Civilization Revolution 2 iOS

iCulture speelt: een afscheid van de rubriek

Dit is de laatste Game van de Week op iCulture zoals je hem lange tijd kon lezen. Als auteur neem ik afscheid en Civ Rev 2 is de nieuwe GvdW.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Civilization Revolution 2 iOS ChurchillBeste lezer en gamer,

Dit is de laatste iCulture speelt die je de komende tijd zal lezen. De rubriek die ik drie jaar lang elke werkdag heb gevoerd, is niet meer. Het is moeilijk om op te schrijven als jarenlang vast auteur van de iCulture speelt en daarvoor de iOS Game-update, maar… er was gewoon niet bijster veel vraag naar een vaste gamesrubriek. Niet getreurd: we stoppen niet met games – maar dingen veranderen wel.

iCulture wordt niet geregeerd door scorebordjournalistiek, laat ik dat voorop stellen. Als we puur schreven om het scoren, had je een onherkenbaar andere website voor je gezien dan degene die je hopelijk nu zo vaak bezoekt en leest. Maar op een gegeven moment moet je een lijn trekken. Als je best gelezen iCulture speelt van de afgelopen periode een special over drie Flappy Bird-games met Robin van Persie is, zet dat aan het denken.

De laatste weken is er meer geëxperimenteerd met thema’s voor de iCulture speelt. Er was een WK 2014-game lijst, en nog een, een uitlegartikel over PlunderNauts, een artikel over de leukste origami-games naar aanleiding van het succes van Paperama dat we in een weeksamenvatting goten. De grote overeenkomst tussen ongeacht welke inhoud of welke aanpak van de iCulture speelt, is dat de rubriek het qua leescijfers niet haalt bij de andere artikelen en rubrieken op de website.

En ik kan het me ook voorstellen. De gemiddelde smartphonegebruiker heeft 26 apps op zijn telefoon staan – en hoeveel daarvan zijn games? En zijn het dan nieuwe games, of de spelletjes die tot de Top 10 van de App Store zijn doorgedrongen of tijdelijk gratis te downloaden zijn?

Precies. Er zitten bitter weinig nieuwe games tussen.

Ik betrap mezelf er ook op. Ik heb zelden geschreven over slechte games in de iCulture speelt. Maar ook zelden over games die je perse, koste wat kost, moét spelen. Daarvan zijn er simpelweg niet zo gek veel van op de iPhone en iPad. Een Oceanhorn of een Civilization Revolution 2, een Rayman Jungle Run, The Walking Dead of een The Room: games die je niet meer loslaat tot je ze hebt uitgespeeld, zijn er simpelweg niet zoveel. Het gros van games op de iPhone en iPad is grappig. Even leuk. Twee pogingen. En dan verdwijnt ie in een mapje en kijk je er niet meer naar om. En dat is dan nog een spel dat je niet meteen verwijdert, zoals je bij de meeste doet omdat ze niks nieuws onder de zon bieden. Dat ze de honderste variatie op hetzelfde concept zijn. Die categorie games, dat is de alledag op iOS. Het is fantastisch dat er een platform is opgestaan waar zó verschrikkelijk veel gamereleases op verschijnen en dat zó toegankelijk is voor ontwikkelaars. Maar hoeveel iOS-games heb je in je hart gesloten en behoren tot je favoriete games?

Het stoppen van de iCulture speelt is een soort sneeuwbal. De leuke games werden beschreven, maar waren nog altijd net zo inwisselbaar als leuk. Waarom zou je een rubriek lezen voor inwisselbare games?

iCulture speelt is dood, lang leve de iCulture speelt. De rubriek verdwijnt, maar het label niet. iCulture speelt zal het aangehechte label, de artikeltag worden van games en gamesartikelen die we echt de moeite vinden. Net zoals iCulture Biz de ankeiler is voor zakelijke apps en artikelen. De iCulture speelt wordt het label voor die zeldzame games die je – om welke reden dan ook – absoluut niet over het hoofd mag zien. Een kwalitteitsstempel, misschien wel.

Daarover gesproken: de Game van de Week blijft. Met twee gameliefhebbers binnen de redactie – naast mijzelf ook Bastiaan – blijven wel elke week de beste iOS-game van de week uitroepen. Het tijdstip is nog niet helemaal bekend, maar één keer in de week lees je op deze website welk spel de beste Game van de Week is – en we zullen eervolle vermeldingen natuurlijk niet uit de weg gaan.

Het is natuurlijk niet zo dat de rubriek niét gelezen is. Daarmee zou ik jullie en mezelf tekort doen. Dankjewel voor alle gelezen stukken, alle reacties en alle feedback van games die jullie dankzij mijn enthousiasme hebben gedownload. Dank voor al die downloads die na een bespreking in de iCulture speelt direct in de hitlijsten van de App Store terecht zijn gekomen – met Flying Van Persie als laatste succesnummer. Echt waar.

Moedig voorwaarts!

– Bart

Game van de Week: Civilization Revolution 2

Civilization Revolution 2 2 (Custom)We moesten even slikken: toen Civilization Revolution 2 in de App Store verscheen, was dat met een prijskaartje van maar liefst €13,99. Dat is zelfs onder dure iOS-games nogal prijzig. Toch hebben we op de koopknop gedrukt – en daar hebben we nog steeds geen spijt van. Het werd namelijk gelijk duidelijk: dit is één van die zeldzame iOS-games die tientallen uren aan tijd zal opslurpen en dus méér dan alleen geinig is. Civilization Revolution 2 (laten we hem gewoon ‘Civ Rev 2’ noemen) is namelijk zo’n diepgravende strategiegame. Je begint als een wereldleider in de steentijd en bouwt langzaam maar zeker je beschaving op. Dit doe je beurt voor beurt. Je troepen mogen iedere beurt een paar stappen zetten en je komt steeds iets dichter bij het leren van nieuwe technologieën en het maken van nieuwe gebouwen.

Het bijzondere: in Civ Rev 2 hoef je niet per se het oorlogspad te bewandelen. Wil je liever de economische motor van de wereld worden? Dan is het ook mogelijk om op die manier te winnen. Wil je steden veroveren zonder ooit een soldaat in te zetten? Dan kun je ze proberen te beïnvloeden met je cultuur. Civilization heeft meerdere manieren waarop het spel gespeeld kan worden, waardoor ieder potje totaal anders aan kan voelen. Dit nodigt uit om de game meermaals te spelen – iets dat nog leuker wordt als je met scenario’s aan de slag gaat. Hierin moet je bijvoorbeeld de Amerikaanse burgeroorlog naspelen.

Civilization Revolution 2 1 (Custom)

We twijfelen er niet aan om Civ Rev 2 uit te roepen tot Game van de Week, maar er zijn wel een paar kritiekpuntjes. Ten eerste is er de ontbrekende multiplayer. Onze fijnste herinneringen aan Civilization zijn van de momenten dat we het samen met vrienden speelden. De game verandert dan in een gecompliceerd bordspel, waarbij je ineens diplomatieke gesprekken met je bevriende tegenspelers moet voeren. Dit kan niet in de iOS-versie, wat je dwingt om alleen tegen de computer te spelen. In je uppie is Civilization nog steeds ontzettend leuk, maar we missen de multiplayer echt. Ten tweede zitten er wat onhandigheden in de interface. Civ Rev 2 speelt beter op je iDevice dan het eerste deel, maar het lijkt bijvoorbeeld nog steeds niet mogelijk om handelingen te automatiseren. Wil je dat een soldaat de wereldkaart voor je verkent? Dan moet je hem iedere paar beurten weer een kant op sturen. In het begin nog te overzien, maar uiteindelijk heb je tientallen unites die je moet micromanagen.

Downloaden: Civilization Revolution 2 (€13,99, universeel, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 augustus 2014, 16:58
Categorie Games
Onderwerpen civilization, gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.