Twinkle in de herkansing: Twitter-applicatie met locatiebepaling

Twinkle is een applicatie waarmee je kunt zien wat Twitter-gebruikers vlakbij je huidige locatie zoal schrijven. De applicatie werkt goed, maar de frequentie en inhoud van de berichten die je kunt lezen laat nog wel te wensen over.

Weinig te beleven op 1 mijl, de berichten zijn al behoorlijk oud.Er zijn mensen die nog steeds niet goed begrijpen wat het nut is van Twitter. Nu zijn opmerkingen als “Heerlijk Indonesisch gegeten” en “Vrouw wil voordringen bij ijsje kopen” (sorry Brenno) alleen voorbehouden aan mensen die echt alles willen documenteren, maar je kunt er toch ook nuttige info uit halen. Bijvoorbeeld als er een überhip evenement aankomt waar de hele incrowd op af komt, een tip voor een goed restaurant of een boek dat ‘iedereen’ tegenwoordig leest. Maar het kan ook gewoon praktische informatie zijn. Dankzij Summize ontdekte ik bijvoorbeeld dat niet iedereen blij was dat we RC4 van Twinkle hebben laten liggen.


Twinkle is een applicatie waarmee je kunt twitteren, maar waarmee je ook kunt zien wat mensen binnen een bepaalde afstand hebben gezegd. Zo kun je sneller ontdekken wanneer er bijvoorbeeld ergens een relletje uitbreekt of wanneer McDonalds gratis hamburgers staat uit te delen. Twinkle voegt dus locatiebepaling toe aan je tweets.

Twinkle installeren is supermakkelijk: bij het opstarten van Installer staat Twinkle bovenaan bij de Featured Apps. Vervolgens vul je je Twitter-inloggegevens in en je kunt van start gaan. Twinkle heeft een paar seconden nodig om je Twitter-berichten op te halen. Ook de locatiebepaling kost even wat tijd.

Onderaan het scherm zijn vier knoppen te zien: Home, Near Me, Public en Settings. De pagina Settings bevat weinig bijzonderheden: je kunt hier alleen je inloggegevens achterlaten en de functie Locate Me in- of uitschakelen. Op het Home-scherm zie je twee tabbladen: Personal met alleen je persoonlijke berichten en All voor een combinatie van berichten van jezelf en vrienden. Met een knop met een potloodicoontje kun je zelf een bericht schrijven, eventueel voorzien van foto. Die foto verschijnt niet op de website van Twitter zelf, maar wel in Twinkle. Coolhva meldt dat de foto’s op de Twinkle-server staan, maar later als tinyurl’s in Twitter zullen worden toegevoegd.

Tot zover weinig nieuws ten opzichte van de normale Twitter-clients die er al zijn. De knop Near Me is wat Twinkle bijzonder zou moeten maken. Vorige week woensdag probeerde ik het al een paar keer en zag ik zowaar een bekende (“Hee, zin om koffie te drinken?”). Op zondagochtend is de kans groot om berichten als “Ben net wakker” en “Voel me niet lekker” tegen te komen. Kan interessant zijn, maar niet als het om wildvreemden gaat. Gelukkig zijn berichten waarin je zelf wordt genoemd voorzien van een lichtgrijs balkje, zodat je ze snel kunt herkennen.

Je kunt zelf aangeven welke afstand je wilt: 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 1.000 of 252.000 mijl. Omdat Amsterdam een tamelijk hoge iPhone-dichtheid heeft heb ik 1 mijl gekozen. Natuurlijk zie je niet alle Twitter-discussies van mensen die in de buurt zijn; alleen personen die Twinkle gebruiken en de functie Locate Me hebben ingeschakeld en dat zijn er niet veel: zelfs op een afstand van 5 mijl zijn de meeste berichten al een paar uur oud.

Conclusie

Technisch gezien lijkt Twinkle al prima te werken en als Twitter-client is Twinkle ook goed te gebruiken. De locatiefunctie is aardig maar is afhankelijk van mensen die Twinkle al gebruiken en dat zijn er nog niet zoveel. Met een straal van 5 mijl vanaf mijn locatie heb ik heel Amsterdam binnen de ring A10 te pakken, maar daar wordt op een zondagochtend toch weinig getwitterd. Als het je erom te doen is om met mensen die je kent af te spreken, is het waarschijnlijk zinvoller om gewoon de Twitter-berichten van je vrienden te volgen.

Info

Installeren via: Installer, Featured Apps (geen source nodig)
Geteste versie: RC4
Prijs: gratis

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.