iTunes Ping: eerste indruk van sociale muzieknetwerk in iTunes 10

Apple heeft gisteren iTunes 10 aangekondigd, met een aangepast uiterlijk en wat nieuwe functies zijn. Eén daarvan is het sociale netwerk Ping, waarmee je muziek via vrienden kunt ontdekken. Wij verwoorden onze eerste indruk van Ping.

itunes logoApple heeft gisteren iTunes 10 aangekondigd, waarin naast een ietwat aangepast uiterlijk ook nieuwe functies zijn toegevoegd. Eén van die nieuwe onderdelen is het sociale netwerk Ping waarmee je muziek via vrienden kunt ontdekken. Bovendien kun je je favoriete muziekalbums en je mening daarover delen en zie je waar je favoriete artiesten binnenkort optreden. Ping werkt zowel in de desktopapplicatie van iTunes als de mobiele variant hiervan op de iPhone. We zullen hierna wat meer informatie geven over het activeren en gebruiken van Ping. En hoe zit het eigenlijk met de rechten op de naam Ping?

De naam Ping

Wat bij de introductie van Ping opviel, is de simpele naam. Deze is niet nieuw en wordt onder andere al gebruikt voor een chat- en sociale netwerkdienst en het testen van tcp/ip-verbindingen. Uit een persbericht van Karsten Manufacturing Corporation blijkt dat Apple een overeenkomst met dit bedrijf heeft gesloten over het gebruik van de merknaam Ping. Karsten Manufacturing Corporation is eigenaar van deze merknaam die door een van haar dochterbedrijven, een onderneming in golfuitrusting, wordt gevoerd. De oprichter van PING designs heeft deze naam in 1959 voor het eerst gebruikt toen hij z’n eigen golfclub, PING putter, ontwierp. De naam was geïnspireerd door het geluid dat klinkt als de golfclub een golfbal raakt. Het is niet bekend of, en zo ja hoeveel, Apple voor het gebruik van de merknaam heeft betaald.

Activeren van Ping

Ping in iTunes 10Ping is te vinden onder het kopje Store in iTunes 10. Ping is niet standaard geactiveerd, ook niet als je al een iTunes-account hebt. Overigens is Ping gekoppeld aan je iTunes-account. Als je naast je Nederlandse account ook over bijvoorbeeld een Amerikaans iTunes-account beschikt, moet je van tevoren even bedenken welk account je voor Ping wil gebruiken.

Nadat je op het kopje Ping hebt geklikt, kun je je profielgegevens invullen en drie favoriete muziekgenres selecteren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een aantal privacy-gerelateerde opties in te stellen. Zo kun je aangeven of andere mensen jou mogen volgen en of je daar expliciet toestemming voor moet geven. Dit concept is vergelijkbaar met Twitter. Je kunt Ping ook aan je Facebook-account koppelen, maar dat lijkt op het moment van schrijven van dit artikel tijdelijk te zijn gedeactiveerd.

Ping gebruiken

Nadat je alles hebt ingesteld, kun je zoeken naar vrienden of artiesten. Je hebt de mogelijkheid om mensen via e-mail uit te nodigen. Ping geeft daarnaast ook een aantal willekeurige suggesties van artiesten en mensen die je kunt volgen. Deze suggesties zijn via een klik op het kruisje uit te schakelen. Deze onderdelen verschijnen vervolgens in de rechterkolom.

Ping overzicht van activiteiten en Ping Charts

Het hart van Ping wordt gevormd door het overzicht van recente activiteiten van je vrienden, vergelijkbaar met Facebook. Je leest hier bijvoorbeeld welke andere mensen of artiesten je vrienden zijn gaan volgen of welke artiesten zij leuk vinden. Ook als iemand een recensie over een album heeft geschreven, zie je dit in het overzicht terug. Je hebt de mogelijkheid om op deze updates te reageren of met één druk op de knop aan te geven dat je de update leuk vindt.

In de kolom rechts van het activiteitenoverzicht vind je het kopje Ping Charts. Dit is een overzicht van de muziek die populair is onder de mensen die je volgt. Dit wordt bepaald op basis van de door hen aangeschafte muziek.

Conclusie

De vraag of Ping door alle iTunes-gebruikers zal worden omarmd, is nu nog lastig te beantwoorden. De eerste indruk van dit muzikale sociale netwerk is goed, maar er zijn nog veel dingen die kunnen worden verbeterd of uitgebreid, zoals de navigatie binnen de applicatie en de mogelijkheid voor ‘gewone’ gebruikers (niet artiesten) om foto’s en filmpjes toe te voegen. Het grote verschil met andere sociale netwerken is dat Ping binnen een desktop-applicatie draait en daarmee langzamer ‘aanvoelt’ dan bijvoorbeeld de webversie van Facebook. Iets wat een succes van Ping niet in de weg zal staan, is het enorme aantal gebruikers met een iTunes-account: op dit moment meer dan 160 miljoen. Al met al is het huidige Ping een goede start en zullen we komende tijd zien welke richting Apple hiermee op wil.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 september 2010, 14:36
Categorie Diensten
Onderwerpen apple, itunes, muziek, sociale netwerken

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.