probleem door een bug bij Apple werd veroorzaakt


Inmiddels melden meerdere mensen dat hun films weer in 4K-kwaliteit te bekijken zijn. Ga je naar de Nederlandse iTunes Store, dan zul je zien dat je Harry Potter gewoon in 4K kunt aanschaffen en bekijken. Een supportmedewerker van Apple zou hebben gezegd dat de teruggang in kwaliteit te maken had met wijzigingen bij Warner Bros, maar dat snijdt waarschijnlijk geen hout.

4K-films in iTunes op de Apple TV 4K.

De eerste 4K HDR-films verschenen in september 2017 in de iTunes Store. Sindsdien kun je kiezen of je de duurdere 4K-versie wil hebben of de goedkopere lagere kwaliteit. Om 4K-films te kunnen kijken moet je uiteraard wel beschikken over de juiste apparatuur: een Apple TV 4K en een geschikte 4K-televisie.

Hieronder lees je waarom je 4K HDR op de Apple TV zou willen hebben en waar je rekening mee moet houden.

Friends en The Office verdwijnen van Netflix

In de VS speelt wel een heel andere ontwikkeling, die ook consequenties kan hebben voor het kijkaanbod in Nederland. Daar heeft de CEO van AT&T aangegeven dat veel populaire shows van WarnerMedia (het moederbedrijf van Warner Bros) van Netflix worden gehaald en voortaan alleen nog via de eigen streamingdiensten te zien zijn.

Het heeft tot gevolg dat populaire series zoals Friends, ER en The Office niet meer bij Netflix te zien zijn. Die shows zullen tussen 2020 en 2025 verdwijnen, als de huidige licentiecontracten aflopen.

Netflix betaalde in 2018 nog een bedrag van 100 miljoen dollar neer om Friends in het aanbod te houden. Eind 2019 lijkt de serie echter te gaan verdwijnen. Andere shows zoals The Office verdwijnen ook, omdat Comcast en NBCUniversal een eigen streamingdienst willen starten. The Office is de best bekeken tv-serie op Netflix. Volgens The Wall Street Journal gaat het om tv-series en films die goed zijn voor bijna 40 procent van de kijktijd op Netflix. Als alle gelicenseerde content van Netflix gaat verdwijnen heeft dat impact op content die goed is voor 72 procent van de kijktijd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 mei 2019, 8:51
Categorie Diensten
Onderwerpen 4k, films, itunes store
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.