Apple wil spraakassistent Evi uit de App Store halen

Apple heeft de ontwikkelaar van Evi benaderd. De app Evi zal uit de App Store worden verwijderd omdat er teveel overeenkomst met Siri is.

evi-app-iphoneRuim een maand geleden schreven we over Evi, een alternatief voor Apple’s spraakassistent Siri. Hoewel Evi bij de lancering nog wat haperde, bleek tegelijk ook de genialiteit. Vraag je Evi hoe je appeltaart moet maken, dan krijg je appeltaartrecepten voorgeschoteld. Siri gaat heel wat slordiger met de vraag om: ze kan geen antwoord geven en komt op de proppen met een tegenvraag: of je misschien op internet wilt zoeken. Is Apple jaloers? Dat lijkt er wel op, want Apple heeft de ontwikkelaar van Evi laten weten dat de app zal worden verwijderd uit de App Store.


Apple zou niet blij zijn met de concurrerende spraakdienst van True Knowledge. De laatste update van Evi, waarin een historische zoekfunctie is toegevoegd, wacht al drie weken op goedkeuring. En als klap op de vuurpijl was er vrijdagavond een telefoontje van Apple-medewerker Richard Chipman, die wel vaker ontwikkelaars belt wanneer er iets aan de hand is met apps. Chipman waarschuwde de ontwikkelaar dat Apple de Evi-app gaat verwijderen, omdat de functionaliteit vergelijkbaar is met Siri. Het gaat daarbij om punt 8.3 in de ontwikkelaarsvoorwaarden: “Apps die op verwarrende wijze vergelijkbaar zijn met een bestaand Apple-product […] zullen worden verwijderd”. CEO William Tunstall-Pedoe denkt dat Apple de concurrentie gewoon niet zit zitten. Beide apps maken gebruik van de Nuance-spraakherkenning, maar Evi gaat op bepaalde punten slimmer met de informatie om, dankzij een eigen engine. Evi kan overigens geen afspraken en herinneringen maken in je agenda of in de Herinneringen-app, maar heeft als pluspunt dat je er geen iPhone 4S voor nodig hebt. Er zijn 200.000 mensen die Evi hebben gekocht.

Wil je de Evi-app alsnog hebben, dan zul je haast moeten maken met downloaden. Er is ook een Android-versie van Evi, maar het ligt buiten de macht van Apple om die ook te laten weghalen.

Downloaden: Evi (€0,79)

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.