Vocal Search: web doorzoeken met Nederlandse stemopdrachten

Vocal Search is een nieuwe iPhone-app waarmee je in het Nederlands zoekopdrachten kan inspreken voor Google, Wikipedia, Twitter en Flickr. De spraaktechnologie komt van Nuance en werkt verrassend goed.

Vocal Search header iPhone zoeken met stemWe hebben er nog een beetje een zure nasmaak van in onze monden: even na onze review van het stembesturing-programma Voice Dictation, vloog de server van de dienst eruit en werkte de door ons geprezen applicatie niet naar behoren. Inmiddels zijn de problemen van Voice Dictation lang en breed verholpen en is het weer mogelijk in het Nederlands (vlekkeloos) teksten te dicteren met de app. Nu komt ontwikkelaar BrothersApps met een nieuwe toepassing die onze taal ondersteunt. Met Vocal Search spreek je een zoekopdracht in en zie je meteen gevonden resultaten.


Standaard worden de resultaten van je zoekvraag weergegeven in Google, maar je kan middels een scrollbare balk ook kiezen uit Wikipedia, DailyMotion, Flickr en Twitter. Als Google je niet bevalt, kan je ook Yahoo en Bing raadplegen via de instellingen. Vocal Search lege zoekpaginaDaar kan je ook instellen in welke taal je wilt inspreken. Helaas is er geen mogelijkheid om tegelijk op Nederlands én Engels te zoeken. Zo kan het zijn dat je even moet omschakelen als je op een Engelse term wilt zoeken, hoewel gangbare Engelse begrippen wel worden meegenomen in het Nederlands.

Aardig is dat je meteen op een hashtag kan zoeken door het woord hashtag meteen voor je zoekopdracht uit te spreken. Vervolgens moet je nog wel naar het tabblad Twitter scrollen om aldaar de resultaten te zien. Standaard begint hij altijd bij de zoekmachine die je hebt ingesteld.

Vocal Search zoekopdracht ingevuldDe nauwkeurigheid van de spraakherkenning verbaast ons na Voice Dictation andermaal. De technologie is verzorgd door Nuance, maar lijkt op een of andere manier beter te werken van in Nuances apps Dragon Dictation en Dragon Search. We spreken verschillende Nederlandse zinnen in die volledig goed worden gepakt. “Hoe voed ik de vissen”, “Welke hondenrassen zijn er” en “Hoe overtuig ik mijn collega’s dat ik aan het werk ben” pakt hij allemaal zonder problemen. Ook kent de machine veel namen. Willekeurige opdrachten als “Feyenoord Twente”, “Hyundai Accent” en “bioscoopbon kopen” worden foutloos opgepakt en leveren dus gerichte Google-resultaten op.

Vocal Search laat je alleen de zoekopdracht inspreken. Je kan geen acties op de sites uitvoeren of meteen op Twitter zoeken zonder er handmatig naar te scrollen. Of een app als Vocal Search meerwaarde voor je heeft, is aan jou.

Downloaden: Vocal Search (€0,79, universele app)

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.