MacBook Air 2022 vanaf de zijkant.

Review: MacBook Air 2018

De MacBook Air is weer bij de tijd

Hoe bevalt de nieuwste MacBook Air? Zijn de verbeteringen in het scherm en het design de moeite waard om de overstap te maken of kun je beter doorsparen voor een ander model? Je leest het in deze MacBook Air 2018 review.

MacBook Air review Prijs (vanaf €1.199,-)

Introductie MacBook Air 2018 review

De MacBook Air staat al jaren bekend als een goed en betaalbaar instapmodel. De laatste jaren begon de MacBook Air echter flink achter te lopen, want op een kleine spec-bump na is er niet veel nieuws meer gebeurd. Tot nu, want met de nieuwste MacBook Air 2018 zorgt Apple ervoor dat ook de Air weer bestaansrecht heeft. Wij gingen aan de slag met deze nieuwe laptop en in de review van de MacBook Air 2018 lees je alles over de verbeteringen, nieuwe functies en meer.

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@gonny) en Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Ons testexemplaar is een MacBook Air 2018 in spacegrijs.

Design

  • Kleinere behuizing en lichter
  • Twee Thunderbolt 3-poorten (USB-C) voor opladen en aansluiten accessoires
  • Gemaakt van aluminium
  • Drie kleuren: goud, zilver en spacegrijs

MacBook Air 2018 zijkant

De MacBook Air heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk als de vorige modellen, teruggaand tot 2010. Maar de aluminium behuizing is wel iets dunner en lichter geworden. Je hebt keuze uit drie kleuren: goud, zilver en spacegrijs. Het unibody design heeft net als voorheen een klep die je met één vinger kunt openen en die in elke gewenste positie blijft staan. Het gewicht ging iets omlaag: van 1,35 kg naar 1,25 kg. Alle beetjes helpen, maar het zal niet doorslaggevend zijn voor de vraag of je de MacBook voortaan dagelijks zult meenemen in je rugzak. Apple heeft opnieuw gekozen voor een legering van aluminium, terwijl andere laptopmakers voor hun topmodellen vaak een duurdere maar lichtere magnesium-legering gebruiken (zoals LG en Microsoft). Bij zo’n high-end product hadden we van Apple ook wel wat nieuwe ontwikkelingen verwacht wat materiaal betreft.

MacBook Air 2018 opengeklapt

Het plattere design zorgt ervoor dat er geen MagSafe-adapter meer is en nog maar twee USB-C-poorten. Beide zijn geschikt voor Thunderbolt 3, met datasnelheden tot 40 Gbps. Meestal zal één van de USB-C-poorten echter aangesloten zijn op de stroomadapter, dus je hebt in feite maar één poort tot je beschikking om iets aan te sluiten. Veel mensen zullen daarom behoefte hebben aan een hub of monitor met extra aansluitingen. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer keuze uit USB-C-accessoires dan toen de eerste MacBooks met USB-C op de markt kwamen, al zul je er zelf voor moeten betalen. De aanschaf van een USB-C-naar-Ethernet-adapter kost je toch weer 35 euro extra.

Bijzonder aan deze MacBook Air is dat het de eerste is die volledig van gerecycled metaal is gemaakt. Dit scheelt extra bauxiet, dat normaal uit de grond moet worden gehaald. Het is volgens Apple dan ook de groenste laptop ooit en het is onderdeel van Apple’s streven om de koolstofvervuiling met 50% te verminderen.


Hardware

  • Derde generatie toetsenbord met vlindermechanisme
  • Touch ID-sensor
  • Drie microfoons, vernieuwde speakers

Toetsenbord

Je krijgt in de MacBook Air 2018 hetzelfde vlindertoetsenbord van de derde generatie als in de MacBook Pro 2018 (review) zit. Voor mensen die nog een MacBook Air met het oude mechanisme gebruikten zal dat even wennen zijn. Je tikt opeens minder snel en kunt de toetsen niet meer zo diep indrukken. De indeling van het toetsenbord bevalt ons echter wel. Alle knoppen zijn van acceptabele grootte (behalve de op/neer-pijltjes) en het kost weinig moeite om met 10 vingers de juiste toets te vinden.

MacBook Air 2018 voorkant en zijkant

Trackpad

Ook wat de trackpad betreft zullen gebruikers van oudere modellen moeten wennen. Deze is behoorlijk groot en reageert supersnel. Met Force Touch staat standaard ingeschakeld en is makkelijk instelbaar of uit te schakelen, maar eerlijk gezegd gebruiken we het niet zo veel.

Touch ID

Wat we wel een grote stap vooruit vinden is de toevoeging van Touch ID. De aan/uitknop bevat een ingebouwde vingerafdrukscanner waarmee je snel je MacBook uit slaapstand kunt halen. Je ben niet verplicht om dit te gebruiken, maar kunt ook met een wachtwoord inloggen. Maar met Touch ID gaat veel sneller, zowel bij het ontgrendelen van je MacBook als bij het doen van iTunes-aankopen (voorzover je dat doet). Je kunt daardoor een ingewikkelder wachtwoord kiezen, zonder dat je die steeds uitgebreid in hoeft te typen. Alle biometrische data wordt lokaal bewaard in de T2 beveiligingschip.

Speakers

Aan de zijkanten van het toetsenbord zitten twee speakerroosters. De speakers zijn de meest krachtige ooit op een MacBook Air, zegt Apple. Het luisteren naar muziek en het kijken van tv-series vonden we dan ook iets wat je prima op de Air kunt doen en waarbij je duidelijk een scheiding hoort tussen links en rechts. Maar het zijn uiteraard geen high-end speakers. Dankzij de T2-chip werkt Hé Siri ook op de Air. En er zitten nu 3 microfoons in voor FaceTime en Siri.

Scherm: zelfde formaat, hogere resolutie

  • 13,3-inch scherm
  • Retina-resolutie van 2560 x 1600
  • Geen True Tone en brede kleurweergave

Qua beeldformaat is er bij de MacBook Air niets veranderd ten opzichte van het vorige model dat nog in Apple’s assortiment zit. De nieuwe MacBook Air heeft wederom een 13,3-inch scherm, maar aan de specificaties is gelukkig wel het één en ander verbeterd. Het belangrijkste verschil dat je meteen ziet ten opzichte van de vorige MacBook Air is de resolutie. Voor het eerst heeft Apple een Retina-display in de MacBook Air gestopt. De vorige MacBook Air was nog het enige Apple-apparaat in het assortiment zonder Retina-scherm, samen met de instap-iMac. Het werd dan ook hoog tijd dat Apple ook voor de Air de overstap maakt naar de hogere resolutie.

MacBook Air 2018 kleuren

De resolutie ligt nu eindelijk op één lijn met de MacBook Pro van 13-inch. Je hebt dus ook dezelfde pixeldichtheid. In onze test vinden we dit nog steeds een prima scherm, zowel qua formaat als qua resolutie. Er zijn inmiddels laptops beschikbaar met een veel hogere resolutie, maar de cijfertjes zeggen lang niet alles. Apple heeft reeds bewezen dat de LCD-schermen in de Macs van hoge kwaliteit zijn en dat is bij deze MacBook Air niet anders.

Het is de eerste keer dat Apple in de Air gebruik maakt van een IPS-scherm. Dit heeft een aantal voordelen, zoals de grotere kijkhoek, mooiere kleuren en een beter contrast. In de 12-inch MacBook werd het al wat langer gebruikt. We vinden dit een gunstige ontwikkeling.

MacBook Air 2018

Het nieuwe MacBook Air-scherm zet dus geen nieuwe standaard. We hebben geen nieuwe technieken of flinke verbeteringen ten opzichte van de MacBook Pro kunnen ontdekken. Het is vooral een inhaalslag qua prestaties, maar dat vinden we gezien de prijs eigenlijk niet zo erg.

Geen True Tone en brede kleurweergave

Toch maakt het scherm niet op alle vlakken die inhaalslag. Twee technieken die de laatste jaren toegevoegd zijn aan de MacBook Pro en andere Macs zijn True Tone en de brede kleurweergave (P3). P3 biedt meer kleuren, zodat foto’s, video’s en andere content er natuurgetrouwer uitzien dan op schermen zonder deze techniek. De MacBook Air moet het dan ook nog doen met de standaardkleurweergave van volledig sRGB. De kleuren zijn daardoor zeker niet slecht, maar lang niet zo natuurgetrouw als op een MacBook Pro. Als je veel foto- of videobewerking wil gaan doen (waarbij de juiste kleurweergave van belang is en het kleinste detail al verschil maakt), kun je dus beter voor een Mac kiezen die wel de brede kleurweergave ondersteunt.

MacBook Air familie.

True Tone zorgt ervoor dat kleuren beter getoond worden bij wisselende lichtomstandigheden. Het licht in een kantoor of thuis binnenshuis is anders dan buiten in de zon en door de kleurstellingen automatisch af te stemmen zorgt True Tone ervoor dat de kleuren altijd juist weergegeven worden. Dit geeft ook ‘s avonds thuis een iets zachtere beeldkwaliteit, hoewel je dat ook wel weer enigszins kan simuleren met Night Shift. We missen True Tone niet heel erg op deze MacBook Air. Het was mooi meegenomen als het er wel in zat, maar een groot gemis is het niet. Tot slot valt op dat de helderheid gelijk gebleven is op 300 nits. Je hebt dus niet het extra heldere scherm van 500 nits zoals in de MacBook Pro.

Prestaties

  • 1,6‑GHz dual‑core Intel Core i5 Amber Lake‑processor van de 8e generatie
  • 8GB RAM (uit te breiden tot 16GB)
  • 128GB opslag (uit te breiden tot 1,5TB)
  • Batterijduur tot 12 uur internetten

Voor gewoon kantoorwerk is de MacBook Air 2018 een prima optie. Apps zoals Safari, Spotify en iTunes starten vlot op en het lezen en schrijven van data levert dankzij de snelle SSD’s geen wachttijden op. Je kunt dit model uitbreiden tot maximaal 1,5 terabyte opslag. Dit is een laptop voor algemeen, dagelijks kantoorwerk en niet voor 4K-games en het bewerken van video. Wil je dat wel, dan raden we aan om een eGPU erbij te kopen.

Apple heeft een 8e generatie i5-processor en DDR3 RAM in de Air gestopt. Dit is wel iets minder dan de DDR4 RAM uit de MacBook Pro, maar die zit dan ook in een andere prijsklasse. Wil je performance of ga je de Air heel erg ‘oppimpen’, dan raden we aan om toch maar liever naar een Pro te kijken. Het basismodel heeft 8GB RAM, wat je kunt upgraden naar 16GB RAM. Verdere uitbreidingsmogelijkheden zijn er niet.

Batterijduur

De MacBook Air 2018 heeft op papier een batterijduur van 12 uur bij draadloos internetten. Dit is identiek aan het vorige model, maar je kunt er wel een uurtje langer mee iTunes-kijken (nu 13 uur, voorheen 12 uur). Je kunt er dus een volledige werkdag mee vooruit, al lukte het niet altijd om de volledige 12 uur te halen. Vooral als je je MacBook wat zwaarder belast moet je rekenen op zo’n 10 uur of zelfs minder. Toch is dit de langste accuduur van alle MacBooks die Apple verkoopt.

Apple levert er voor het eerst een USB-C-lichtnetadapter bij mee, van 30 Watt (voorheen MagSafe 2 van 45 Watt). Na een uur laden zit je op 40-50% en na tweeënhalf uur laden is de batterij weer volledig vol. Dit is vergelijkbaar met eerdere modellen.

Voor wie is de MacBook Air 2018?
De belangrijkste vraag is eigenlijk: is deze MacBook Air wat voor jou? Apple heeft meerdere modellen die in aanmerking komen als je op zoek bent naar een goed instapmodel. Het hangt er helemaal vanaf wat je precies met de MacBook wil gaan doen, wat je wensen zijn en wat je budget is. De line-up van de basismodellen ziet er nu als volgt uit:

Zoals je ziet varieert de prijs bij de meeste modellen tussen de €1000 en €2000. Alleen de 15-inch MacBook Pro is de uitschieter, maar die zal voor de meeste mensen geen overweging zijn als ze zoeken naar een niet al te dure en compacte MacBook. Wat dan overblijft zijn de verschillende modellen van de Air, de 12-inch MacBook en de 13-inch MacBook Pro.

Het is door deze line-up wat lastig om de nieuwe MacBook Air goed te plaatsen. Mensen die op zoek zijn naar een krachtige laptop voor foto- en videobewerking kunnen het beste terecht bij een MacBook Pro. De standaard MacBook Air 2018 heeft slechts 128GB aan opslagruimte en 8GB RAM. Als je dat wil upgraden naar 256GB opslag en 16GB RAM, zit je al ruim over de €1.800, waardoor dit model niet zo heel veel meer scheelt met de 13-inch MacBook Pro. Tegelijkertijd is er ook nog de kleinere 12-inch MacBook, die gek genoeg meteen met 256GB geleverd wordt. Daardoor komt de prijs hoger uit dan de snellere 13-inch Air. Ga je dus voor licht en klein, dan betaal je daar wel een flinke prijs voor.

Als je van plan bent om de MacBook te gebruiken voor de lichtere taken zoals tekstverwerken, surfen en internettoepassingen, dan is de MacBook Air waarschijnlijk de beste keuze. Het is een razendsnelle computer die licht van gewicht is en die je makkelijk kan meenemen. Voor veruit de meeste taken kan je hier prima mee uit de voeten. Als je budget wat beperkter is, zou je ook nog de vorige MacBook Air kunnen overwegen, maar hou er rekening mee dat deze in de basis al een aantal jaren oud is en dat het scherm van veel mindere kwaliteit is. Daarentegen krijg je wel de traditionelere aansluitingen, zoals USB en een SD-kaartlezer.

De 12-inch MacBook is eigenlijk qua prijs een beetje uit verhouding. Als je per se klein wilt, zou je hiervoor kunnen kiezen, maar in de praktijk scheelt het qua formaat en gewicht niet zo gek veel. Bovendien heb je dan een veel minder goede chip, een minder toetsenbord en minder aansluitingen. Als je de MacBook Air wil upgraden naar 256GB, dan kom je bovendien op een vergelijkbare prijs uit. In ons artikel met de verschillen tussen de MacBook Air 2018 en 12-inch MacBook lees je hier meer over.

https://www.iculture.nl/macbook/vergelijken/macbook-air-2018-vs-macbook-12-inch/

De lastigste keuze om te maken is die tussen de MacBook Air en de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar. Voor €150 extra heb je namelijk de krachtigere MacBook Pro in huis. Je mist dan wel Touch ID, het iets slankere design en het betere toetsenbord, maar je krijgt daar betere prestaties voor terug. De keuze is dan ook best moeilijk om te maken en zal per persoon verschillen. De MacBook Air is daarom ook eigenlijk net iets te duur voor een echt basismodel, zeker ten opzichte van basisversie van de MacBook Pro. Check ook ons artikel met verschillen tussen de MacBook Air 2018 en de 13-inch MacBook Pro.

https://www.iculture.nl/macbook/vergelijken/macbook-air-2018-vs-macbook-pro-13-inch/

Twijfel je of je moet kiezen voor de MacBook Air 2018? Dan is dit ons advies:

  • Je wil de goedkoopste MacBook waarbij prestaties minder belangrijk zijn: Kies voor de 13-inch MacBook Air uit 2017. Voor dit model zijn regelmatig aanbiedingen te vinden en je kan zeker een paar jaar vooruit. Bovendien heb je nog de klassieke aansluitingen, dus je hebt geen adapters nodig. Hou wel rekening met het verouderde scherm en de mindere prestaties.
  • Je wil tekstverwerken, surfen en webtoepassingen gebruiken: Kies de 13-inch MacBook Air 2018 of de 12-inch MacBook als je vaak op reis bent en formaat voor jou het belangrijkst is. Met de nieuwste MacBook Air kan je jaren vooruit en je profiteert van Touch ID en het verbeterde toetsenbord. We vinden de 12-inch MacBook qua prijs net iets te duur.
  • Je wil foto- en videobewerking doen: De beste keuze voor deze toepassingen is de MacBook Pro 2018, al zou je het ook nog kunnen redden met een geüpgraded versie van de nieuwste MacBook Air. De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar heeft wel onze voorkeur ten opzichte van het Touch Bar-loze model, omdat deze een verbeterd toetsenbord heeft (net als de Air) en voorzien is van een beter scherm. Je betaalt hier wel een prijs voor.

Score

8

MacBook Air

MacBook Air

Vanaf €1.349

Voordelen +

  • Mooi scherm met prima specs
  • Bijgewerkt design maakt hem bij de tijd
  • Goede prestaties voor de lichtere taken
  • Touch ID is een fijne toevoeging
  • Prima accuduur

Nadelen -

  • Geen enorme verbetering in specificaties
  • Beperkt aantal aansluitingen

Conclusie MacBook Air 2018 review

De nieuwste MacBook Air is een prima laptop en een goede opvolger van Apple’s ietwat verouderde Air. Nagenoeg alle nieuwe functies die je verwacht zitten erin, zoals een Retina-scherm en de overstap naar USB-C. Daarnaast is het ook de enige Mac met een Touch ID-sensor, zonder dat je daarvoor de dure Touch Bar nodig hebt.

Het design is nog steeds heel erg Air, al geldt dat iets minder voor de prijs. De MacBook Air is wel een flink stuk duurder geworden, waardoor sommige gebruikers misschien beter terecht kunnen bij de MacBook Pro.

We kunnen niet ontkennen dat Apple met de MacBook Air vooral een inhaalslag gemaakt heeft en niet zozeer het wiel opnieuw uitgevonden heeft. Dankzij de update kan de MacBook Air weer jaren mee en past hij qua specs en functies beter in het rijtje van de nieuwste MacBook Pro’s en de 12-inch MacBook. Daar staat tegenover dat er geen nieuwe functies geïntroduceerd zijn en dat je ook niet meteen de allerbeste specs krijgt. De MacBook Air is dan ook vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een lichtgewicht Mac. Professionals kunnen beter uit de voeten met één van de Pro-modellen.

MacBook Air 2018 kopen

Wil je na het lezen van deze review de MacBook Air 2018 kopen? Je kan kiezen uit verschillende configuraties qua opslag en werkgeheugen:

  • MacBook Air 2018 met 128GB opslag: €1.349
  • MacBook Air 2018 met 256GB opslag: €1.599

Check ook ons artikel over MacBook kopen voor alle actuele prijzen en winkels.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2020