Knock: ontgrendel-app voor Mac en iPhone komt nog niet binnen

Knock is een geinige iPhone-app waarmee je de Mac kan ontgrendelen door te tikken op je iPhone. Helaas zijn er wat haken en ogen.

Knock-ontgrendel-Mac-iPhone-app
Een dubbele klop op het scherm van je iPhone. Dat is voortaan de enige actie die je nodig hebt om je eigen Mac te ontgrendelen. Het wachtwoordscherm op de Mac staat buitenspel. Dat is de belofte van de nieuwe iPhone-app Knock, dankzij een beveiligde Bluetooth 4.0-verbinding tussen de iPhone en Mac. De applicatie werkt op de Mac Mini 2011, MacBook Air 2011, MacBook Pro 2012, iMac 2013 en nieuwer. Maar hoe functioneel is de app?

De belofte

Knock maakt gebruik van ‘Bluetooth Low Energy’, een permanent openstaande verbinding om contact te leggen tussen de iPhone en de Mac. Ontwikkelaar Knock Software stelt dat de techniek geen zwaar beroep doet op je batterij en dat er ondanks de openstaande verbinding, nooit informatie over je gebruik wordt verzameld. Op de Mac download je een klein, gratis programma dat zich in de bovenbalk van je Mac nestelt. Zet Bluetooth aan en de applicatie helpt je de verbinding tussen de iPhone-app en de Mac-toepassing te leggen. Daarna kan je de Mac ontgrendelen door twee keer op het scherm van de iPhone te tikken.

Knock compatibiliteit iPhone Macs Knock features iPhone

De praktijk

Dat is hoe eenvoudig Knock Software de nieuwe applicatie presenteert. In werkelijkheid ligt het toch iets complexer. Zo doet de iPhone-app behalve Bluetooth ook een beroep op je GPS-lokalisatie. Dat doet de app zodat hij actiever op de achtergrond kan draaien en de ontgrendel-functie in stand kan houden. Daarnaast moet het scherm van je Mac al actief zijn. Een Mac die nog wakker moet worden vanuit standby (dus nog niet het wachtwoordscherm laat zien) pakt de Bluetooth-verbinding nog niet op. Je moet de Mac dus eerst actief maken door op het toetsenbord of touchpad te drukken; pas dan wordt de verbinding geladen. Dat gaat helaas niet altijd vlot. In de tijd dat je verbinding hebt gelegd, had je dikwijls allang je wachtwoord kunnen invoeren – zeker gezien het wachtwoordscherm in OS X Mavericks veel sneller reageert. Knock Software geeft wel aan dat ze kijken naar een fix, zodat je het wachtwoordscherm niet eerst zelf hoeft te activeren voordat je kan knocken.

Niet alleen knocken

Het knocken zelf is een krachtig gebaar om de Mac mee te ontgrendelen, maar het is niet perse die beweging waarmee je het wachtwoordscherm van de Mac omzeilt. Zelden doe je dat al met twee tikken op het scherm. Realistischer is dat je even moet trommelen op het scherm van de iPhone. Maar: schudden en springen werkt soms ook en iCulture-lezer Joost kreeg de Mac zelfs ontgrendeld via de bas van de muziek die hij luisterde. Omdat de iPhone-app op de achtergrond wordt opengehouden, werkt de functie onder alle omstandigheden op de telefoon. Je kan het wachtwoordscherm van de Mac zelfs omzeilen door een willekeurige app of game te gebruiken op de iPhone, bewijst lezer Casper.

https://www.youtube.com/watch?v=CyX8FfSKg04

Haken en ogen

Er zijn meer haken en ogen aan het gebruik van Knock. Wie bijvoorbeeld zijn standaard OS X Mavericks-lockscreen heeft verruild voor die van de handige Mac-tool Alfred, kan geen gebruik maken van het ontgrendelen. Ook werkt de app niet als je bent uitgelogd op de Mac, of als je de Mac daarvoor hebt uitgezet en nog niet eerder bent ingelogd. Tel je alle beperkingen bij elkaar op, dan houd je eigenlijk niks meer dan een geinige gimmick over. Zeker zolang je Mac-wachtwoordscherm actief moet zijn voordat je kan verbinden, hoef je Knock niet te serieus te nemen. Je Mac wekken en dan op de iPhone tikken, terwijl je vingers al op het toetsenbord liggen, is een onnatuurlijke combinatie van handelingen.

Downloaden: Knock (€3,59, iPhone 4S+, iOS 7.0+)
Downloaden op Mac: Knocktounlock.com

Met grote dank aan Casper, Ahmed, Joost, Paul en tipgevers voor het meetesten

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2013, 11:46
Categorie Diensten
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.