Patent: iPhone met fysiek touchscreen-toetsenbord

·

HapticsEen nieuw patent van Apple beschrijft hoe bijvoorbeeld een iPhone gebruik kan maken van haptics om een scherm tastbaarder te maken. Hierdoor zou een knop hoger dan de rest van het scherm komen te staan, zodat je kunt aanvoelen waar hij zich bevindt. De technologie kwam in het verleden al vaker in Apple-patenten voorbij, maar is nog steeds niet in de iPhone terug te vinden.

Het nieuwe patent vertelt hoe delen van het iPhone-scherm omhoog of omlaag worden bewogen, om daadwerkelijke knoppen te creëren. Een elastische laag over het scherm zou ervoor zorgen dat het display meebuigt.

We schreven in 2008 voor het eerst over haptics, maar toen ging het vooral over vibraties bij het aanraken van het toetsenbord. Dit is een truc die Android-smartphones al langer gebruiken. Latere geruchten spraken over een uitgebreidere methode: zo zouden elektronen in het scherm je het gevoel geven dat je een bepaalde textuur aanraakt. Vlak voordat de nieuwe iPad werd geïntroduceerd ging nog het verhaal de ronde dat deze hiervan gebruik zou maken, maar dat bleek toch niet het geval te zijn.

Ht patent dat de technologie beschrijft werd in 2010 al bij het Amerikaanse patentbureau ingediend. Onlangs publiceerde het bureau het patent voor het eerst. Hoewel de technologie interessant lijkt, hoeft de patentaanvraag niet te betekenen dat we snel een iPhone met haptics kunnen verwachten: sommige patenten worden ver van tevoren aangevraagd, op momenten dat er nog wordt geëxperimenteerd met de technologie.

Via Patently Apple.

door Bastiaan Vroegop

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt nu al een paar keer per dag naar zijn pols, om vast te wennen aan de Apple Watch.

6 reacties

 1. door Toon

  Het is en blijft niet handig om een verhaaltje te typen op de iphone of een andere smartphone, ik begrijp niet waarom er geen beter toetsenbord te koop is zoals iTypefast, dat werkte beter maar is niet meer compatible..helaas

 2. door DestroyOhBoy

  Als ze dit goed werkend krijgen zouden ze een serieuze concurrent kunnen worden van handheld gaming.

  Knoppen zijn nu nog superieur imho

 3. door Jasper

  Ik heb anders geen problemen met typen op de iPhone. Na meerdere keren in contact te zijn geweest met de politie (als slachtoffer helaas/gelukkig?) kwam ik zelfs tot de conclusie dat ik sneller op mijn iPhone typ dan de gemiddelde politie agent op een toetsenbord. Vorige keer was ik zo gefrustreerd dat ik zelf maar mijn aangifte ingetypt heb.

  Maar goed ik betwijfel of dit gaat helpen met sneller typen, zelf vind ik een touchscreen fijner dan een Blackberry omdat het veel minder moeite kost om te typen.. Daarnaast vraag ik me af in hoeverre die laag krasbestendig is..

 4. door Alex

  Ik mis vaak de pijltjes voor de “cursor”.. Ook een delete knop zou makkelijk zijn als je met je vibger per ongeluk naast een letter selecteerd..

 5. door Kai

  Ik vraag me af wat dit voor invloed op de kwaliteit van je scherm heeft als er “bubbels” op het scherm zitten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.