unlock-history-icoon-groot

iPad-app van Historisch Nieuwsblad: dure geschiedenis met onzekere toekomst

De Unlock History app van het Historisch Nieuwsblad kreeg 100.000 euro subsidie. Maar een verdienmodel is er niet en gebruikers willen niet betalen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

historisch-nieuwsbladHet Historisch Nieuwsblad wilde met de app Unlock History ontdekken hoe je historische verhalen op de iPad kunt vertellen. De kosten waren hoog, maar dankzij een flinke subsidie van €103.000 is het gelukt om een mooie app te maken. Onduidelijk is nog of het project levensvatbaar is en een verdienmodel ontbreekt ook. Het leverde een mooie app op, maar de hoofdredacteur is teleurgesteld dat mensen nauwelijks bereid zijn ervoor te betalen.

Wat die prijs betreft: eerder gaf het publiek aan dat ze best voor een dergelijke app wilden betalen. Maar beloven en doen blijken twee verschillende dingen. Hoofdredacteur Frans Smits:

Mensen vinden €1,79 te duur. Dat soort reacties zijn eigenlijk natuurlijk gewoon van de pot gerukt. Iedereen kan met eigen ogen zien dat de app niet iets is om gratis ter beschikking te stellen.

Historisch Nieuwsblad heeft daarom de prijs van de app enorm verlaagd. In plaats van één deel kun je nu alle drie delen voor €1,79 kopen. Nu de techniek is ontwikkeld, zouden toekomstige verhalen veel goedkoper gemaakt kunnen worden. Maar het is nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. Smits denkt dat het Nederlandse taalgebied te klein is voor dergelijke apps. De initiatiefnemers zijn daarom aan het kijken of ze de app in andere landen op de markt kunnen brengen, bijvoorbeeld in de VS.

Historisch Nieuwsblad gaat de marketinginspanningen opvoeren om het driedelige verhaal beter te promoten. Gek is daarbij wel, dat wij als iCulture-redactie nog nooit gehoord van deze app hadden gehoord, terwijl we wel alle Nederlandse appontwikkelingen op de voet volgen. Dus er is nog wel wat werk aan de winkel, om te zorgen dat ook de doorsnee in geschiedenis geïnteresseerde Nederlander weet dat deze app bestaat. Volgens de makers zitten er een aantal innovatieve elementen in, bijvoorbeeld beeld en extra informatie om het verhaal te ondersteunen. De kijker kan het verhaal op elk moment stopzetten om te grasduinen in het ondersteunende materiaal. Volgens Smits is er enorm veel historisch materiaal digitaal beschikbaar, zoals geluiden en krantenknipsels. Door dit via een app te ontsluiten is het niet langer weggestopt in een archief of museum. Het plan was ook om een link te leggen met hedendaags nieuws, maar daar is bij de uitvoering van het project niet veel van terechtgekomen.

Wie alsnog met de app wil kennismaken: de website Persinnovatie heeft een uitgebreid interview met de hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad.

Pluspunten

  • Fraaie applicatie
  • Leerzaam

Minpunten

  • Speelse bediening niet altijd logisch

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 22:08
Categorie Onderwijs
Onderwerpen geschiedenis, historie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.