Waarom de afgeronde knoppen van iOS 5 prettiger zijn

·

afgeronde-knoppenHet is misschien een kwestie van smaak: sommige mensen vinden de ronde instellingsknoppen van iOS 5 mooier, anderen vinden het een onnodige ‘verbetering’. Toch valt er wetenschappelijk te bewijzen dat de ronde knoppen tóch prettiger voor onze ogen zijn. Ze zijn namelijk makkelijker te verwerken door onze hersenen. Het menselijk oog blijkt namelijk cirkels makkelijker te herkennen dan vierkante en rechthoekige vlakken.

Ook is het zo dat afgeronde hoeken de focus richten op de binnenkant. Moet je binnenkort een presentatie houden, dan is het daarom aan te raden om je belangrijkste argumenten in een cirkel te zetten. Ook kun je verbindingslijntjes in een schema het best afgeronde hoeken geven. Rechthoekige vlakken richten de aandacht juist op de buitenkant.

Of ze mooier zijn of niet, is nog steeds een kwestie van smaak. Maar probeer het eens uit bij onderstaande afbeeldingen: moet je bij de rechthoekige knoppen langer nadenken om te ‘snappen’ of de knoppen aan of uit staan? Volgens de theorie zou dat wel het geval moeten zijn. Heb je toch een rechthoekig vlak nodig, dan kun je het beste een vlak met afgeronde hoeken maken.

iosround

Via: Gizmodo

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

36 reacties

 1. door henkjee

  klopt wel in mijn geval, had altijd even moeite met de knoppen in de oude stijl.

 2. door Martijnvl

  Inderdaad mooier!

 3. door Femke

  Het klopt!
  De ronde knoppen zijn een stuk makkelijker te begrijpen nu ik er een aantal keer naar gekeken heb!

 4. door marty

  Tuurlijk herkenne mensen vooral cirkels, ik denk mannen nog meer!!

  Instinct dat ze naar de bumpers van vrouwen kijken gaat dus veel verder :p

 5. door JD

  Wie houdt er nou niet van rondingen? :)

 6. door Jair

  Het is logisch dat bij de vergelijking van de plaatjes gezegd zal worden dat de afgeronde hoeken sneller te zien waren. Dit komt echter doordat een van de knoppen op aan staat dus blauw gekleurd is, heeft dus niets meer met de hoeken te maken.

 7. door bram

  Ben er ondertussen wel aan gewend. Als ik dan op een iOS4 device kijk is dat zo ‘ieuwl’ :’)

 8. door Donstil

  Origineel geplaatst door marty
  Tuurlijk herkenne mensen vooral cirkels, ik denk mannen nog meer!!Instinct dat ze naar de bumpers van vrouwen kijken gaat dus veel verder :p

  Hehe +10

 9. door HIphone

  Acuut m’n jailbreak eraf :)

 10. door Frank

  Ook ik vond ronden hoeken veel beter werken.
  Wat ik dan niet snap van Apple is dat ze in Lion dan weer rechthoekige knoppen maken.

 11. door ivo

  sterker nog, bij de oude stijl is helemaal niet te zien dat ie aan staat ;)

 12. door gaston

  Gek dan dat Apple in Mac OSX Lion de ronde knoppen juist heeft vervangen door vierkantere exemplaren…

 13. door Rbrv

  In iOS worden ze ronder, in Lion worden ze hoekiger…

 14. Als je gewend bent aan vierkant moet je geen Minecraft spelen.

 15. door Max

  het ziet er idd toch wel beter uit, ook al is het maar een detailverbetering.

 16. door Daniël

  Tsja rondingen hoeveel grappen kunnen we daar mee maken :p

 17. door Nick

  Het klopt wel idd..

 18. door Pieter

  Ik heb de vierkante knoppen nooit “gesnapt” en zie pas aan de kleur of iets aan of uit staat. Bij de ronde is dat veel beter te zien. Dus wat mij betreft een prima verbetering. ;)

 19. door Ralph

  Het zou best eens waar kunnen zijn dat mensen cirkels beter kunnen herkennen, maar dit voorbeeld is een slechte illustratie: zoals Jair al zegt is het kleurverschil bij het ene plaatje wel en bij het andere niet aanwezig. Bovendien is het vierkante “schuifje” net zo groot en visueel erg gelijkend met de resterende achtergrond (eigenlijk zijn het twee grijze rechthoekjes). Het cirkelschuifje is echter veel kleiner dan de resterende achtergrond en het is dus veel duidelijker waar-ie staat.

  Het gebruik van cirkels is in dit voorbeeld dus absoluut niet het enige dat voor een snellere herkenning zorgt!

 20. door Umpire

  Het grootste verschil in zichtbaarheid wat ik zie is dat de ronde knoppen een donkerdere rand hebben dan hun vierkante tegenhangers, wat de afscheiding tussen de balk en de knop beter zichtbaar maakt. Dus een iets wat donkerdere lijn rondom de vierkante knoppen was dan misschien ook wel genoeg geweest, zelf vind ik de Ronde knoppen dan wel een stuk mooier en moderner.

 21. door Paul

  Laat Apple deze “wetenschappelijk verantwoorde” designers met een Penthouse naar huis sturen en snel weer met het oude ontwerp komen, zeg

 22. door zilli

  De kleur zegt mij ook een hoop..tenminste, ben er nu wel aan gewend dat grijs uit is.

 23. door Robertoo

  Persoonlijk vind ik de ronde knoppen ook een stuk mooier. Vind het alleen wel apart dat apple voor OSX lion de transitie heeft gemaakt van afgeronde balken, knoppen etc. naar vierkante, en voor iOS juist andersom.

 24. door jochem

  Ik vind ze wel erg veel op de switches van WebOS lijken… Hopelijk voor apple heeft Palm er geen patent op aangevraagd ;)

 25. door marloes

  hmmm…dit komt me bekend voor van mijn oude htc tp2…kijk maar.

  En dan apple klagen over mensen die jatten….;-)

 26. door Mick

  @marloes: Lijkt er totaal niet op.

 27. door Kallt

  Ik zie de verbetering maar marginaal. Het idee van de schuifknop is toch juist dat je het als zodanig moet kunnen erkennen. Dan is toch in beide gevallen zo. Geactiveerde knoppen zijn rechts, waarbij de achtergrond fel gekleurd is en er “ON” staat, terwijl gedeactiveerde knoppen links zijn, met een grijs vlak. Het enige verschil is dat de ronde knoppen beter zijn afgewerkt qua contrast en meer ruimte overlaten voor het vlak. Het is een subtiele verbetering, meer niet.

 28. door joko

  Ja super. Goede verbetering.
  Bij de oude twijfel ik regelmatig.

 29. door ppl

  @marloes: Mwoah, Apple heeft dat soort schakelaartjes ook al in hun hardware gebruikt. De Magic Mouse is daar een voorbeeld van. Zoekvelden in OS X zijn al jaren ovaal vormig, net als deze schuifjes. Qua vormen heb je ook niet zo gek veel keus trouwens. Bij Apple zullen ze ook vast wel op de hoogte zijn van dit soort onderzoeken, die moeten ze ook zelf doen om dingen qua gebruiksvriendelijkheid zo goed voor elkaar te krijgen. En waar stond Apple nou ook alweer zo bekend om? Die gebruiksvriendelijkheid. Of ze het nou echt geheel van een ander hebben afgekeken…

  Zoals gezegd zijn de plaatjes hier een slecht voorbeeld omdat het ene plaatje de aandacht trekt vanwege dat felle blauwe kleurtje. Weet je ook meteen waarom het schuifje blauw wordt als je ‘m omhaalt ;)

 30. door Mitch

  Lelijke knoppen, vind die van nu juist beter

 31. door Bubbly

  Het klopt wel echt, het lijkt ook veel logischer. Maar ik moet wel opmerken dat we dit nu merken, omdat de ronde knoppen onderhand niet zo onbekend meer zijn voor ons geheugen. Toen ik ze voor het eerst zag, vond ik ze veel lelijker en onhandiger – kwestie van gewenning. Nu ik ze objectief vergelijk en beide uit m’n hoofd ken, ga ik voor de nieuwe ;)

 32. door a-no-nie-mus

  Sorry redactie, maar de test die jullie aanbieden moet opnieuw… Linker plaatje staan beide knoppen uit en bij rechter plaatje staat er 1 uit en 1 aan… Niet gezien hè, maar nogal wiedes dat rechts ‘makkelijker’ leest ;-)

 33. Ik denk dat Apple de eerste schuiven van een mengpaneel af hebben gekeken. En die schuiven pak je vast. Wellicht dat je het op deze manier kunt samenvatten. Pak je de schuif vast dan kun je vierkant nemen. Pak je ze niet vast dan neem je ronde.

  De vraag is wel of het uitmaakt of het bij een button is of een schuif.

 34. door Anoniem

  Hahaha dan mag iedereen zijn website ook gaan aanpassen

 35. door jdoorc

  O, zijn die knoppen daar voor!

 36. door Ruben Stadman

  waarom maken ze dan geen ronde iphones?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.