Apple heeft ‘briljante tegenzet’ voor uitgevers achter de hand

Apple zou een briljante tegenzet achter de hand hebben, voor uitgevers die hun abonnementen voor kranten en tijdschriften willen verkopen. Het mag ook buiten de app om. Maar klanten doen dat toch niet.

kranten ipadApple zou mogelijk een compromis willen bieden aan uitgevers die kranten en tijdschriften op de iPad willen verkopen. Volgens TechCrunch kunnen de uitgevers de bladen via hun eigen website verkopen, maar ook een optie aanbieden om via iTunes te verkopen. Op het eerste gezicht lijkt dit niets nieuws, want een dergelijke oplossing bood Apple ook al aan bij de verkoop van ebooks. Dit was onlangs in het nieuws, toen bleek dat Apple de Sony Reader-applicatie had afgewezen. Apple’s antwoord was toen, dat het ook mogelijk moet zijn om boeken rechtstreeks te kopen via een in app-aankoop. Er was feitelijk niets aan het beleid veranderd.


Toch heeft Apple bij de uitgevers van kranten en tijdschriften aangedrongen om hun apps op korte termijn geschikt te maken voor het verkopen van losse bladen en abonnementen binnen de app. TechCrunch baseert zich op bronnen uit de industrie, die zeggen dat Apple een “briljante tegenzet” achter de hand heeft: ze geven de klanten de keuze om de digitale goederen te kopen binnen de app, of via de website van de uitgever af te rekenen. Wat daar zo briljant aan is? Apple weet dat de klanten eerder voor aankopen binnen de app zullen kiezen, omdat het gemak biedt om via je bestaande iTunes-account af te rekenen. Je hoeft geen nieuw account aan te maken of betaalgegevens in te voeren. Daardoor komen de klantgegevens niet bij de uitgever, maar bij Apple zelf terecht.

Toch kan er een drempel zijn om bij Apple zelf te kopen. Verkoop via de App Store vereist namelijk een opslag bovenop de normale verkoopprijs, omdat er 30% aan Apple moet worden afgedragen. Tenzij de uitgevers genoegen nemen met lagere bedragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.