Reacties voor: 20 jaar iMac: zoveel invloed had de iMac op de computers van nu

Van kekke kleurtjes tot USB-poort
De iMac bestaat 20 jaar en dat is reden genoeg om terug te kijken welke invloed de iMac heeft gehad. De iMac zorgde ervoor dat Apple uit een moeilijke periode weer omhoog krabbelde, maar Apple maakte ook wat opmerkelijke keuzes waar niet iedereen blij mee was.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 22 reacties

  1. Ik vond het zo gaaf toen ik een keynote zag met macOSX Tiger, Dat het effect van wisselen tussen gebruikers zo’n gaaf effect was , dat kubus effect.

    En wat toen ook gaaf was, wat windows nog niet had, Wallpaper wisselen wat direct gebeurde (ipv op toepassen eerst drukken)

    Dus TOEN kocht ik mijn eerste Mac in 2004 🙂

  2. Dat is het mooie aan sommige mensen en bedrijven met vooruitgang:

    Weghalen van de floppy – iedereen riep moord en brand, maar het zorgde ervoor dat andere mensen gingen nadenken over snellere en betere oplossingen. Denk aan dropbox achtige diensten om informatie de delen.
    De wereld volgde!

    Weghalen van de diskdrive – wederom iedereen riep moord en brand, maar dit zorgde ook weer voor vooruitgang van andere technieken…zeker omdat de snelheid van internet in die jaren langzaam in opkomst was. Apple loopt daarin af en toe gewoon een paar jaar vooruit.
    De wereld volgde!

    Weghalen van de plastic toetsenbordjes op telefoon. Nou ik kan mij nog herinneren dat collega’s aangaven dat ze nooit op een schermpje zouden typen omdat het niet zou wennen. Ik daag iedere blackberry gebruiker van vroeger een type wedstrijd met mij aan te gaan op mijn iPhone 😉.
    De wereld volgde!

    Weghalen van headphone jack. Pffff echt iets dat ik totaal niet mis! Bluetooth headphones waren uitstekend. Nog een tijdje dan zijn die ook allemaal wel op consumentenproducten en als de techniek doorzet ook op pro producten maar koptelefoons zijn nog niet goed genoeg daarvoor.

  3. Ik stapte pas in met een Macbook Pro Early 2011. Wat mij opviel was vooral snelheid, scherm kwaliteit en de logica van OS.
    Dit is nog steeds mijn MBP die ik gebruik. Deze is inmiddels wel voorzien met een RAM upgrade en een SSD. Echter, voorheen met Windows kon je om de 3 / 4 jaar een volledige upgrade uitvoeren.

  4. ”geinspireerd door de vijf kleuren van de iMac”
    Daarmee insinueer je dat er maar vijf kleuren waren. Ikzelf had bijvoorbeeld een grijze. En misschien waren er wel nog andere kleuren maar dat weet ik niet zeker. Maar dus minstens al zes kleuren.

  5. Mijn eerste Mac was in 1996 een Performa 5260 100MHz, 64MB RAM, 800MB HD, later zelf een netwerkkaart in gezet.
    Mijn ouders wilden ooit ook hun eerste computer, dat werd een tweedehands iMac uit de eerste serie 🙂

    Als je bedenkt dat op de pixels na een AppleWatch in ALLES sneller en beter is realiseer je je pas hoe groot de sprongen zijn geweest de afgelopen 24 jaar.

    Bij de introductie van de iMac heb ik nog deel uit gemaakt van een groep vrijwilligers om deze te promoten. Ik heb bij diverse Primafoon winkels en zelfs op de huishoudbeurs op de stand van Apple gestaan. Super leuk om te doen, met als dank van Apple een mok en een exclusief overhemd. Pas ik niet meer, maar gaat nooit weg 🙂

    @Col: de eerste iMac was er enkel in Bondi Blue, later kwam een serie van 5 kleuren, en daarna was er o.a. de iMac DV met FireWire in Graphite, net als de PowerMac G4.
    Er zijn dus zelfs minimaal ZEVEN kleuren, want uit de serie van 5 ontbreekt BondiBlue…

    De iMac op mijn mok is Bondi Blue, achterop het overhemd staat een “bloem” met 5 kleuren (“smaken”).

  6. De iMac startte de internetrevolutie

    Leuk artikel maar in deze vind ik het zwaar overtrokken. De internet revolutie toeschrijven aan de iMac lijkt me aantoonbaar onjuist; daarvoor was het marktaandeel domweg te klein, zeker in het pre-intel tijdperk. En al helemaal omdat Apple alleen op de desktop succesvol is, op de servermarkt/ business al helemaal niet (tenzij je iOS bedoelt).

    Naar mijn ervaring, sinds jaren tachtig actief in de IT, is na een weifelende start juist Windows95 de aanjager geweest van internet. Overal ter wereld was dit voor 90% van de mensheid het eerste platform voor email en browsen. Van internetcafé tot bedrijf.

  7. Wel jammer dat die oranje iMac niet meer gemaakt wordt. Zou hm zo weer kopen als er de techniek van nu in zou zitten. De Orange iMac versie was mn eerste echte computer en mn eerste maar ook leukste mac ooit

  8. Had een iMac DV Blueberry. Werkelijk iedereen die ik over de vloer kreeg begon over dat apparaat. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

  9. Mijn eerste Apple was de graphite iMac in 1999 bij KPN gekocht. Ik was er apetrots op en blij mee. Fraaie muis ook, maar vooral het ontbreken van allemaal kabels. En het bleek dat er niet of nauwelijks virussen waren. Een verademing na de periode met Windows 95. Ik heb KPN nog wel een paar keer gevraagd naar de beloofde Nederlandse versie van de wordprocessor. Maar geloof niet dat ie gekomen is.
    Na de mooie eivormige computer, ben ik overgegaan naar de witte laptop. Vele laptops later, nooit terug gewild naar desktop. Ik heb nu al weer 4 jaar de alu MacBook Air. Still going strong. Ik kijk er wel naar uit om de notebook helemaal te vervangen door een iPd.

  10. De hockeypuck muis was een verschrikking…

  11. Ik denk dat de introductie van Intel processoren toch ook wel een hele grote stap geweest is bij velen.
    Toen je zeker wist dat je (mits dual boot) ook je windows programma kon blijven gebruiken en de overstap van windows naar mac dus minder risicovol was…
    Hoe leuk waren de reclamespotjes niet: ‘hi i’m a mac – and I’m a pc’ …

  12. Mijn eerste kennismaking met de iMac was in 2006.
    1 okt 2006 precies te zijn.
    Ik liep het Europese hoofdkantoor van Apple binnen
    In knoknaheeny Cork City.
    3 maanden me de pleuris gewerkt voor Apple die het niet zo nou namen met de Europese regelgeving omtrent overwerken.
    Zij bepaalde of je overwerkte of niet.
    Als medewerker had je daar niets over te zeggen.
    Wel een ongelooflijk leuke tijd gehad daar en er blijvende vrienden aan overgehouden.

  13. @Bimmer: Windows 95 niet. Eerder Netscape en gratis cd’tjes van Zonnet etc. Zeker niet Windows. Microsoft heeft het internet compleet over het hoofd gezien. Later schade (tijdelijk) beetje ingehaald door IE zwaar te pushen.

  14. Mijn eerste ervaring met Mac? Een Mac schil op Windows XP – je kreeg dan een “dock”, rood-geel-groene bolletjes in plaats van kruisjes etc. Toen wilde ik the real deal ook wel eens proberen en kocht een Mac mini (G4), een aankoop waarvan ik nooit meer hersteld ben 🙂

  15. Juist, ook alweer 20 jaar geleden. Ik had sinds 1996 een Performa 5200 en daarna een PowerComputing 604e (toppertje qua ‘kloon’).
    Ging in ’98 bij een zeer bekende lokale R’damse winkel/servicecenter werken en werd AppleCSE en Steve Jobs kwam met die geheel nieuwe serie gekleurde iMacs en felblauwe G3 PowerMac en later de graphite G4 (een G4 400 met FW400 had ik ook weer kocht).
    En dan alle nieuwigheden aan USB, ZIPdrives, CD-RW & FireWire400, wat een tijd was dat. 🙂

    Ben in ’99 ook op de CeBit in Hannover geweest en daar was o.a. een apart gedeelte van Taiwaneese fabrikanten en echt alles, ja ALLES, was wel verkrijgbaar in ‘frosted ice of welk ander transparant winegum-kleurtje dan ook.
    En ja, die iMac promo-shows bij KPN-winkels toendertijd was een goede stunt om de consument aan de Mac te krijgen voor een redelijk vriendelijke prijs.

    Tegenwoordig lijkt niemand meer ergens van op te kijken qua innovatieve en kleurijke knappe gebruiksvriendelijke producten, we zijn zeer erg ver- en gewend geraakt aan alles wat nu in overvloed verkrijgbaar is. (ja hoor ook bij ons zo geliefde Appletje)
    Wie weet komt zo’n vergelijkbare tijd als 1998/2000 ooit nog weer eens voorbij en zijn we echt in de futuristische 21ste eeuw aanbeland.

    Tot zover mijn stukkie nostalgie. ;-p

  16. (Red.) De eerste iMac lag twintig jaar geleden voor het eerst in de winkels. Het artikel is daarom opnieuw gepubliceerd.

  17. Mijn hele leven werk ik al met Apple, nooit een pc gehad of zelfs aangeraakt.
    Mijn ouders hadden een bedrijf begin jaren ‘80 tot 2009 (pensioen) en hadden al Apple (Macintosh) zodoende weet ik niet beter en kijk ik ook nooit naar een ander merk bij mogelijke vervanging zie ook geen reden waarom.
    Nu ik het bedrijf reeds sinds 1996 voortzet hou ik vast aan die keuze dus de eerste Imac hadden wij ook wat een gaaf ding was dat.

  18. @Col: en dan had je, na de winegum- en transparante kleurtjes, óók nog de ‘Flower Power’ en ‘Blue Dalmatian’ iMacs. Geweldig.

    Zelf heb ik een groene iMac gehad maar ben in 1997 begonnen met een tweede hands PowerBook 5300ce. Nieuw waren die onbetaalbaar (±$6500).

    Nog steeds heb ik de opvolger van de groene iMac, een iMac Graphite DV SE uit 2001. In 2005 de harde schijf van 60 Gb. vervangen door een van 120 Gb. en de CD brander door een DVD-speler zodat m’n kinderen er films op konden kijken. Hij doet het nog steeds uitstekend en draait nog zowel Mac OS 9 (razendsnel, en met WordPerfect 3.2 for Mac) als Mac OS X. Recent nog gebruikt omdat het de enige computer was waarmee ik 15 uur aan oude DV-tapes kon inlezen en omzetten.

  19. Ik heb een Bondi Blue iMac gekocht toen die uitkwam. Op mijn school laten bezorgen, dat gaf me een bekijks! Hij draait trouwens nog steeds.
    Vervolgens kwamen de kleurtjes, patroontjes en bloemetjes. Inderdaad probeerde iedereen van dat concept een graantje mee te pikken. De leukste spoof van de Apple reclames uit die tijd vond ik de iBrator Campaign: link 1 (They Come In Colours) en link 2 1984 met Bill Gates als Big Brother.

  20. Mooi hè die nostalgie. Zou men ook zo spreken over de huidige Apple producten ergens in 2038?
    (denk zelf van niet, teveel ‘big tech business’ gedoe)

  21. @WilcoVx: ik denk het wel. Nostalgie wordt gevormd door herinneringen van mensen. Die worden met de huidige Macs (en iPhones/iPads) opnieuw beleefd, zeker door kids/jongeren die geen andere herinneringen hebben. En nostalgie gaat ook vooral over de mooie dingen die je onthoudt; de minder mooie dingen zakken weg.
    Gelukkig maar: anders zou nostalgie niet bestaan.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.