Topics NL-app

Nieuwe Topics NL-app biedt onbeperkt artikelen lezen voor abonnees van AD, Parool, Volkskrant en meer

Topics NL is een nieuwe Nederlandse app van de Persgroep. Abonnees van AD, Parool, Volkskrant en regionale kranten krijgen hiermee toegang tot afspeellijsten met digitale artikelen.

De Persgroep heeft een nieuwe app uitgebracht, waarmee lezers van 13 kranten artikelen kunnen lezen. Ben je abonnee van één van de deelnemende kranten van de Persgroep, dan kun je op een playlist-achtige manier bladeren door de artikelen. Topics NL is zowel op het web als via de iPhone- en iPad-app te bekijken.


Topics NL-app

Topics NL: onbeperkt artikelen lezen voor krantenabonnees

Een jaar geleden kondigde de Persgroep de plannen rond Topics al aan. De beta startte in januari 2016, met de bedoeling om een dienst te ontwikkelen waarmee abonnees gratis digitaal toegang krijgen tot alle artikelen van de Persgroep-kranten. Je kunt dus ook bladeren door het nieuws van de Eindhovense Courant als je abonnee van het Parool of de Volkskrant bent. Installeren van de vandaag aangekondigde iPhone-app heeft dan ook alleen zin als je al abonnee bij één van de aangesloten kranten bent. Zo niet, dan blijf je steken achter de inlogmuur. Helaas lukte het ons daarom niet om deze app te testen. Een optie om de eerste paar artikelen gratis te lezen ontbreekt ook.

De Persgroep produceert wekelijks 15.000 artikelen, die je onmogelijk allemaal kunt doorbladeren. Vandaar dat Topics lijsten op onderwerp biedt, zodat je bijvoorbeeld alles over Donald Trump, auto’s, voetbal of het milieu bij elkaar vindt. Valkuil is dan natuurlijk wel dat veel kranten precies dezelfde ANP-artikelen hebben, met steeds een iets andere kop.

Nieuws lezen met afspeellijsten

Je kunt op verschillende manieren voor de artikelen bladeren. Zo zijn er afspeellijsten op basis van onderwerp. Ook zijn er lijsten die als doel hebben om je vooral te verrassen met onverwachte onderwerpen. Momenteel doen de volgende kranten mee: AD, de Volkskrant, Trouw, Parool, PZC, Eindhovens Dagblad, De Stentor, De Gelderlander, Tubantia, Brabants Dagblad en BNdeStem. Topics NL is gericht op Nederland, Topics BE moet de Belgische markt gaan bedienen met kranten als Het Laatste Nieuws en De Morgen. Potentiële uitbreidingsmogelijkheden zijn er ook: zo zou de Persgroep ook de Belgische tijdschriften Humo, Story, Goed Gevoel en Dag Allemaal kunnen toevoegen, gaven ze eerder aan.

Jawel: de Spotify van…
Bij de aankondiging gaf de Persgroep aan dat ze Topics graag vergelijken met Spotify. Dat soort uitspraken als ‘de Spotify/Uber/AirBnb/Netflix van…’ hebben we wel vaker gezien en het is geen garantie dat het aanslaat, maar bij Topics hoeft de Persgroep in ieder geval geen nieuwe gebruikers te trekken. De abonnees hebben ze al; ze moeten vooral nog zorgen dat ze deze nieuwe app gaan gebruiken.

Topics is qua insteek anders dan Blendle, de online kiosk waar je artikelen van heel veel verschillende kranten en tijdschriften bij elkaar vindt. Bij Blendle betaal je losse artikelen per stuk en hoef je geen abonnee te zijn van de betreffende uitgave. Topics is alleen voor abonnees. Toch is er wel enige mate van concurrentie: als je Parool-abonnee bent en regelmatig een los artikel van de Volkskrant of een regionaal dagblad koopt via Blendle, dan hoeft dat nu niet meer omdat ze al gratis in de Topics NL-app zitten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2017, 19:34
Categorie Apps
Onderwerp kranten
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.