FingerKey: Mac ontgrendelen met Touch ID

Met de iPhone-app FingerKey kun je je Mac ontgrendelen via Touch ID. Dat is veiliger dan het intikken van je wachtwoord in een openbare omgeving.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

fingerkey-icoon-grootZou je willen dat er op de Mac ook een Touch ID-sensor zat, dan is er nu een oplossing die je (een beetje) op weg helpt. FingerKey is een iPhone-app waarmee je je computer ontgrendelt met Touch ID, zonder steeds je wachtwoord te moeten invoeren. Op de iPhone 5s en de nieuwste iPads werkt het zonder problemen, maar als je een iPhone 6 of iPhone 6 Plus hebt, dan zul je nog even moeten wachten.


Er is namelijk een technisch probleem met deze twee toestellen ontdekt, dat zo snel mogelijk door ontwikkelaar Leandro Luizari zal worden opgelost. Om FingerKey te kunnen gebruiken op de Mac, moet deze voorzien zijn van Bluetooth LE. Dit is de verbindingstechniek waarmee de iPhone gaat communiceren met de Mac. De app gebruikt 256-bit AES encryptie om te zorgen dat er geen data kan worden afgetapt tijdens het ontgrendelproces. Je kunt dus ook in openbare omgevingen zoals een café deze tool gebruiken. Sterker nog: het is veel veiliger om daar FingerKey te gebruiken, want mensen kunnen niet over je schouder of via een webcam meekijken terwijl jij je wachtwoord intikt.

fingerkey-app-02 fingerkey-app-01

De werking is vrij simpel: als je je Mac wilt gebruiken pak je de iPhone, start de app en gebruikt de Touch ID-sensor. De app profiteert van het feit dat Apple de Touch ID sensor heeft opengesteld voor externe ontwikkelaars. Je kunt met de app meerdere computers ontgrendelen, zelfs vanaf een afstandje van een paar meter. Een widget op het Vandaag-scherm zorgt ervoor dat je snel toegang hebt tot de app.

Via de website van de ontwikkelaar kun je het bijbehorende programma voor OS X downloaden; Fingerlock. Ben je pc-gebruiker? Geen nood: de ontwikkelaar is van plan om ook Windows en Linux te gaan ondersteunen. Ook heeft hij plannen om een oplossing te maken voor mensen die nog geen Touch ID hebben. Het idee is dan, dat je een bolletjespatroon op de iPhone invoert om je computer te unlocken.

Alternatief: Knock

Zoek je een alternatief voor FingerKey, dan denken we meteen aan Knock (zie artikel). Met deze app kun je je Mac ontgrendelen door tweemaal kort op de iPhone te tikken, zelfs wanneer deze zich in je broekzak bevindt. Je kunt ook tweemaal op tafel tikken. Knock maakt gebruik van de bewegingssensor in de iPhone en kost €3,59 in de App Store.

De app FingerKey is iets goedkoper: deze kost €1,79 via de App Store. Maar nogmaals: op de iPhone 6 (Plus) werkt het momenteel nog niet goed. Bij de eerstvolgende update is dat opgelost. Zit je te twijfelen, dan is Knock misschien toch iets handiger. Bij FingerKey moet je toch nog wat stappen doorlopen, terwijl je bij Knock alleen maar op tafel of op het iPhone-scherm hoeft te tikken. Qua gebruiksgemak is dat nét iets handiger en de app is ook voor meer iPhone-gebruikers bereikbaar. Niet alleen voor mensen met Touch ID. Dat maakt FingerKey niet slecht, maar wel iets minder geschikt voor onervaren gebruikers en mensen met oudere iPhones.

Conclusie FingerKey review

FingerKey is een interessante oplossing voor een praktisch probleem. Apple zou dit eigenlijk zelf als oplossing kunnen aanbieden, om te zorgen dat je veilig kunt inloggen op je Mac. Het zou een mooi voorbeeld zijn van de betere samenwerking tussen iOS en OS X. Nu moet je gebruik maken van de oplossing van een externe ontwikkelaar. Dat hoeft geen bezwaar te zijn, want de manier waarop Touch ID is ontworpen, zorgt ervoor dat de ontwikkelaar geen toegang krijgt tot jouw gegevens. Touch ID stuurt alleen een OK-signaaltje naar de Mac door. Het werkt gewoon, de app ziet er prima uit en de ontwikkelaar is gemotiveerd om de app verder uit te bouwen. Aanrader dus.

Pluspunten

  • Logische oplossing voor praktisch probleem
  • Makkelijk je Mac ontgrendelen via de iPhone
  • Snel te gebruiken dankzij widget

Minpunten

  • Werkt nog niet goed op iPhone 6 (Plus), maar daar wordt aan gewerkt

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2014, 13:00
Categorie Diensten
Onderwerpen ontgrendelen, touch id
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.