Nieuwe iPhone-assistent Evi is soms slimmer dan Siri

Evi is een nieuw alternatief voor Siri. Net als bij Siri kun je in natuurlijke taal opdrachten inspreken.

evi icoonSiri is standaard alleen beschikbaar op de iPhone 4S. Wil je de spraakassistent op oudere iPhones gebruiken, dan ben je aangewezen op trucs, klonen of alternatieven. Een totaal nieuw alternatief is Evi, een iPhone app die je ook op oudere iPhones kunt installeren. Het kunstmatig intelligente wezentje heeft maar één oog het bedrijf True Knowledge uit Cambridge, Engeland. Door zijn afkomst weet Evi niet alleen wat er in de VS te doen is, maar kan bijvoorbeeld ook opzoeken wie president was, op het moment dat de Britse koningin Elizabeth werd geboren. Evi kost 79 cent en is behalve voor de iPhone ook verkrijgbaar voor Android.


True Knowlege heeft semantische zoektechnologie met een ontologie van tienduizenden klassen toegepast om Evi te maken. Dit leidt tot bijna een miljard feiten of brokjes kennis, die je kunt opvragen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of er in de buurt paraplu’s te koop zijn en Evi stuurt je naar warenhuis Marks & Spencer of speciaalzaken. Evi vertelt je meteen hoeveel mijlen je moet lopen, wat het adres is, hoe de winkel eruit ziet en welk nummer je moet bellen als je vooraf informatie wilt opvragen. Lokale informatie beperkt zich niet alleen tot de VS, maar is ook te gebruiken in Engeland. Dat de app betaald is, heeft ongetwijfeld te maken met de licentie die het bedrijf heeft moeten nemen op de Nuance-spraaktechnologie, dezelfde die ook in Siri wordt gebruikt. Net als bij Siri kun je vragen in natuurlijke taal stellen. Evi geeft bij elk antwoord de bron aan en geeft een duimpje omhoog/omlaag waarmee je kunt aangeven of het antwoord bevalt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De zojuist gestelde vraag over koningin Elizabeth laat zien hoe krachtig Evi is: Siri weet er geen antwoord op, maar Evi kan je met een stortvloed aan gegevens overspoelen: de geboortedatum van de koningin wordt gematcht met een database van Amerikaanse presidenten, om te kunnen bepalen wie op dat moment aan de macht was. Ook bij het zoeken naar recepten voor een chocoladecake blijkt welke dienst slimmer is: Siri levert een lijst met Google-zoekresultaten maar Evi presenteert een lijst met recepten uit gespecialiseerde bronnen, zoals RecipePuppy. De dienst werkt voor het leveren van informatie samen met aanbieders als Yelp of informatie die via API’s te krijgen is.

evi-obamaStel je de vraag wie ouder is, Barack Obama of Michelle Obama, dan geeft Siri een vergelijkende tabel waarin de namen, geboortedata, leeftijden en foto’s van beide personen naast elkaar staan. Best handig, maar het is meer informatie dan ik wilde weten. Evi is wat beknopter: die geeft het antwoord in een zin: Barack is ouder, want hij is 50 jaar en Michelle is 48 jaar.

Evi kan geen afspraken in je agenda zetten of herinneringen instellen. Ook is er nog geen ondersteuning voor Nederlandse informatie en je kunt ook niet in het Nederlands tegen Evi praten. Bij het zoeken naar een paraplu in Amsterdam, raadt Evi aan om maar op Yell.com te gaan kijken, de Gouden Gids voor Engeland. Bovendien kan Evi momenteel de drukte van nieuwsgierige nieuwkomers niet aan: de app gaf bij ons regelmatig de melding “I’m having trouble getting a response from my servers. You might want to try again in a minute.”

Geschikt voor iPhones met iOS 4.0 of hoger.

Downloaden: Evi (€0,79)

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 januari 2012 om 20:27
Onderwerpen
,
Categorie
Diensten

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.