DeskConnect: stuur bestanden van iOS naar Mac en andersom

DeskConnect voor iPhone en Mac is een gratis app om bestanden tussen de systemen uit te wisselen. Je schermt je verbinding af voor anderen.

DeskConnect bellen vanaf de Mac iOSAls de geruchten kloppen, komt iOS 7 op 10 september al uit en kan je als Mac-bezitter vanaf dat moment probleemloos bestanden tussen de iPhone en iPad enerzijds en de Mac anderzijds uitwisselen dankzij Airdrop. De nieuwe iOS- en Mac-toepassing DeskConnect met hetzelfde doel, komt dus nog maar net op tijd. DeskConnect noemt zichzelf ‘de ontbrekende schakel tussen je apparaten’ en laat je bestanden versturen van je iPhone naar je Mac. En andersom.

Aan de slag

Je moet een account aanmaken voor DeskConnect, maar dat is gelukkig een peulenschil. Je mailadres en wachtwoord herhalen volstaan, en als je vervolgens ook de applicatie uit de Mac App Store op je desktop hebt geïnstalleerd, vul je daar opnieuw je wachtwoord in en heb je de verbinding gelegd. Anders dan in het eerder besproken Flick leg je dus een privéverbinding tussen eigen apparaten. Door de wachtwoordbeveiliging kan niet zomaar iedereen op hetzelfde netwerk je bestanden sturen. Toch uitwisselen met een andere gebruiker? Dan kan je uit- en inloggen in het instellingenpaneel.

DeskConnect bestand versturen vanaf Mac

Op de Mac

DeskConnect op de Mac installeer je via de Mac App Store en heeft anders dan soortgelijke applicaties geen bevoegdheid nodig om zich te nestelen in je systeem. Het is een toepassing die je opstart vanuit je Programma’s en zich dan in de taakbalk op de Mac nestelt. Wel kan je zelf aangeven dat het programma automatisch aan staat bij het opstarten van de computer. Ook is er een optie om ontvangen bestanden automatisch te openen. Anders plaats je ze in een soort wachtrij die je later benadert. Bij het verzenden kan je aangeven of DeskConnect moet previewen wat er op je klembord staat voordat je het verstuurt en de app biedt meteen een optie een sneltoets(combinatie) in te stellen. De applicatie leest uit zichzelf slim uit waar je mee bezig bent. Werk je aan een document in Pages? DeskConnect weet het en biedt bij een klik erop aan dat huidige document te versturen. Je kan vanaf de Mac ook een telefoonnummer versturen, waarna de iPhone meteen begrijpt wat de bedoeling is. Je belt dan automatisch.

Ontvangen op de iPhone

Net als op de Mac, gaat het ontvangen van bestanden in DeskConnect gepaard van een onderscheidend geluidseffect. In stille stand trilt de telefoon. Als je de app niet actief gebruikt, krijg je een pushbericht met vermelding van het type bijlage. Items worden 30 dagen bewaard in DeskConnect en dan automatisch verwijderd. Een korte druk opent een bestand snel, met een lange druk kan je openen, kopiëren en meteen weggooien. In de instellingen van de applicatie geef je aan of webadressen moeten worden geopend in Safari, Google Chrome, Puffin Web Browser of Opera Mini; bij doorgestuurde locaties en kaarten kies je tussen Apple’s Kaarten app en Google Maps.

DeskConnect pushbericht nieuw bestand DeskConnect iOS ontvangen bestanden

Versturen vanaf de iPhone

Vanaf de iPhone naar de Mac kan je vier soorten bestanden versturen. Twee daarvan behoeven geen uitleg. Foto’s uit de verschillende fotoalbums versturen spreekt voor zich en ook de inhoud van je klembord versturen vergt geen extra stappen. Dat doen de twee andere mogelijkheden wel: websites en documenten versturen. Voor de eerstgenoemde laat DeskConnect een kleine uitleg zien hoe je een bladwijzer legt in Safari op de iPhone waarmee je meteen vanuit een adres kan versturen. Daar heb je de iPhone-app verder niet voor nodig. Dat is weer wel het geval bij documenten. Je verstuurt documenten door vanuit andere apps (zoals bijvoorbeeld opnieuw Pages) te kiezen voor de optie ‘Open in other app’. Kies DeskConnect en het bestand wordt meteen doorgesluisd naar de Mac.

Goed, maar niet bijzonder

DeskConnect werkt stabiel en bij het versturen van documenten van het ene naar het andere apparaat stuiten we in onze testsessie niet op problemen. De applicatie is wat minder speels dan bijvoorbeeld Flick omdat je niet met veegbewegingen werkt en heeft daardoor ook iets zakelijkers en volwasseners. Dat maakt de applicatie echter nog niet bijzonder. Filedrop (€0,89, iPhone, iOS 5.0+) en Instashare hebben dezelfde kwaliteiten al een tijdje; de eerste biedt zelfs pc-ondersteuning, de laatste is ook geoptimaliseerd voor de iPad. Daarnaast kan je je afvragen hoe handig DeskConnect net als zijn concurrentie is, als iedereen met iOS 7 dadelijk beschikt over AirDrop. DeskConnect is een goede app, maar misschien is het niet genoeg.

Downloaden: DeskConnect (gratis, iPhone, iOS 5.1+)
Mac-toepassing: DeskConnect (gratis, Mac OS X 10.6+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2013, 20:00
Categorie Productiviteit
Onderwerpen airdrop, bestand

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.