Nederlands mobiel betaalsysteem Sixpack uitgesteld (update)

(Laatst bijgewerkt: ) · Bastiaan Vroegop

iPhone NFCHet mobiele betalingsplatform van Sixpack, een samenwerking van Rabobank, ABN Amro, ING, KPN en Vodafone, staat op het moment in de ijskast. De partijen willen al enige tijd samenwerken aan een systeem waarmee het mogelijk wordt om met een mobiele telefoon te betalen. T-Mobile zei in november nog mee te werken aan het initiatief, maar stapte later uit de samenwerking.

De partijen zouden eind 2011 zich aanmelden bij de Europese mededingingsautoriteit, maar hebben dit nog niet gedaan. Dit bevestigt Sixpack-woordvoerder Cees Onderwater tegenover Webwereld. Volgens hem hebben de partijen informeel contact gehad met de Europese Commissie, maar moet een officiële aanmelding nog volgen.

De Europese Comissie startte onlangs een onderzoek naar een vergelijkbare samenwerking in Engeland. Daar zou het initiatief voor oneerlijke concurrentie voor kleinere partijen zorgen.

Sixpack moet uiteindelijk groeien tot een Nederlands platform, waarmee je kunt betalen met Near Field Communication. Volgens Onderwater zou dit een open platform zijn, waar ook andere partijen gebruik van kunnen maken. Hoe de technologie precies in bijvoorbeeld de iPhone geïmplementeerd zal worden is nog niet duidelijk: de iPhone bevat namelijk geen NFC-technologie. In november werd er gesproken over een NFC-chip in simkaarten, waardoor de technologie niet in de iPhone hoeft te zitten.

Sixpack heeft laten weten dat de plannen niet op de lange baan zijn gezet: “Van een ijskast is zeker geen sprake. De temperatuur is eerder koortsachtig.”. Ook benadrukt hij dat het onderzoek in Engeland geen invloed heeft op de plannen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.