De beste iPhone- en iPad-games van 2013: april – juni

De beste iPhone- en iPad games van 2013 - het tweede kwartaal: Badland, XCOM: Enemy Unknown, Kingdom Rush Frontiers, Gangstar Vegas en meer!

Beste iOS-games 2013 deel tweeElke werkdag verschijnt de iOS game-update op iPhoneclub: een rubriek waarin we elke dag in ieder geval drie nieuwe games bespreken. Na elke week roepen we één nieuwe game voor iPhone en iPad uit tot de Game van de Week. Die hoeven we vervolgens alleen maar op rij te zetten om een waardevol inzicht te krijgen in de beste games voor iOS – en dat doen we dus nu ook. In dit artikel lees je de beste nieuwe games uitgekomen van april tot juni 2013.

Week 14: Badland

Badland iPad multiplayer tot vierBadland doet qua stijl denken aan het geweldige downloadspel Limbo voor de Xbox 360 en PlayStation 3, en heeft ook qua stijl iets weg van dat bekroonde platformspel waarin je enkel natuurlijke geluidseffecten hoort. Maar qua gameplay is het simpel: je drukt op het scherm om omhoog te zweven en laat los om te zakken. Zo doorkruis je met je pluis allerlei zwarte obstakelrijke levels. De grote twist is dat je onderweg allerlei goedjes oppakt die je groter, kleiner, plakkeriger maken of vermenigvuldigen. En daarin schuilt de echte uitdaging nadat je de eerste keer alle sfeervolle levels hebt doorgepeeld. Dan krijg je drie extra missies per level en is er een online leaderboard waarin degene met de meeste geredde pluisjes hoog scoort. Maar het hoogtepunt van Badland is de multiplayerstand met vier mensen op één iPhone of iPad – waar de uitdaging het veld ruimt voor pure hilariteit. Zeker op de iPad is de race tegen de laatste overlevende geweldig grappig, en je kan het zelfs in toernooivorm gieten met een klassement en meerdere (vrij te spelen) levels achter elkaar. Badland is ontdaan van in-app aankopen, ziet er prachtig uit, klinkt in zijn subtiliteit fantastisch en is zowel in je eentje als met meerderen erg sterk.
Downloaden: Badland (€3,59, universeel, iOS 4.3+)

Week 15: Gemini Rue

Beste iPhone Games Gemini RueAdventuregames zijn allesbehalve dood! Het genre floreert op de iPhone en iPad, met onlangs nog het gratis te downloaden The New Age, het slome maar wel erg fraaie The Journey Down en het hilarische Fester Mudd. Gemini Rue is de volgende parel die aan het rijtje mag worden toegevoegd. Het is eerder al in de prijzen gevallen en geprezen om zijn verhaal en plottwisten op verschillende indiegame-festivals. Gemini Rue is een verhalend avontuur met een serieuze, duistere toon waarin je als ex-moordenaar Azriel Odin terecht komt op de verregende planeet Barracus. Je komt in een zodanig penibele situatie terecht, dat je wel hulp moét zoeken bij de criminelen waar je eerder voor werkte en eigenlijk allang afscheid van had willen nemen. Dat het op een andere planeet plaatsvindt, lijkt ernaar te hinten dat Gemini Rue een sci-fi spel is. Maar zo voelt het geen moment. De regen, de lange jassen, de duistere kamertjes en de straten schrééúwen detective. En zo ontrafelt het verhaal zich ook: duister, spannend en soms uitzichtloos. Dat laatste is zoals het hoort in een goede adventure: het geeft je een vrijbrief (of eigenlijk: de verplichting) je hoofd eens flink stuk te breken op puzzels en aanknopingspunten. Gemini Rue is niet iets dat je speelt voor een snelle kick. Het is iets dat je speelt als een boek dat je niet neer kan leggen en wilt doorbladeren.
Downloaden: Gemini Rue (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Week 16: Fish Out of Water

Fish Out of Water screenshotIn Fish Out of Water mag je elke poging drie soorten vissen naar keuze het water uit slingeren, waarna ze zo vaak en ver mogelijk moeten stuiten op dat water. Alsof het steentjes zijn, keil je ze vooruit. Na de eerste worp hoef je aanvankelijk niks meer te doen, behalve het indrukken van de boost-knop zodat je vis (of dolfijn of walvis) op het juiste moment een versnelling geniet en net even wat verder spurt. De scores van de drie vissen worden gewaardeerd door een jury en het cijfer dat daaruit rolt. Dát is je eindscore. Het gaat dus niet om zoveel mogelijk meters of stuiters behalen, maar de jury imponeren. En dat is eigenlijk niet zo gek moeilijk. De kracht zit in leagues waarvoor je je kan aanmelden, waarbij iedereen dagelijks highscores neerzet. Daarnaast kan je ook missies voltooien voor extra voldoening. Tsunami’s, stuiterkwallen en veranderende weersomstandigheden houden het spel fris. Dit spel is niet bedoeld voor lange sessies achter elkaar. Het is een rustig momentje dat je elke dag even tussendoor pakt, om daarmee weer een highscore neer te zetten. Sluit je aan bij de iCulture-league, doe een dagelijkse gooi naar het beste cijfer en pak even een moment rust met de zomerse beelden en klanken van het spel. Zo speel je Fish Out of Water.
Downloaden: Fish Out of Water (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Week 17: Lego Batman DC Super Heroes

Lego Batman en Catwoman naast iPhoneHij heeft niet de open wereld van de grote broers op de Xbox 360 en PlayStation 3 en mist ook de coöperatieve spelstand van het origineel voor de Nintendo 3DS… dus wat houd je dan over van een Lego-game op de iPhone? Heel wat speeltijd in je eentje. Lego Batman DC Super Heroes is een Lego-game volgens het inmiddels bekende boekje. In compacte omgevingen waarin van alles te doen is, sloop je Lego-obstakels, scoor je munten en haal je opdrachten die je naar volgende levels brengen. Het is niet de uitdaging die Lego-games leuk maakt – want die is er amper; je kunt bijvoorbeeld niet eens echt dood – maar het bezig zijn. Het schoppen, slaan, batarang gooien om naar een hoger platform te komen en daar weer een kleine ontdekking te doen. Het verkennen maakt Lego-games leuk en daarom is deze DC Super Heroes die behalve Batman ook Superman, Robin, Wonder Woman en maar liefst 76 andere personages (!) voert leuk. Zeker als je een level in de verhaallijn reeds hebt uitgespeeld en er daarna in terugkomt in de Free Play modus, waarin je je hele cast van vrijgespeelde en gekochte personages met hun bijzondere krachten kan inzetten. Het zoveel mogelijk uit een level halen is, toegegeven, nog leuker op de grote spelcomputers met een medespeler, maar ook in je uppie op de iPhone en iPad een ontspannende bezigheid.
Downloaden: Lego Batman: DC Super Heroes (€4,49, universeel, iOS 5.1+)

Week 18: Star Command

Star Command aan dek met gevechtenNiemand zei dat kapitein van een ruimteschip zijn makkelijk is, oké? Het is een pittige klus. Deels omdat Star Command je slechts vluchtige instructies geeft voor je in het diepe te storten, deels omdat je al je personeel op je ruimteschip een naam geeft verwant aan die van vrienden of collega’s… en die een voor een het loodje zullen leggen. De simulatie in pixelstijl legt je eerst doodleuk uit dat je verschillende ruimtes hebt waar je techneuten, wetenschappers en aanvallers onderbrengt met elk hun specialiteiten. De techneuten beschermen je schip tegen aanvallen, aanvallers mikken andere ruimteschepen uit de lucht en ontfermen zich over de aliëns aan boord en wetenschappers lappen hopelijk op tijd andere personeelsleden op. Vervolgens moet je er vermoedelijk wel op de harde manier achter komen dat voorbereiding voor de volgende missies in onze melkweg van absolute noodzaak is. Aan de hand van dialogen en kleine filmpjes, kom je in aanraking met verschillend buitenaards leven (of Russische zombies) en eigenlijk kan je maar beter daarvoor al je personeel en de ruimtes waarin ze werken naar inzicht hebben ingericht. Bijna al je werknemers in de aanvalsploeg lijkt ons een goed startpunt, bijvoorbeeld. In Star Command moet je het hoofd koel zien te houden als je schip van alle kanten wordt aangevallen en jij ter plekke nog de bemanning moet herscholen met tikken in beeld, en eerlijk gezegd kon dat ook wel wat makkelijker en slimmer. Maar er staat genoeg tegenover. Het pas opslaan van het spel als missies succesvol zijn en de filmpjes en dialogen tussendoor, geven Star Command een spanningsboog op korte én op lange termijn. Zo blijf je wel even aan boord.
Downloaden: Star Command (€2,69, universeel, iOS 4.3+)

Week 19: Blitz Brigade

GU VR Blitz Brigade iOS headerJe kan Blitz Brigade zien als het cartooneske broertje van de online multiplayer van Modern Combat 4: Zero Hour. Het bevat vrolijk uitziende, ruim opgezette speelvelden waarin je met verschillende klassen soldaten (en voertuigen) met elk hun eigen wapenuitrustingen kan spelen. Er zijn aanvankelijk twee speltypes: in Deathmatch schiet je tegenstanders van het andere team zo vaak mogelijk overhoop, in Domination bewaak je met je team gebieden voor punten. Blitz Brigade stuurt hetzelfde als de andere schietspellen van Gameloft. Dat betekent dat er veel kleine knopjes dicht bij elkaar zitten in het scherm, zoals springen, sprinten en zelfs tegenstanders uitlachen na een kill. Maar dat betekent ook dat zowel het rondlopen met de stick links in beeld en rondkijken met de rest van het beeld, heerlijk controleerbaar gaat. Blitz Brigade helpt daarbij trouwens een aardig handje automatisch richten: het is toegankelijker dan MC4:ZH. De weinig in de hoogte gebouwde levels maken het ook toegankelijk. Blitz Brigade is een freemium-spel, dus er zijn trucjes je geld afhandig te maken. Je wapen raakt versleten en moet op een gegeven moment gerepareerd worden. Upgrades, nieuwe wapens en andere soldatenklassen kosten eveneens koopbare munten en kristallen in het spel. Maar de vijandigheid daarvan valt mee. Je kan het ook spelen zonder diepe investeringen. En ook dan is Blitz Brigade een vrolijk, leuk en verslavend schietspel.
Downloaden: Blitz Brigade (gratis, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iOS 5.0+)

Week 20: Jacob Jones and the Bigfoot Mystery: Episode 1

GU DO Jacob Jones and the Bigfoot Mysterty iPad iPhonePuzzelavonturiers: tijd om in je handen te wrijven. Jacob Jones and the Bigfoot Mystery is het iPhone-equivalent van het grote Nintendo DS-succes Professor Layton. Daarin trek je als jongetje en professor samen op om allerlei schijnbaar willekeurige puzzels op te lossen, die geloofwaardig aan elkaar worden gepraat door een verhaal met veel dialoog en filmpje waarin mysterie centraal staat. Jacob Jones is precies dat, maar dan voor de iPhone en iPad. In een fraaie, cartooneske maar niet te kinderlijke 3D-wereld raak als je klein joch gebiologeerd door een bigfoot waar je vervolgens snel genoeg mee optrekt – en dan begint het mysterie pas. De avonturen van de kinderen op een jeugdkamp, zijn het ideale excuses om je te wagen aan een veelvoud van puzzels. Sommige heb je heus al gespeeld in andere iOS-games (zoals gekleurde lijntjes naar elkaar toe trekken om een veld vol te maken), andere puzzels zijn echte hersenkrakers. Jacob Jones heeft helaas geen Nederlandse taaloptie, maar spel is ondanks het decor qua niveau ook meer gericht op ouderen. Imponerend, dat is Jacob Jones. Kom maar op met volgende delen!
Downloaden: Jacob Jones and the Bigfoot Mystery: Episode 1 (€0,99, iPhone 4+, iPad 2+, universeel, iOS 4.0+)

Week 21: Combo Crew

Beste iPhone games 2013 Combo CrewEen vechtspel op de iPhone en iPad, zonder virtuele knoppen! Ontwikkelaar The Game Bakers heeft lef, dat kan je ze niet ontzeggen. Het werd eigenlijk al duidelijk aan hun mengsel van Angry Birds met strategie Squids, waar zichtbaar veel liefde in was gestoken – maar het wordt wel bevestigd nu. In Combo Crew vecht je met veegbewegingen en dat gaat veel beter dan je je kan voorstellen. Tik om jezelf te beschermen of te counteren, veeg met één vinger om te slaan of te schoppen en veeg met twee vingers voor speciale combo’s. Dat is wat lastig met de iPhone in de hand, maar beloont flink als het lukt. Je vult dan een supercombometer en als die vol is, kan je echt los op je meerdere tegenstanders. Combo Crew heeft een handvol verschillende vechters en biedt meer dan 80 bewegingen om onder de knie te krijgen en steeds verder te komen in de ‘verhaallijn’. Een bijzondere toevoeging is het online component: een asynchrone online multiplayer waarmee je min of meer samen met andere vechters optrekt om elkaar bijvoorbeeld weer overeind te helpen als het even tegenzit. De honderden (!) missies en talloze moves en specialiteiten die je kan ontgrendelen, maken dat niet alleen de besturing aan Combo Crew goed is. Het is daardoor ook het meest draagbare, snackbare tussendoor-vechtspel dat we op de iPhone zijn tegengekomen.
Downloaden: Combo Crew (€1,79, universeel, iOS 5.1+)

Week 22: Ace Attorney: Phoenix Wright Trilogy HD

Phoenix Wright PhoenixIn Phoenix Wright ben jij de ‘Ace Attorney’; een beginnend advocaat die in de eerste case nog even de kneepjes van het vlak moet leren. Die eerste case gaat meteen een vriend aan die je moet vrijpleiten als hij verdacht wordt van een moord, en middels sterke en bij vlagen grappige dialogen, wordt je perfect geïntroduceerd in het wereldje. De zaak voor jezelf doornemen, de bewijsstukken bekijken, het relaas van de tegenpartij aanhoren, de getuige uithoren en dan… je gelijk halen. Dat doe je door je bewijsstukken uit te pluizen en die aan te dienen op het juiste moment in de rechtszaak, waardoor je de zaak naar je toe trekt. De eerste kraak in een zaak is een daalder waard en geeft met recht een gevoel van euforie, maar dan begint het hele kat- en muisspel pas en zoek je constant aanval en verdediging om je standpunt kracht bij te zetten. Dat dat gebeurt in soms trage dialogen, draagt eigenlijk alleen maar bij aan de spanning. Advocaat spelen lijkt op niks dat je eerder hebt gespeeld of hebt gedaan op de iPhone en iPad en is een geweldige belevenis. De eerste twee hoofdstukken van Ace Attorney zijn gratis en daarna wordt het spel voor drie verschillende delen met meerdere hoofdstukken vrij prijzig – 5,49 euro per deel of 14,99 euro totaal – maar speel sowieso de gratis hoofdstukken. Ze zullen je bijblijven.
Downloaden: Ace Attorney: Phoenix Wright HD (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 5.0+)

Week 23: Kingdom Rush Frontiers

Kingdom Rush Frontiers rode draakWaarom Kingdom Rush Frontiers Game van de Week is, is makkelijk te verdedigen: de eerste Kingdom Rush was reeds de beste tower defense-game op de iPhone en iPad, en deze opvolger is méér van hetzelfde en misschien nog wel beter. Dit keer omring je jezelf niet in een Middeleeuwse sfeer, maar begeef je je in een fantasierijker decor met ninja’s, mummies, holbewoners, reuzengorilla’s en houten robots. Uhuh. Kingdom Rush Frontiers heeft net als het origineel, een visuele stijl en geluidseffecten die een grijs op je gezicht toveren, en die grijns gaat er echt niet af als je aan het spelen bent. Je bouwt in de basis nog steeds torens langs paden om indringers mee af te slaan, maar het is vaak een verrassing waar de troepen langs komen en daar zijn je torens nog meer dan in het eerste deel op ingericht. Zo zet je niet alleen schiettorens neer bijvoorbeeld, maar ook torens met deathriders die erop trekken om de invasie uit te dunnen. En dan hebben we het nog niet over de Champions die je voor (teveel in-app aankoop geld) kan kopen en alles en iedereen vermorzelen. Zij zijn gelukkig niet nodig voor het halen van het spel: Kingdom Rush Frontiers biedt kortere sessies, maar heeft net als haar voorganger drie fantastisch uitgebalanceerde moeilijkheidsgraden. Bezint eer ge begint: ook deze Kingdom Rush leg je niet zomaar weg.
Downloaden: Kingdom Rush Frontiers (€2,69, iPhone, iOS 4.3+)
Ook verkrijgbaar: Kingdom Rush Frontiers HD (€4,49, iPad, iOS 4.3+)

Week 24: Gangstar Vegas

Gangstar Vegas rijden op HarleyOoit was er een spelletje dat heel graag Grand Theft Auto 3 wilde imiteren op de iPhone en iPad. We lachten het weg. Er kwam een opvolger die het nog harder probeerde, en nog meer kromme tenen bezorgde. Toen kwamen er vervolgen die al een beetje in die buurt kropen. En nu is er Gangstar Vegas. Het nieuwste deel in de spelreeks van Gameloft heeft een ambitie die ooit niet was voor te stellen op iOS. De game heeft Las Vegas én het woestijnachtige gebied er omheen gemodelleerd een geeft jou het genoegen er doorheen te rennen, motorscheuren, autorijden en er zelfs overheen te vliegen op allerlei manieren. De wereld van de nieuwste Gangstar is negen keer groter dan de vorige, en in die zonovergoten omgeving heb je ook nog eens 80 missies om te volgen. Die, en dat is voor het eerst in de serie, ook nog eens ingeleid worden met hier en daar grappige dialogen. Het uitgangspunt als vechtsporter met connecties in de onderwereld is een prachtig startpunt voor de vele soorten actie en missies die je afwerkt in Gangstar Vegas – en met een betere besturing dan Grand Theft Auto III en Vice City op de iPhone en iPad, is Gangstar uitgegroeid tot dé open wereld-game op het platform. Een geweldig staaltje doorzettingsvermogen.
Downloaden: Gangstar Vegas (€5,99, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iOS 5.0+)

Week 25: XCOM: Enemy Unknown

XCOM screenshot shootoutDe iOS-versie van XCOM: Enemy Unknown maakt indruk. Je hebt niet lang in de game nodig om de verhoudingsgewijs hoge prijs voor de iPhone en iPad, te rechtvaardigen. XCOM is namelijk niet een spelletje dat je een paar minuten plezier in de trein of op het toilet biedt, maar een diepgaande, gecompliceerde en originele strategiegame. Jij bent de leider van een soldatenteam dat het in beurtelingse gevechten opneemt tegen aliens en het is jouw schuld als ze tijdens de strijd komen te overlijden. Iets dat al snel gebeurt, want na een paar schoten zal een soldaat al op de grond bezwijken. En elke keer zweept het de spanning op en voelt het rot. De beurtelingse gevechten spelen als een variant op schaak, maar de game heeft nog veel meer te bieden. Het verhaal rond de strijd met de aliens wordt verteld aan de hand van ingesproken dialogen en filmpjes, de beelden in de game zijn uitermate indrukwekkend en het selecteren van wat je aan je basis toevoegt kan van essentieel belang zijn. Het duurt niet lang totdat XCOM je echt het idee geeft de leider van een eliteteam te zijn. Nog niet spannend genoeg? Activeer dan vooral eens de Iron Man-modus. Dan wordt je voortgang na iedere beurt opgeslagen, waardoor je na een gemaakte fout echt niet meer terug kan. En (zie screenshot) dat is zuur, als je het halve team naar je collega’s hebt vernoemd…
Downloaden: XCOM: Enemy Unknown (€17,99, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 5th gen, iOS 5.0+)

Week 26: Aviation Empire

Aviation Empire vliegveldHet nieuwe managementspel Aviation Empire is afkomstig uit de keuken van KLM, maar het betreft hier absoluut geen simpel reclamespelletje om de luchtvaartmaatschappij eventjes wat extra aandacht te geven. KLM is er in geslaagd om een leuk, diepgaand spel te ontwerpen waarin je niet constant met suffe advertenties wordt gebombardeerd. Je timmert aan de weg als de baas van een luchttaxicentrale, die vanaf begin twintigste eeuw uitgroeit tot een grote multinational. Dat dit bedrijf toevallig ook ‘KLM’ heet is een grappig toeval, maar zal het merendeel van de spelers nooit dwars zitten. Speltechnisch lijkt Aviation Empire wel een beetje op Pocket Planes. Je koopt vliegvelden, verbindt vluchten en ziet het geld na verloop van tijd wel binnenstromen. Met deze virtuele centen kun je weer nieuwe vliegvelden, vliegtuigen en upgrades voor je huidige locaties kopen. Waar je in Pocket Planes uren moest wachten totdat je een nieuwe handeling kon uitvoeren, speelt Aviation Empire rond het begin van de game in ieder geval snel genoeg om het spel gewoon open te laten staan en door te blijven gaan. Iets dat wij nog wel een tijdje denken te doen.
Downloaden: Aviation Empire (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Lees elke werkdag de iOS game-update van iCulture!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2013, 15:30
Categorie Games
Onderwerpen gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.