Misverstanden over multitasking: afsluiten apps in multitasking-balk onzinnig?

·

multitasking-balkAls je iPhone traag wordt, is er een makkelijke oplossing: gewoon even via de multitasking-balk een paar apps afsluiten. Het is de snelste en makkelijkste manier om energieverslindende apps zoals TomTom en Navigon het zwijgen op te leggen, als je niet meer aan het navigeren bent. Maar helpt het ook? Apple-expert Fraser Speirs beweert dat het een fabeltje is.

De multitasking-balk bevat volgens hem geen lijst van apps die nog op de achtergrond actief zijn, maar slechts een lijst van apps die je het laatst hebt gebruikt. Je kunt er niet aan zien of ze nog op de achtergrond actief zijn. Speirs beweert, dat de meeste apps in de balk geen aanslag op de batterij vormen en dat ze geen processorkracht gebruiken. Je iPhone wordt er dus niet trager van, hoe lang de lijst ook is. Toch denken veel mensen dat ze de apps het beste kunnen ‘afschieten’.

Speir beweert dat een app maar vijf toestanden kent:

 • Not running: de app is compleet afgesloten.
 • Inactive: de app is op de voorgrond, maar de gebruiker doet niets.
 • Active: de app is op de voorgrond en in gebruik.
 • Background: de app is actief op de achtergrond.
 • Suspended: een app in het geheugen die geen code meer uitvoert.

Klik je een app weg door op de homeknop te drukken, dan zal deze als Suspended worden gemarkeerd. Hij gebruikt dan geen processor en batterij meer, behalve bij een paar uitzonderingen zoals navigatie-apps, muziekapps en apps voor bepaalde hardware-accessoires die gewoon op de achtergrond blijven doorwerken. Bij deze apps is dat ook nadrukkelijk de bedoeling. Voor de meeste andere apps geldt, dat ze meteen in de toestand ‘Suspended’ terechtkomen en dus geen resources meer verbruiken.

Dubbelklik je op de homeknop, dan komt de multitasking-balk tevoorschijn, waar je de apps kunt ‘afsluiten’. Maar Speir beweert dus, dat dat geen enkele zin heeft omdat iOS er zelf voor zorgt dat apps worden afgesloten als ze teveel geheugen of processorkracht innemen. Apps die op de achtergrond een tijdelijke taak uitvoeren, zoals het downloaden van bestanden, zullen na een paar minuten automatisch worden gestopt als het iOS dat nodig acht. De ‘Suspended’-apps gebruiken geen processorkracht en batterij meer, maar kunnen bij het opnieuw opstarten wel snel uit het RAM-geheugen worden gehaald. Raakt het RAM vol, dan ruimt iOS dit zelf op. De apps die je in het multitaskinglijstje ziet staan, zijn dan ook niet de actieve apps, maar vormen een mix van apps met de status ‘Background’ en ‘Suspended’.

In totaal zijn er vijf soorten apps waarbij het wel zin heeft om ze te sluiten, als je niet langer wilt dat ze resources gebruiken:

 • Apps die op de achtergrond muziek of podcasts afspelen, zoals de Radio 538-app of Instacast.
 • Apps die gebruik maken van GPS-locaties, zoals Roamler en navigatie-apps.
 • VoIP-apps die wachten op een binnenkomend telefoontje, zoals Skype.
 • Apps die bestanden downloaden, zoals Kiosk/Newsstand of de iTunes-app.
 • Apps die samenwerken met een aangesloten accessoire.

Maar zodra deze apps klaar zijn met hun taak (bijvoorbeeld een playlist afspelen of bestanden downloaden), worden ze vanzelf ‘Suspended’.

We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen het met Fraser Speirs eens is. Daarom een poll: wat vinden jullie ervan, heeft het afsluiten van apps zin of niet?


Poll niet zichtbaar? Kijk dan hier: Apps in de multitasking-balk afsluiten, onzin of niet?

Via: Daring Fireball

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

121 reacties

 1. door Linda

  Deze meneer praat onzin. Installeer Sbsettings en zie hoeveel geheugen je nog over hebt en verwijder vervolgens alle apps vanuit multitaskingbar en zie daar…de volledige beschikking over je geheugen.

  En tuurlijk zal iOS het geheugen zelf managen als het vol is…dat lijkt me wel zo logisch, anders zou je device zomaar ineens kunnen hangen. Maar de grondredenen van hem is totale onzin.

 2. door Makkiej

  Ik doe het eens in de zoveel tijd, maar ik vind het enorm irritant dat je alle apps handmatig moet afsluiten, en dat er niet een knop aan het begin of einde is “close all”..

 3. door Leon

  jongens, jongens, dit is toch al lang bekend! ik sluit inderdaad alleen maar apps als tomtom af (ook al heeft die volgens mij ook een automatische timeout waarna hij schijnbaar idd op suspended gaat).
  Je kunt het bewijs trouwens zien van het automatisch sluten van apps als je diagnostische informatie aan hebt staan en de logs bekijkt… Hij flusht automatisch apps uit het geheugen als memory laag wordt.

  @Linda: Dat is dus precies wat hij zegt. De app staat nog wel in het geheugen maar DOET niks meer op de CPU. Dus maakt dat niks uit voor je batterij, aangezien deze geheugenvreters automatisch uit het geheugen gesloopt worden. En nee, geheugen gebruik is GEEN aanslag op je telefoon. Je iphone wordt er alleen maar sneller door, omdat je veel gebruikte applicaties niet eerst telkens in het geheugen hoeft te laden maar de kans groot is dat deze daar nog staat. Zo doet OSX of Linux het ook…

 4. door Patrick

  Anders: Ik gebruik deze functie alleen als een app vreemd doet. De Facebook app heeft op de iPad bijvoorbeeld een paar vervelende bugs. Even afsluiten en opnieuw openen verhelpt de problemen meteen. Hetzelfde geldt voor apps die bij het openen meteen weer afsluiten. Gewoon even weghalen en opnieuw openen. Ik gebruik het nooit om de iPad sneller te maken of iets dergelijks.

 5. door oggie

  geloof er niks van.

  Je kan met een jailbreak zelfs zien dat er meer geheugen vrij komt als je apps in de taakbalk afsluit.

  Verder is er gewoon (heel erg duidelijk) snelheids verschil als je even al die app uitzet.

  deze vorm van apps in de achtergrond draaien is echt heel irritant apple! fix het. ik wil gewoon per app bepalen of hij in de achtergrond mag.

  of het wel/niet uitmaakt voor de accu maakt me niet uit, het gaat mij om de snelheid

 6. door MRB78

  Gisteren wilde facebook niet inladen, de pagina bleef wit. Even gesloten in de taskbar, facebook opgestart en voila de app deed het weer zoals het hoort !!

 7. door aRi

  Ik mis alleen een stuk. Ik wil per app kunnen aangeven of deze wel of niet in de background open mag blijven staan, het liefst met een button actie…dus lang indrukken = aflsuiten, kort drukken = background of iets dergelijks.

  Probleem is niet de batterij ofzo maar dat de apps resumen waar je was.

  Sommige apps wil ik gewoon altijd schoon opstarten zonder dat verrekte kruisje te vinden…

 8. door käse

  Ik merk wel dat als je alle apps afsluit in de multitask bar dat je de iphone veel sneller uit kan zetten. Waarom dat dan??

 9. Multitasking… dat bestaat helemaal niet voor iOS! Het enigste wat je in iOS kunt doen is meerdere applicatie’s naast elkaar starten. Maar er kan er maar 1 tegelijk iets doen, de andere staat op pauze!

  Oke oke, zo extreem is het niet. Maar multitasken is het ook niet echt te noemen.

  Uit eigen ervaring weet ik wel dat mijn iPhone 4 sneller blijft als ik regelmatig apps afsluit! Het geheugen raakt vol en je merkt toch vertraging als je meer geheugen vraagt dan dat er nog over is. De vertraging zit hem in dat de apps die op pauze staan nog eerst afgesloten moeten worden.

  Dat al die “open” apps geen stroom verbruiken geloof ik wel, het doet immers ook niets. Zoals eerder gezegd, multitasken werkt niet dus kunnen de apps ook niets verbruiken.

 10. door käse

  En soms als je heel veel apps open hebt staan en je gaat ze uit de multitask bar sluiten zie je dat de eerste paar heel schokkerig gaat en naarmate je meer apps afsluit, gaat het steeds soepeler!

 11. door bouke

  mijn vrije werk-geheugen loopt op als ik apps afsluit,dus ik geloof deze man niet.

 12. Anders:
  Ik sluit programma’s af die navigation services gebruiken. Kost handen vol energie. Navigon blijft in de achtergrond doorwerken dus die sluit ik bij geen gebruik zonder meer af dat scheelt uren batterijgebruik. Snelheid heb ik nooit iets van gemerkt, anders zou ik het wel eens bij een snel behendigheidsspelletje als tiny birds gebruiken om de laatste levels te halen.
  en ja voor het afsluiten van vasteopen programma’s ook.
  Ik vind de dubbele klik voor het openen van de balk trouwens irritant.

 13. door de Raad

  Zinvolle toevoeging had dan geweest om te vertellen hoe je volgens deze expert met een situatie omgaat waarin je wil besluiten om dat app volledig te sluiten.
  Deze info mis ik dan nu

 14. door Vincent

  Ik ben zelf ontwikkelaar en ik kan jullie zeggen: dit is geen nieuws voor mij. Volgens mij is dit algemeen bekend onder ontwikkelaars.

 15. door Jewcookie

  Origineel geplaatst door Makkiej
  Ik doe het eens in de zoveel tijd, maar ik vind het enorm irritant dat je alle apps handmatig moet afsluiten, en dat er niet een knop aan het begin of einde is “close all”..

  Download de app MultiCleaner uit de Cydia store. Dan kun je een “Quit all” actie aan een Activator commando hangen. Als ik bijvoorbeeld 2 keer op de klok tik sluit hij alle apps af, behalve Whatsapp. Die heb ik een uitzondering gegeven om sneller op te starten als ik deze wil gebruiken

 16. door Ferdi

  Onzin! Kijk naar een app als Multicleaner. Die sluit automatisch de apps af die geen code meer uitvoeren op het moment dat je de homeknop indrukt. Andere apps, die nog wel actief zijn sluit deze niet af en dat zijn er toch wel een aantal, denk aan mail, telefoon, berichten etc.

 17. door PTR

  Als je op een jailbroken iphone kijkt met een pslist-achtig commando (top e.d.), zal je zien dat sommige apps, ondanks dat ze ‘suspended’ zouden moeten zijn, toch tijd krijgen. al is het maar miniem. Dit zal je normaal ook niet echt terugzien in je batterijverbruik, maar helemaal bevroren zijn de apps niet. Het idee over geheugenverbruik moet je juist zien als geheugengebruik. Het is zonde om het niet te gebruiken.

 18. door Chris

  Origineel geplaatst door Leon
  jongens, jongens, dit is toch al lang bekend! ik sluit inderdaad alleen maar apps als tomtom af (ook al heeft die volgens mij ook een automatische timeout waarna hij schijnbaar idd op suspended gaat). Je kunt het bewijs trouwens zien van het automatisch sluten van apps als je diagnostische informatie aan hebt staan en de logs bekijkt… Hij flusht automatisch apps uit het geheugen als memory laag wordt.

  Some people. Deze denkt het ook te snappen.. NOT.

  Heel simpel.. doe voor de grap TuneIn aan en zet hem op suspended. Als ik dit lijstje moet geloven is deze dus suspended omdat hij download op de achtergrond, fine. Doe hetzelfde met FartPRO of enig andere, batterij rent net zo hard terug. Het ligt aan de app, en niet aan wat IOS doet of niet. iOS stopt al zeker niet automatisch apps uit het geheugen, want je kan moeilijk iets stoppen wat nog open staat. Soort van Windows afsluiten met WORD docs open

 19. door mhoutman

  Interessante discussie :)

  Het is meer een automatisme dat ik de apps onderaan wegklik maar of het nou ook echt veel snelheid scheelt is op mijn 4S moeilijk te meten. Wat ik wel merk is dat zonder veel apps onderaan de iPhone “stabieler” aanvoelt.

  Overigens zie ik wel veel minder “low memory” bestanden verschijnen in: User/Library/Logs/CrashReporter/MobileDevice

 20. door LethalRabbit

  Snel testje:
  Vooraf: 212 MB RAM vrij.

  *Angry birds aan*
  *Angry birds RIO aan*
  *Angry birds Seasons aan*
  *Cut the rope aan*
  *Cut the rope experiments aan*
  *Cut the rope holiday gift aan*
  *DoodleJump aan*
  *Fruit ninja aan*
  *Jetpack joyride aan*

  Na al deze games (dus allemaal geen uitzonderingen) is er nog 83 MB RAM vrij en m’n iPhone lagged als de pest. Lijkt me vrij duidelijk dus.

 21. door Juppe

  Klopt helemaal volgens mij! Ik schoon mijn multitask-bar nooit op, alleen soms sluit ik een app af die bv GPS gebruikt (flitsmeister).

  En dat apps in 1e instantie wel in het geheugen blijven is wat mij betreft erg slim! Want als je ‘m dan weer opstart gaat het veel sneller. Wat heb je aan leeg geheugen?

  Dat is het mooie aan iOS. Gewoon gebruiken, en verder niet over nadenken.

  @LethalRabbit: En dan start je het 1e spel opnieuw op, en zul je zien dat die weer volledig in moet laden, ipv quick-app-switching.
  Oftewel: Hij staat niet meer in het geheugen.

 22. door iDriftKing

  Ik heb een 3GS en dus “maar” 256 mb RAM,
  Ik merk dat hoe meer RAM er in gebruik is, hoe sneller mijn batterij leeg gaat, en ik merk ook dat ik als ik “recently used” apps manueel afsluit, ik meer RAM vrij heb en mijn batterij aanzienlijk langer mee gaat!

 23. door Rick

  Ook al sluit de foon apps af als hij geheugen nodig heeft, kan het voor bij apps als internet dus best uitmaken voor bv het laden van pagina’s met veel plaatjes.
  Sommige spellen startten, op de ipad1 zeker niet als er niet genoeg geheugen vrij is bij het starten van het spel. In een enkel geval pas na een complete reboot.
  En zoals gezegd zijn er wel apps die open blijven, zoals navi en muziek. deze sluit ik dus altijd met de hand af.
  Verder dus idd apps die de gps (locatie services) gebruiken, en dat zijn er tegenwoordig heel wat, ook bv Hyves, Buienradar, enz.

 24. door Juppe

  Ik vraag me af…
  Kun je op een iPhone zonder JB zien hoeveel MB er vrij is? Of hebben alleen mensen met JB last van vollopend geheugen?

 25. door Hans

  Jaibreak => SBsettings => processes en dan close (= max 5!!)

 26. door flapdrol

  Met SBSettings knopje ‘processes’ kun je zien wat er werkelijk (op de achtergrond) draait. En dat is nooit hetzelfde als de multitask bar.
  Deze kerel heeft gewoon gelijk.
  Het is geen kwestie van eens/oneens maar kwestie van feiten.

 27. door BrutusNL

  Origineel geplaatst door iDriftKing
  Ik heb een 3GS en dus “maar” 256 mb RAM, Ik merk dat hoe meer RAM er in gebruik is, hoe sneller mijn batterij leeg gaat, en ik merk ook dat ik als ik “recently used” apps manueel afsluit, ik meer RAM vrij heb en mijn batterij aanzienlijk langer mee gaat!

  Same here. Ik gooi sowieso uit gewoonte alles via taskbar uit, maar merk dan ook echt wel verschil. Soms zijn apps heel traag en als je dan even alle andere die op de achtergrond nog in de taskbar staan sluit, draait het ineens als een zonnetje.

 28. door EdoubleDee

  Wat een slechte poll… Ik dacht dat jullie de informatie geven, niet vragen.

 29. door Bart

  Het afsluiten heeft wel degelijk zin. Ik werk in een telefoonwinkel waar wij veelvuldig iPhone terugkrijgen van mensen die als klacht hebben dat de iPhone het niet meer doet, met geen mogelijkheid meer aan te krijgen is. Wij weten dan al hoe laat het is. Even een uur aan de lader, meestal met een soft-reset krijgen wij de iPhones weer aan de praat en zien dan meer dan 30 apps openstaan… goh hoe komt het dan toch dat de iPhone in eens binnen een uur helemaal leeg is getrokken en niet meer aan ging??

 30. door Runny

  Deze man spreekt non-sense uit!
  Je merkt degelijk wel een verschil in snelheid. Kwa batt durf ik geen uitspraak te geven.

 31. door f3d4r

  Waarom een poll over zulk een onderwerp, zou liever een officiëel apple statement lezen met de WAARHEID.

 32. door FrankB

  Misschien heeft het hier niets mee te maken, maar als ik alle apps van mijn 3GS verwijder waarom zie ik in het iTunes Overzicht dat nog 0,45 GB aan Overige geheugen gebruikt wordt?

 33. door roel

  Mensen SBsetting hebben weten het. “afgesloten” apps gebruiken nog steeds ramgeheugen. Misschien geen processorcapaciteit of batterij, maar je foon wordt wel trager. Dus half waarheid, half bullsh*t.

 34. door Julio

  Origineel geplaatst door Hans
  Jaibreak => SBsettings => processes en dan close (= max 5!!)

  Of je download remove backgroud of background remover voor sbsettings ;)

 35. door Rutger

  Origineel geplaatst door Makkiej
  Ik doe het eens in de zoveel tijd, maar ik vind het enorm irritant dat je alle apps handmatig moet afsluiten, en dat er niet een knop aan het begin of einde is “close all”..

  Amen!

 36. door Bertus

  Als je bv TomTom in je achtergrond draait wordt de gps verbinding automatisch uitgeschakeld. Dus waar praten we over? Ook dit tast je batterij niet aan als TomTom niet afgesloten is.

 37. door Wilbie

  Ik gooi meestal aan het eind van de dag alle open apps dicht. Alleen GPS-apps etc. doe ik direct na gebruik alweer uit. Die vreten stroom.

  NB: Wil je niet elke keer alle apps handmatig uitzetten: doe de iPhone dan even uit en weer aan (behalve als dat door een jailbreak lastig is)! Dat ruimt gelijk het werkgeheugen mooi op…

 38. door Tom van Zummeren

  Deze man heeft groot gelijk! Dit vertel ik ook al vanaf het begin tegen al m’n vrienden, maar sommigen geloven mij ook niet!

  Ik heb aan het begin de developerdocumentatie gelezen over multitasking en ook de keynote erover gezien. Er zijn echt maar een beperkt aantal dingen die je in de achtergrond kunt doen als app. En als die dingen gebeuren zie je dat heel duidelijk (bijv een icoontje bovenin als GPS wordt gebruikt). De wijsneuzen in dit forum die denken via SBSettings te zien of dingen trager gaan moeten zich wel realiseren dat geheugen waarschijnlijk direct wordt vrijgemaakt zodra er meer geheugen nodig is. Het gaat niet trager als er bijna niets meer beschikbaar is. iOS memory management is slimmer dan jullie denken!

  Het feit dat mensen constant apps willen afschieten, is gewoon gedrag wat nog is overgebleven van het gebruik van desktop computers. iOS is het enige platform wat zelf de resources op een slimme manier beheert zodat jij er als gebruiker niet constant over na hoeft te denken. Je krijgt wel het gevoel dat alles nog openstaat omdat als je er naartoe switcht alles nog in dezelfde staat is als toen je het achter liet. Maar de app wordt nu gewoon in een seconde of twee seconden uit z’n bevroren staat ‘opgewekt’. Je zult ook merken dat als je DIRECT iets probeert te doen nadat je er naartoe switcht er nog niets gebeurt (in de eerste seconde ofzo).

 39. door Whacko

  Ik ben ook developer en in principe klopt het bijna helemaal wat erin staat. Mensen die beweren dat hun iPhone tóch sneller wordt na het afsluiten, hebben óók gelijk.

  de iPhone ruimt inderdaad na een tijdje de niet-gebruikte apps op uit het geheugen. Het icoontje blijft wel in de switcher balk staan, maar als je erop klikt, dan start de app vanaf het begin op. Als developer moet je zorgen dat de gebruiker dan kan doorgaan waar hij mee bezig was.

  Maar omdat dit vanzelf opruimen niet constant gebeurt, kan je er inderdaad baat bij hebben om handmatig even wat zware apps te stoppen, zodat de app die je op dat moment wilt gebruiken, gelijk genoeg geheugen tot zijn beschikking heeft, en niet op de iPhone moet wachten tot deze het voor jou doet.

 40. door Sander

  Als je multiflow (cydia) gebruikt zie je ook dat heel veel apps na het switchen naar een andere app meteen van de achtergrond verdwijnen.

 41. door joedoekoe

  @Chris: SUSPENDEN
  Daarom is mac beter dan windows; beter memorybeheer.

  VRIJE RAM IS USELESS. Wat heb je aan vrije ram? Overigens kan het op low memory devices wel in batterij schelen, en soms als je een grote app opent is deze “sneller op snelheid” als je ram vrij hebt. Maar da’s dan ook alles (en erg marginaal)

 42. door JzAero

  Oh ja joh? Ik whatsapp veel, aan deze app kan je als je berichten binnenkrijgt tijdens het typen of er iets aan staat of niet, want dan hapert hij heel even. Als dat het geval is (FB en nieuwsapps bijvoorbeeld), dan wordt hij inderdaad langzamer. Ik bezit een 4S, dus daar ligt het niet aan. Na afsluiten is alles weer instantly.

 43. door Zappertje

  Haha, inderdaad een interessante discussie, en het verbaast me steeds weer hoeveel mensen er verstand van denken te hebben, en hoe iedereen zo geweldig overtuigd is van zijn of haar eigen mening:-)!

  Ik ben het zelf (en dat is dan weer mijn mening…) met Whacko en Tom eens… Soms scheelt het wat als je snel wat zwaardere apps wilt laden… Maar iedereen die zelf ontwikkeld, weet dat het niet gaat om hoeveel geheugen je nog vrij hebt, maar om wat er in het geheugen geladen is.

  Als een app nog in het geheugen zit, zal hij over het algemeen wat sneller laden. En dat heeft geen enkel effect op de batterij. Maar er zijn wel een hoop mensen met batterijproblemen, wellicht ervaren die het anders…

 44. door Bart

  Kunnen de beste mensen die beweren dat de man die dit beweert, gelijk heeft, mij uitleggen hoe het komt dat een iPhone uitvalt, de accu binnen 1 uur ‘plotseling’ leeg is en de iPhone enkel na een uur opladen en een soft reset het weer doet…? En bij deze iPhones altijd circa 20-25 apps openstaan….

  N.B. Nadat onze klanten ons advies opvolgen en dus apps afsluiten (de optie is er niet voor niets) dit specifieke probleem nooit meer hebben…

 45. door Roger

  Ik heb regelmatig dat mijn batterij in een half uur een paar procent terugloopt zonder dat ik de telefoon op dat moment actief gebruik (en ja alle navigatie-apps heb ik dan sowieso al afgeschoten). Als ik dan vervolgens alle apps afsluit dan blijft mijn batterij wel anderhalf uur op hetzelfde percentage hangen. En dan staat (voor zover ik weet of kan nagaan) geen enkele app uit het lijstje hierboven daartussen. (Er speelt op dat moment in ieder geval geen muziek af, er staat niets te downloaden en ik heb ook geen skype o.i.d. open staan). Wellicht dat een van mijn andere apps die ik recent gebruikt heb toch voor een of andere obscure functie onder die categorie valt, maar zolang ik dat niet weet of kan zien aan het icoon heeft het dus wel degelijk zin om alles af te sluiten. Ik heb in ieder geval overduidelijk (meerdere keren) gemeten dat mijn batterijduur er significant door verbeterd!

 46. door Tom van Zummeren

  Origineel geplaatst door Bart
  Kunnen de beste mensen die beweren dat de man die dit beweert, gelijk heeft, mij uitleggen hoe het komt dat een iPhone uitvalt, de accu binnen 1 uur ‘plotseling’ leeg is en de iPhone enkel na een uur opladen en een soft reset het weer doet…? En bij deze iPhones altijd circa 20-25 apps openstaan….N.B. Nadat onze klanten ons advies opvolgen en dus apps afsluiten (de optie is er niet voor niets) dit specifieke probleem nooit meer hebben…

  Ik vermoed dat je het probleem in een andere hoek moet zoeken. Want ELKE gebruiker zal zoveel apps open hebben staan, dat is gewoon normaal gebruik. Je kunt vast nog wel meer overeenkomsten vinden tussen al die gebruikers. Bijvoorbeeld dat ze allemaal What’s App gebruiken! Misschien is dat wel de oorzaak! Ik probeer alleen te zeggen dat je multitasking als oorzaak hebt aangewezen zonder enig bewijs. Heb je bijvoorbeeld al eens geprobeerd na die soft reset de apps NIET te sluiten? Waarschijnlijk is het dan ook al gefixed.

 47. door Whacko

  Origineel geplaatst door Tom van Zummeren
  Ik vermoed dat je het probleem in een andere hoek moet zoeken. Want ELKE gebruiker zal zoveel apps open hebben staan, dat is gewoon normaal gebruik. Je kunt vast nog wel meer overeenkomsten vinden tussen al die gebruikers. Bijvoorbeeld dat ze allemaal What’s App gebruiken! Misschien is dat wel de oorzaak! Ik probeer alleen te zeggen dat je multitasking als oorzaak hebt aangewezen zonder enig bewijs. Heb je bijvoorbeeld al eens geprobeerd na die soft reset de apps NIET te sluiten? Waarschijnlijk is het dan ook al gefixed.

  Mee eens, eigenlijk zou je moeten turven, WELKE programma’s “open” staan. Sommige apps hebben misschien een bug, waardoor er een berekening blijft lopen nadat op de home-knop is gedrukt.
  Dat het niet meer optreedt, nadat ze je advies opgevolgd hebben om regelmatig apps te sluiten, heeft hier dus ook mee te maken. De boosdoener sluiten ze dus steeds af.

  Als we dan toch tips aan het geven zijn over batterijduur: zet je bluetooth en wifi uit als je deze niet gebruikt. en eventueel je 3g uitzetten.

 48. door Bart

  @Tom van Zummeren: Dat is iets wat ik niet kan bewijzen, echter wel dat de iPhones die wij van mensen opgestuurd krijgen by far de meeste hiervan het probleem hebben dat de iPhone niets meer doet en plotseling leeg was. Zwart scherm. Dood. En bij al die iPhones (ik ben zelf van de afdeling service&repair) er altijd heel veel apps openstaan.

  Ik heb zelf een iPhone 4 gehad en altijd apps afgesloten en never nooit dit probleem gehad.

 49. door Whacko

  Origineel geplaatst door Bart
  @Tom van Zummeren:Dat is iets wat ik niet kan bewijzen, echter wel dat de iPhones die wij van mensen opgestuurd krijgen by far de meeste hiervan het probleem hebben dat de iPhone niets meer doet en plotseling leeg was. Zwart scherm. Dood. En bij al die iPhones (ik ben zelf van de afdeling service&repair) er altijd heel veel apps openstaan.Ik heb zelf een iPhone 4 gehad en altijd apps afgesloten en never nooit dit probleem gehad.

  Zoals ik al zei. Juist omdat je steeds je apps sluit, sluit je dus ook eventuele apps af die de batterij opvreten.

  Om even een vergelijking te maken.

  Alle Voetbalfans zijn hooligans (terwijl er misschien een paar tussen zitten). Dus als je ze een voor een afvoert, wordt er geen rotzooi getrapt.
  Terwijl als je die paar herrieschoppers eruit haalt, en ook niks gebeurt.

 50. door sinusfiction

  @Gonny Waarom brengen jullie dit vragend? Dit is toch redelijk algemeen bekend dat het zo ontworpen is (in ieder geval voor techneuten/developers), alleen zijn niet-techneuten soms moeilijk te overtuigen. De iPhoneclub zou toch even bij een techneut/developer een second opinion kunnen halen en zo de onduidelijkheid wegnemen? Op deze manier (en met de poll) gooien jullie, ben ik bang, juist olie op het vuur…

  Ook op de supportpagina’s van Apple staat het zo uitgelegd. De multitaskbar toont recent gebruikte apps, en niet de actieve apps.

 51. door Oppie

  Een poll over feiten hier voor een stelletje amateurs?!
  Die man vertelt gewoon hoe e.e.a. in elkaar zit.
  En de reacties hier van mensen blijkbaar alleen het resources MIS-managment van MS Windows kennen, en menen daarmee te weten hoe iOS werkt.
  Neem die opmerkingen over geheugen vrij maken: volslagen onzin!
  En ook typisch: “merkbare verbetering” bij dit of dat: zoals zo vaak: tussen de oren ja; het voelt zo lekker opgeruimd.

  Overigens doet Mac OS X dit ook prima; zeker in Lion. Lees maar

 52. door Bart

  Je kunt wel techneut zijn, maar de praktijk is volgens mij toch echt anders.

 53. door Silly

  SBSetting romovebackgroud schuif en tap en alles is weg. Of het helpt?? Voor mij gevoel wel

 54. door dude303

  SBsettings> show memory usage>
  Heb ik alles aan staan (multitasken) dan zit ik op 33mb vrij werkgeheugen.
  Gooi ik alles uit dan heb ik 119 mb. Kill ik ook e-mail (staat standaard aan) dan haal ik 127mb vrij geheugen.
  Hoe meer vrij hoe beter die ene app werkt …snellere response iphone..etc etc

  Dus snap m niet helemaal..(die meneer dan)

 55. door Maarten

  Zoiets dergelijks had ik inderdaad al eerder gelezen.

 56. door mark

  Het scheelt echt wel als je Apps op die manier de bek om draait. Zijn Apps zat waarbij je duidelijk kan zien wat er gebeurt met het geheugen als je ze de nek om draait. CPU gebruik of niet. Geheugen speelt ook een grote rol in snelheid van je iOS apparaat.

 57. door Bubbly

  De vertaling in het artikel klopt op 1 punt niet:

  Klik je een app weg door op de homeknop te drukken, dan zal deze als Suspended worden gemarkeerd.

  Most of the confusion is around what happens as an app goes from Active to Background to Suspended to Not Running.

  Poll: Gestemd op #2: deze man heeft ongelijk. Schijnbaar heeft hij nog nooit een iPhone 3G gehad, waar het merkbaarder is dat de iPhone en vooral de multitaskbar sneller opereren als de recente apps opgeschoond zijn.

  Ik geef hem zeker niet ongelijk in de werking van alles en dat iOS het voor jou doet, maar de bewering dat het totaal nutteloos is klopt simpelweg niet.

  Ook geeft hij een vals argument: “kijk maar in de multitaskbar, de app die nu open is staat er niet”. De reden dat de actieve app er niet staat is omdat je daar niet heen kan switchen. Vrij logisch, want de app staat open.

 58. door generator

  Het zegt wel genoeg over de “experts” in de winkel dat ze klanten in hun winkels het advies geven om elke keer hun apps uit het geheugen ter verwijderen na gebruik.

  Apple heeft lang nagedacht over dit systeem zodat gebruikers zich hier geen zorgen over hoeven te maken (en het werkt super moet ik zeggen!). Koop een Android als je persé controle wilt hebben over geheugengebruik.

 59. door StGermain

  Na een reboot staan de apps er nog steeds als je ze niet gekilled hebt dus is het enkel een lijst van recent gebruikte apps al kunnen sommige daarvan nog in het geheugen gestaan hebben voor de reboot.

  Ik merk op mijn 4S totaal geen vertraging en haal een app enkel weg als ze niet meer doet wat ze moet doen, wit scherm of zo, maar dat is uiterst zeldzaam.

 60. door Bart

  @generator: En dat blijf ik ook zeer zeker doen. Onze ervaring is wat dat betreft meer waard. Maar goed wie ben ik.

 61. door dirk

  Ik heb wisselende ervaringen met het sluiten via de taakbalk. Soms sluit ik iets en als ik dan een app weer opstart start deze weer helemaal opnieuw op. Andere keren heeft een app toch zaken vastgehouden (waar ik was in een spel bv.) terwijl ik hem eerder via de taakbalk afsloot.

  Beste werkt voor mij de app Memory Pro, waarmee ik mn RAM in 1x leeg kets. De app is inmiddels uit de appstore verdwenen omdat het imagowise natuurlijk niet heel handig was voor Apple.

 62. door Rits

  Het afsluiten van apps kan bij sommige mensen inderdaad helpen, net zoals placebo’s bij sommige mensen werken.

 63. door iPimp

  Origineel geplaatst door Linda
  Deze meneer praat onzin. Installeer Sbsettings en zie hoeveel geheugen je nog over hebt en verwijder vervolgens alle apps vanuit multitaskingbar en zie daar…de volledige beschikking over je geheugen.En tuurlijk zal iOS het geheugen zelf managen als het vol is…dat lijkt me wel zo logisch, anders zou je device zomaar ineens kunnen hangen. Maar de grondredenen van hem is totale onzin.

  sorry hoor, maar je praat zelf onzin..

  er staat toch ook dat wanneer je een app “uitschakeld” via de multitasking taakbalk de app van suspended naar not runnig gaat? lees de bijgevoegde uitleg en ik hoop dat je dan zult begrijpen dat er in de “suspended state” nog steeds code in het RAM staat, wat vervolgens snel weer gebruikt kan worden op de app in de active state te krijgen, en in de “not running state” ook het RAM leeg wordt gemaakt. Dit is wat jij ziet, het leegmaken van het RAM geheugen….

 64. door Whacko

  @dirk: Die app deed dan ook iets wat niet helemaal netjes is: Alle geheugen op het apparaat opeisen, zodat het geheugen van de andere apps werd vrijgegeven.

 65. door Bubbly

  Origineel geplaatst door StGermain
  Na een reboot staan de apps er nog steeds als je ze niet gekilled hebt dus is het enkel een lijst van recent gebruikte apps al kunnen sommige daarvan nog in het geheugen gestaan hebben voor de reboot.

  De laatste 4 apps staan over het algemeen nog in het geheugen, mits niet herstart. Het aantal is natuurlijk lager als een van de recente apps een zwaar spel is.

  Origineel geplaatst door generator
  Het zegt wel genoeg over de “experts” in de winkel dat ze klanten in hun winkels het advies geven om elke keer hun apps uit het geheugen ter verwijderen na gebruik.

  Ervaring weegt zwaarder dan onvolledige of niet-bijgewerkte handleidingen.

 66. We zijn natuurlijk allemaal gewend van Windows, dat als je een applicatie ‘minimaliseert’, dat deze actief blijft.

  Op een telefoon is dit echter niet te doen, daarom slaat iOS de status van de applicatie op. (Behalve bij de genoemde uitzonderingen, deze voeren op de achtergrond toch scripts uit).
  Als je de app van de multitask-balk verwijderd, worden ook deze achtergrondscripts gedood. Bij de meeste applicaties is dit echter onzin om te doen.

  De poll snap ik niet echt, het is geen ‘mening’. Je kunt beter mailen naar Apple met de vraag, of contact opnemen met tech-specialisten.

 67. door Leon

  @Chris: Volgens mij snap jij het niet helemaal ;-)
  Als een app aan het downloaden is kan hij dat (afhankelijk van ontwerp) op de achtergrond doen, gebruikt hij dus nog wel CPU en dus ook batterij. En is hij dus NIET suspended, maar in background. Het probleem is dus alleen dat je dat niet kunt zien….

  @ovi-maps.nl: Euhhhh, multitasking bestaat wel gewoon? Misschien ben je in de war met een enkele cpu, waar je ook gewoon meerdere taken naast elkaar kan laten draaien? Je kan toch ook navigeren en bellen tegelijkertijd?

  De mensen die roepen dat hun iPhone sneller wordt: dat KAN zijn doordat er heel veel apps nog in GEHEUGEN staan, en er bij het openen van andere apps eerst geheugen vrij gemaakt moet worden.

 68. door Max

  Zoals menigen zeggen praat deze selfproclaimed apple expert uit zijn nek. De suspended apps nemen ram in en als een active app meer ram vraagt dan er is wordt de processor aan het werk gezet om de ram te legen. Dit merk je altijd doordat een app trager gaat werken of lichtjes hapert. Als hij een apple expert is ben ik een apple software engineer.

 69. door HaJee

  Zoals het artikel al vermeldt, merk ik alleen prestatiewinst op mijn 3GS als ik apps sluit die taken uitvoeren die op de achtergrond actief zijn. Ik merk ook prestatieverlies als ik apps update / installeer terwijl ik een app open zet.

  Nog beschikbaar geheugen maakt niets uit voor de snelheid. Zoals het artikel al beschrijft zal iOS automatisch geheugen vrijmaken als een nieuw opgestarte app dat nodig heeft. Gemiddeld zit een app vrijwel altijd ruim onder het beschikbare aantal Mb’s.

 70. door Jeffrey

  Simpel. Een app sluit automatisch af als je te weinig geheugen hebt.

  Het heeft zin een app uit de multitasking balk te halen als deze nog niet is afgesloten. Maar 50 icoontjes eruit halen heeft geen zin (meestal zijn er toch niet meer dan 8 apps actief).

 71. door Juppe

  Ik zie hier vooral mensen met een JB die problemen hebben (SBSettings, kill apps etc.) dus misschien ligt het daar aan?
  Ik lees zelfs iets over een iPhone 3G? Hoe zot is dat?

  Ik heb net even de apps in de tasbar geteld op m’n 3GS: Het zijn er 30. Ik schoon ze nooit op, en merk ook niks van trager worden.
  Soms alleen als je net een app gebruikt hebt, en je wilt snel iets anders doen, dan merk je wel eens een lichte vertraging, die daarna weer weg is. Dus volgens mij klopt dat precies met het verhaal van Speirs (en Apple).

 72. door Tader

  Wat een stom bericht is dit, misschien moet je eerst lezen waar je het over hebt, dat je dit niet hebt gedaan blijkt wel uit de eerste optie in de poll:

  “Deze man heeft gelijk: apps afsluiten heeft geen enkele zin!”

  Dat is dus niet wat “deze man” zegt. Wat hij wel zegt is dat het in bijna geen enkel geval zin heeft. Toevallig in de gevallen die je noemt, TomTom/Navigon vermeldt hij ook expliciet (echter niet bij naam) als hij het heeft over programma’s die wel op de achtergrond mogen draaien.

  Advies voor de volgende poll als opties:

  – Wat deze man heeft geschreven is allemaal waar.
  – Ik ben niet in staat begrijpend te lezen wat er in de bron staat.

 73. door Oppie

  Zie de poll; veruit het hoogst scoort optie 3 ‘Geen idee of het zin heeft, ik doe het vooral uit gewoonte.’ Daar kun je alleen maar heel hard van hoofdschudden…

  Gonny, misschien handig om (als journalist) ook de juiste naam te gebruiken: het is geen ‘taakbalk’. Apple noemt het de ‘multitasking bar’. En die ander ‘balk’ heet de Dock…

 74. door Floris

  Zegt hij dit?! Dit staat sinds de release van iOS 4 in de dev documentatie. Verder word er inactief geheugen vrij gegeven wanneer er een app afgesloten word. Dit geheugen word overigens automatiach vrij geven wanneer het os hierom vraagt. Raar bericht dit. Een pol om iets wat door apple gedocumenteerd is?

 75. door Tom van Zummeren

  Origineel geplaatst door Floris
  Zegt hij dit?! Dit staat sinds de release van iOS 4 in de dev documentatie. Verder word er inactief geheugen vrij gegeven wanneer er een app afgesloten word. Dit geheugen word overigens automatiach vrij geven wanneer het os hierom vraagt. Raar bericht dit. Een pol om iets wat door apple gedocumenteerd is?

  Helemaal waar, maar ik vind de poll zeker wel nuttig. Want hoewel het gedocumenteerd is, toont de poll aan dat toch bijna driekwart van de mensen denken dat ze elk moment van de dag hun tijd moeten verdoen met het handmatig weggooien van alle “openstaande” apps. Dit komt waarschijnlijk door bepaalde aannames die mensen hebben overal multitasken, omdat ze dit gewend zijn in Windows of op Android o.i.d.

 76. door hoi

  Het heeft wel degelijk zin, zoals hij zelf zegt, wanneer er wel iets op de achtergrond word gedaan. Maar Apple kan toch niet alleen de apps tonen die dat doen. Het is juist als fast-switching bedoeld.

 77. door Bubbly

  Leuk feitje: Apps die niet in de multitaskbar staan kunnen ook actief zijn op de achtergrond en die kun je niet uitschakelen (net als Mail). Voorbeeld: “HELP!” blijft eeuwig runnend :)

  Edit 17:32:
  Net getest en HELP! blijft gewoon (opnieuw) runnen na een reboot.

 78. door Zniv

  Origineel geplaatst door Whacko
  Ik ben ook developer en in principe klopt het bijna helemaal wat erin staat. Mensen die beweren dat hun iPhone tóch sneller wordt na het afsluiten, hebben óók gelijk.de iPhone ruimt inderdaad na een tijdje de niet-gebruikte apps op uit het geheugen. Het icoontje blijft wel in de switcher balk staan, maar als je erop klikt, dan start de app vanaf het begin op. Als developer moet je zorgen dat de gebruiker dan kan doorgaan waar hij mee bezig was.Maar omdat dit vanzelf opruimen niet constant gebeurt, kan je er inderdaad baat bij hebben om handmatig even wat zware apps te stoppen, zodat de app die je op dat moment wilt gebruiken, gelijk genoeg geheugen tot zijn beschikking heeft, en niet op de iPhone moet wachten tot deze het voor jou doet.

  Eindelijk iemand die het vat.
  Dat sommige programma’s de boel wel vertragen kan zijn als ze blijven ‘hangen’ terwijl dat niet de bedoeling is… een facebook app die blijft proberen om een verbinden te leggen, etc.

  Als je je iphone reboot staan al die recent geopende programmas nog steeds in de lijst. Die draaien dan toch echt niet meer. Het is voor gebruikers niet te zien of een programma nog geheugen bruikt of niet. Soms is het wel te merken, omdat hij in de achtergrond ook nog wat daadwerkelijk iets aan het doen is.

  Het vormt een soort placebo.

 79. door SoepGroente

  Deze man heeft volgens mij in zoverre gelijk dat afsluiten geen zin heeft, echter ben ik het niet eens met dat dit geen multitasking is.

  Naar mijn inziens moeten mensen eens afstappen van het idee dat er maar een manier van multitasking is: de klassieke manier. Dus dat alle applicaties ook daadwerkelijk op de achtergrond blijven draaien.

  De stijl van iOS is ook gewoon multitasking met een klein verschil: elke app word standaard (op achtergrond) in het geheugen opgeslagen, dus volgens dit artikel de status ‘Suspended’, maar de ontwikkelaar van de app kan er voor kiezen om de app actief op de achtergrond te laten draaien. Status ‘Background’ dus.

  Deze nieuwe manier van multitasking (kort: de keuze om actief op de achtergrond te draaien aan de ontwikkelaar overlaten) is ook multitasken. Niet zeuren, accepteren.

 80. door Twan94

  Ik merk dat als ik een redelijk groot spel gespeeld heb zoals Sims, en ik laat deze in de Multitaskbar dat mijn iPhone 4s veel sneller leeg gaat dan dat ik hem weg haal. Dus ik blijf het gewoon doen denk ik :P

 81. door Martijn

  Vol geheugen betekent NIET dat je iPhone langzamer wordt. Wanneer er extra geheugen nodig is wordt er een oude app uit het geheugen verwijderd. Tot die tijd kun je nog snel switchen tussen beide. Dat een gejailbreakte iPhone laat zien dat er geheugen vrijkom is dus nergens bewijs voor.

 82. door Rogier Colijn

  Ik doe het uit gewoonte wel, wat ook zo is, ik ga niet kijken welke apps dan suspended zijn en welke background, dus ik druk ze allemaal weg, is voor mijn gevoel schoner.

 83. door Martijn

  @käse: omdat de draaiende programma’s (de laatste paar geopende apps) nog van het werkgeheugen naar het flash geheugen geschreven moeten worden, zodat je na opnieuw starten weer verder kan waar je was met deze apps.

  Ook navigatie apps hoeven niet handmatig te worden gesloten zolang de reis maar via het menu wordt beëindigt. Anders blijft ie op de achtergrond navigeren.

 84. door Rogier Colijn

  Overigens, alle mensen die praten over “vrij” geheugen dat meer wordt, je moet even iets weten over het RAM management van OSX (ik denk dat dit voor iOS hetzelfde is) Volgens de website van apple kent de RAM 4 stadia:

  Free memory
  This is RAM that’s not being used.

  Wired memory
  Information in this memory can’t be moved to the hard disk, so it must stay in RAM. The amount of Wired memory depends on the applications you are using.

  Active memory
  This information is currently in memory, and has been recently used.

  Inactive memory
  This information in memory is not actively being used, but was recently used.

  Het gaat me vooral om Inactive memory, deze ruimte is in principe gewoon beschikbaar voor andere apps, en dus eigenlijk “free” echter, staat hier nog tijdelijk info van een vorige app, zodat deze sneller op kan starten als dit snel gebeurt.

 85. door Martijn

  @iDriftKing: werkgeheugen gebruikt een constante hoeveelheid stroom, ongeacht hoe vol. Processors daarentegen niet.

 86. door dmeerpa

  Origineel geplaatst door SoepGroente
  Deze man heeft volgens mij in zoverre gelijk dat afsluiten geen zin heeft, echter ben ik het niet eens met dat dit geen multitasking is.Naar mijn inziens moeten mensen eens afstappen van het idee dat er maar een manier van multitasking is: de klassieke manier. Dus dat alle applicaties ook daadwerkelijk op de achtergrond blijven draaien.De stijl van iOS is ook gewoon multitasking met een klein verschil: elke app word standaard (op achtergrond) in het geheugen opgeslagen, dus volgens dit artikel de status ‘Suspended’, maar de ontwikkelaar van de app kan er voor kiezen om de app actief op de achtergrond te laten draaien. Status ‘Background’ dus.Deze nieuwe manier van multitasking (kort: de keuze om actief op de achtergrond te draaien aan de ontwikkelaar overlaten) is ook multitasken. Niet zeuren, accepteren.

  Preëmptieve multitasking zorgt er dus voor dat een besturingssysteem makkelijker kan garanderen dat elke taak een deel van de processortijd toegewezen krijgt. Het maakt het ook mogelijk om snel te reageren op belangrijke externe gebeurtenissen zoals binnenkomende data die wellicht direct verwerkt moet worden door een taak. Dus heb je bijvoorbeeld je Avertinoo (flitspaal melder) dan geeft die toch een alarm, zelfs ben je dan met iets anders bezig. Dus je kan inderdaad spreken over multitasking. Er zijn ook toepassingen die echt in slaap stand worden gezet zoals iPC. Dit noem ik geen multitasking, want daarom moet er nog steeds processortijd toegekend zijn aan de processor en dit is niet het geval.

  Dus sommige applicaties zullen wel nog CPU gebruiken andere niet. Maar allen gebruiken zo als al vaker aangehaald geheugen. Hoe iOS zijn geheugen beheerd als die vol is weet ik niet. Een gewone computer vangt dit op door een swap file op de harde schijf, maar op een smartphone kunnen we geen gebruik maken van het flash geheugen, want dit zou de levensduur enorm inkorten van dat flash geheugen. Mijn iPhone is ooit volledig vastgelopen door het vollopen van mijn geheugen door het gebruik van een programme uit CYDIA die een geheugen lek moet hebben gehad.

 87. door René Nieuwenhuis

  Zonder jailbreak, gebruik de app cleaner. Voel je je iphone traag worden, je zult zien dat je ram zo goed als vol zit. Draai cleaner en je hebt op de 4s weer 300 mb vrij. Snelheid terug. En dat zit niet tussen mijn oren. Bv facebook start letterlijk 2x zo snel op. Dat is aan te tonen dus…

  Ander voorbeeld. App start niet op of reageert niet. Sluit alle openstaande apps. App start nu wel weer. Rara…

 88. door Lesley

  Origineel geplaatst door René Nieuwenhuis
  Zonder jailbreak, gebruik de app cleaner. Voel je je iphone traag worden, je zult zien dat je ram zo goed als vol zit. Draai cleaner en je hebt op de 4s weer 300 mb vrij. Snelheid terug. En dat zit niet tussen mijn oren. Bv facebook start letterlijk 2x zo snel op. Dat is aan te tonen dus…

  Dit dus. En dan zijn er nog steeds fanboys die niet willen erkennen dat alles wat volgens Apple in theorie waar is, niet per definitie in de praktijk ook geldt. Als een probleem door meerdere mensen onafhankelijk waargenomen kan worden, en reproduceerbaar is, moet je wel heel erg kortzichtig zijn het nog steeds niet te erkennen.

 89. door Vincent

  Als je ram vol zit betekent het nog niet automatisch dat je telefoon langzamer wordt: veel van het geheugen wordt weer gereleased wanneer het door een andere toepassing nodig is.

 90. door Bubbly

  @Lesley: Deze discussie heeft in de verste verten niks, maar dan ook niks met “fanboys” te maken.

 91. door WouterT

  Als het geen geheugen zou gebruiken zou mijn iTouch 2g het wel aankunnen als ik het via cydia installeer, maar nee..

 92. door sashimi

  @Whacko: @Tom van Zummeren: Jullie hebben gelijk. Maar dat wisten jullie al. :-) Subjectieve snelheidsverbeteringen door wegzappen van apps en/of wel of niet opstarten van apps staan los van deze discussie. Wel leuk om alle reacties te lezen… Bijna net zo’n hot topic als jailbreaken. :-D

 93. door Nick

  Als het geheugen volgeraakt sluit iOS inderdaad een deel van deze programma’s af. Op een 3GS kan je dit af en toe duidelijk merken, want deze heeft maar 256MB RAM. Vandaar dat applicaties soms even blijven hangen: er is geen RAM-geheugen meer vrij, en iOS is bezig met het afsluiten van andere apps. Als je deze af en toe zelf afsluit heb je die haperingen uiteraard veel minder. Het is inderdaad wel zo dat je niet kan zien of apps in die lijst effectief nog geheugen gebruiken of niet. Met SB Settings kan je dat wel.

 94. @Linda: Je hebt helemaal gelijk als ik op mijn ipod touch veel open heb staan dan gaat het ook van mijn geheigen af… En niet zo weinig ook (normaal 120mb vrij -> veel openstaan -> 20mb vrij…)!!!

 95. door Bubbly

  Erg handig is de functie om afgesloten apps te dimmen, hieraan kun je goed zien wat nog wel geheugen vreet en wat niet. Jailbreak nodig uiteraard.

 96. door eMilty

  Dit begint zo onderhand een aardig broodje aap te worden dat afsluiten van apps. Niet toevallig (waarschijnlijk) ben ik hier de laatste weken door meerdere mensen over aangesproken die mijn mening wilde weten of het afsluiten van apps een iPhone inderdaad sneller maakt of batterijgebruik spaart. Nee, het antwoord is simpelweg: NEE

  Met veel plezier lees ik hierboven alle reacties van mensen die met allerlei zogenaamd bewijs komen van langere accutijd en minder geheugen, etc.. etc… maar Fraser Speirs heeft gewoon gelijk. Het maakt niks uit!

  Tuurlijk zal je iPhone meer vrij geheugen hebben als je apps afsluit. Maar wat heb je aan dat vrij geheugen? Niks! iOS is zo slim om al het beschikbare geheugen te gebruiken om apps in het geheugen te houden totdat het echt niet meer kan en dan wordt de minst recent gebruikte apps automatisch afgesloten. Apps die nog in het geheugen geladen zijn kunnen veel sneller weer geactiveerd worden door iOS wat ten goede komt aan de user experience.

  Apps die goed geschreven zijn kunnen ook anticiperen op het naar de achtergrond gaan en eventueel onderwater afsluiten door iOS. De ABN-AMRO bank app bijvoorbeeld zal je automatisch uitloggen op het moment dat de app naar de achtergrond gaat. Je hoeft die app dus niet handmatig af te sluiten om te voorkomen dat iemand met jouw iPhone hier misbruik van kan maken. Apps die door iOS echt worden gekilled krijgen altijd nog de kans om hun current state op te slaan en hierdoor kan de app zich de volgende keer weer terug brengen in de status die het had voordat het uit het geheugen werd gegooid.

  Ik lees ook mensen die zeggen dat de iPhone sneller afsluit als ze apps regelmatig sluiten. Dat klopt! Als er nog heel veel apps in het geheugen zitten dan zal iOS die allemaal stuk voor stuk afsluiten voordat de iPhone wordt uitgezet. Maar geloof me, iOS kan dat veel sneller dan jij het handmatig kan doen. Bovendien is het niet de bedoeling dat je de iPhone regelmatig uitzet. iOS is er op gemaakt dat je iPhone weken zo niet maanden niet reboot of uit gaat.

  Kortom, afsluiten van apps maakt niet sneller en bespaart niet je batterij. In tegenstelling, het kost je extra tijd, dus extra batterijgebruik en het opstarten van apps kost de volgende keer weer meer tijd, dus ook weer extra batterijgebruik. Niet doen, niet nodig!

 97. Origineel geplaatst door sinusfiction
  @Gonny Waarom brengen jullie dit vragend?

  Ik heb dat gedaan omdat ik een discussie verwachtte (welles/nietes). Vandaar ook de poll. Een optie was geweest om te zeggen: “Jongens, zo is het en niet anders. Iedereen die er anders over denkt, is gek!” Dat vraagteken was ook meteen bedoeld om meteen de deur in het gezicht te gooien van mensen die er misschien anders over zouden denken. Maar OK, een meer stellende toon was misschien beter geweest.

  Origineel geplaatst door Floris
  Raar bericht dit. Een pol om iets wat door apple gedocumenteerd is?

  Voor jou als ontwikkelaar blijkbaar gesneden koek. Maar probeer je eens te verplaatsen in de overige 99,9% van de iPhone-gebruikerspopulatie? Die lezen de dev-documentatie niet.

 98. door eMilty

  Het gaat me vooral om Inactive memory, deze ruimte is in principe gewoon beschikbaar voor andere apps, en dus eigenlijk “free” echter, staat hier nog tijdelijk info van een vorige app, zodat deze sneller op kan starten als dit snel gebeurt.

  Dat is volgens mij niet juist. Geheugen wat in gebruik is door niet actieve apss is gewoon Active Memory. Inactive memory is volgens mij geheugen wat door een apps of het OS is vrijgegeven (bijvoorbeeld als het OS een app heeft afgesloten) maar wat nog niet gecleaned is. Geheugen wordt pas weer als Free aangemerkt als het overschreven is met 0 waardes, om het lekken van data te voorkomen.

 99. door Lolbroeck

  Ik denk toch dat Speirs gelijk heeft ;)
  Als ik op de achtergrond iets download en dit een gehele tijd niet gebruik is opeens de download verdwenen, iOS sluit de app af omdat dit nodig is.
  Mensen die zeggen: SBSettings installeren en kijken als je een aantal apps open hebt dat je RAM geheugen daalt, dat wordt ook uitgelegd in het artikel en daar praat Speirs helemaal niet over :P

 100. door Lesley

  Deze discussie heeft niets met fanboys te maken? Misschien moet je het eens doorlezen.. De enigen die stellig vol blijven houden dat het sluiten van apps onzin is, zelfs wanneer het tegendeel aangetoond kan worden, zijn de fanboys die denken dat alles wat Apple zegt waar is. En Apple claimt dat hun implementatie van ‘multitasking’ werkt als beschreven, dus moet het wel zo zijn.

  Ik zou voor geen goud een ander toestel dan mijn iPhone willen, en geen andere laptop dan mijn MacBook pro. Maar Apple is niet perfect, en hun software ook niet. Dat blijkt in dit geval, waar de praktijk anders uitdraait dan de theorie stelt.

  De man uit het artikel heeft in theorie gelijk. Maar zoals onder anderen in de reacties te lezen valt, strookt de praktijk niet altijd met de theorie.

 101. door Maikel22

  @Gonny van der Zwaag:
  hoi gonny, kan je misschien voor de mensen die het niet begrijpen deze youtube video toevoegen? (op 9:20 min zegt Scott Forstall hoe het precies werkt): http://www.youtube.com/watch?v=8jlFxC1Jfww

 102. door Marco

  Volgens mij is de moraal van de hele discussie dat Apple het zogenaamde multitasking op een bijzonder omslachtige wijze vorm heeft gegeven op de iPhone, maar ook op de iPad.
  Ga maar na; iedere app die je start blijft op de achtergrond zichtbaar, in welke modus dan ook. Om apps op de achtergrond te sluiten moet je:

  1. Dubbelklikken met de homeknop en hopen dat de iPhone daar juist op reageert. Veelvuldig dubbelklikken vormt een belasting voor deze fysieke knop, waardoor hij sneller slijt.
  2. Een icoon vasthouden totdat alle achtergrond-iconen beginnen te wiebelen.
  3. Op het kruisje van iedere afzonderlijke app drukken om het uit de achtergrondlijst weg te halen.
  4. Nogmaals op de homeknop drukken om de achtergrondlijst te sluiten, dus weer een fysieke belasting voor de knop.

  Als je het mij vraagt heeft Apple het multitasken op de iPhone en de iPad heel lelijk en gebruikersonvriendelijk in iOS geïntegreerd, geheel niet Apple-like. Dat zal wel met patenten te maken hebben.
  Nu sluit ik zelf graag achtergrond-apps af en erger me al sinds de introductie van multitasking op de iPhone aan bovenstaande procedure.
  Ik heb het idee, dat wanneer de bovenstaande procedures worden vereenvoudigd met gestures, zoals bijvoorbeeld in webOS, bovenstaande discussie niet zo verhit zou zijn (geweest).
  Wie er ook gelijk heeft, ik vraag me toch af waarom apps, die geen echte multitasking ondersteunen toch in de achtergrondlijst verschijnen, het heeft immers geen enkele functie en kan (dus) alleen maar belastend zijn voor de batterij.

  Zonder al te diep in te gaan op mogelijke technische oplossingen lijkt het me toch niet zo moeilijk voor Apple om aan de gebruiker de keuze te laten of hij/zij de multitasking wil gebruiken of niet, door simpelweg een schakelaar multitasking ja/nee aan de settings toe te voegen, dan is de hele bovenstaande discussie ineens een stuk gemakkelijk en alle gebruikers hebben hun zin.

 103. door Fanboy

  Origineel geplaatst door Lesley
  Deze discussie heeft niets met fanboys te maken? Misschien moet je het eens doorlezen.. De enigen die stellig vol blijven houden dat het sluiten van apps onzin is, zelfs wanneer het tegendeel aangetoond kan worden, zijn de fanboys die denken dat alles wat Apple zegt waar is. En Apple claimt dat hun implementatie van ‘multitasking’ werkt als beschreven, dus moet het wel zo zijn. Ik zou voor geen goud een ander toestel dan mijn iPhone willen, en geen andere laptop dan mijn MacBook pro. Maar Apple is niet perfect, en hun software ook niet. Dat blijkt in dit geval, waar de praktijk anders uitdraait dan de theorie stelt. De man uit het artikel heeft in theorie gelijk. Maar zoals onder anderen in de reacties te lezen valt, strookt de praktijk niet altijd met de theorie.

  Blijf dat vooral denken en roepen, je hebt er alleen jezelf mee als je zinloos apps gaat zitten killen. De snelheidswinst is puur een placebo. Waarschijnlijk ben jij zo iemand die in SBSettings gaat zitten kijken, ziet dat het geheugen vrijkomt en daaruit de conclusie trekt dat het wel effect heeft. Je kan er niet meer naast zitten. Geheugen kost geen batterij, simple as that.

  De auteur van het artikel heeft 100% gelijk en heeft dat technisch onderbouwd. Het gedrag van iOS is zelfs met developer tools als Instruments te controleren. Als jij de mensen die het hier bij het juiste eind hebben fanboys gaat noemen ben je nogal dom bezig.

 104. door Mikel Tolboom

  ik geloof best dat het misschien zin heeft om apps helemaal af te sluiten, maar ik ben er te lui voor

 105. door Joshua

  Speir beweert dat een app maar vijf toestanden kent:
  •Not running: de app is compleet afgesloten.
  •Inactive: de app is op de voorgrond, maar de gebruiker doet niets.
  •Active: de app is op de voorgrond en in gebruik.
  •Background: de app is actief op de achtergrond.
  •Suspended: een app in het geheugen die geen code meer uitvoert.

  Volgens mij missen we nog een 6e variant. Waarbij het icoontje wel in de multitask bar te zien is, maar zodra je het opent hij niet op zn laatste punt terug keert (dus wel afgesloten is). Neem bv. een “bank” app (rabobank oid.).. die start van vooraf aan als je hem wegdrukt. Maar staat wel in de multitask bar. Ik neem in dit geval aan dat bij punt in 1 bedoeld wordt dat de app ook niet in de task bar aanwezig is….

  Overigens ben ik het er wel mee eens dat het weinig zin heeft om apps af te sluiten, op enkele apps na (tomtom, e.d.)

 106. door Bertus

  Origineel geplaatst door ovi-maps.nl
  Multitasking… dat bestaat helemaal niet voor iOS! Het enigste wat je in iOS kunt doen is meerdere applicatie’s naast elkaar starten. Maar er kan er maar 1 tegelijk iets doen, de andere staat op pauze!Oke oke, zo extreem is het niet. Maar multitasken is het ook niet echt te noemen.Uit eigen ervaring weet ik wel dat mijn iPhone 4 sneller blijft als ik regelmatig apps afsluit! Het geheugen raakt vol en je merkt toch vertraging als je meer geheugen vraagt dan dat er nog over is. De vertraging zit hem in dat de apps die op pauze staan nog eerst afgesloten moeten worden.Dat al die “open” apps geen stroom verbruiken geloof ik wel, het doet immers ook niets. Zoals eerder gezegd, multitasken werkt niet dus kunnen de apps ook niets verbruiken.

  Ik kan muziek luisteren of radio terwijl ik aan surfen ben. Dit is toch echt multi tasken Einstein!

 107. door Michel

  Ik ben geen techneut maar ik heb een kleine proef uitgevoerd. Ik sloot programma’s af via de dubbelklik op de home button terwijl SBsettings openstond. Bij begin had ik 78 MB available memory en bij het sluiten van de apps liep dit al snel op tot 228 en nadat ik free memory deed werd dit 314.
  Betekent dit niet dan dat afsluiten via de home button wel degelijk uitmaakt?

 108. door sandro89

  Simpel voorbeeldje, wordfeud.
  Wanneer je de app alleen afsluit met de homeknop zal je ingelogd blijven, sluit de de app uit via multitasking dan moet je opnieuw inloggen.

 109. door Whacko

  @sandro89: ja, als je gelijk teruggaat. Maar start maar eens een zwaar spel op met 3d, of wacht een paar uur. Dan zal je toch echt opnieuw moeten inloggen. Dit komt omdat het geheugen dan voor andere dingen nodig was. Als jij gelijk terugswitcht naar de app, dan is dat nog niet nodig geweest.

 110. door Tom van Zummeren

  Origineel geplaatst door Marco
  Volgens mij is de moraal van de hele discussie dat Apple het zogenaamde multitasking op een bijzonder omslachtige wijze vorm heeft gegeven op de iPhone, maar ook op de iPad. Ga maar na; iedere app die je start blijft op de achtergrond zichtbaar, in welke modus dan ook. Om apps op de achtergrond te sluiten moet je:1. Dubbelklikken met de homeknop en hopen dat de iPhone daar juist op reageert. Veelvuldig dubbelklikken vormt een belasting voor deze fysieke knop, waardoor hij sneller slijt. 2. Een icoon vasthouden totdat alle achtergrond-iconen beginnen te wiebelen. 3. Op het kruisje van iedere afzonderlijke app drukken om het uit de achtergrondlijst weg te halen. 4. Nogmaals op de homeknop drukken om de achtergrondlijst te sluiten, dus weer een fysieke belasting voor de knop.

  Omg … hoe erg kunnen mensen hier onzin uitkramen? Ok ik moet je meegeven dat het inderdaad omslachtig is om een app af te sluiten. Maar apps afsluiten is een hele uitzonderlijke situatie!! Als je het elk uur 50x moet doen zoals driekwart van de mensen hier denken, dan ben ik het met je eens. Maar je hoeft dit dus enkel te doen als een app zich vreemd gedraagd of als je zware apps zoals TomTom wilt sluiten.

  En over het “belasten” van je home button … please. Ik zou als ik jou was maar je iPhone in een laatje leggen ergens en er nooit meer aankomen. Stel je voor dat je je home button overbelast!!

 111. door Lesley

  Origineel geplaatst door Fanboy
  Blijf dat vooral denken en roepen, je hebt er alleen jezelf mee als je zinloos apps gaat zitten killen. De snelheidswinst is puur een placebo. Waarschijnlijk ben jij zo iemand die in SBSettings gaat zitten kijken, ziet dat het geheugen vrijkomt en daaruit de conclusie trekt dat het wel effect heeft. Je kan er niet meer naast zitten. Geheugen kost geen batterij, simple as that.

  Prima dat geheugen geen batterij kost, maar waar zie jij mij dat zeggen? Ik heb het over in het oog springende slowdowns, die wel optreden bij een te vol werkgeheugen, en dus bij openstaande apps. Dit is vooral merkbaar in timing-based spellen (ik noem bijvoorbeeld een Tiny Wings).

  Prima als jij die spellen niet speelt, en het probleem dus niet ziet. Maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk bestaat.

 112. door Maikel22

  @Michel: memory is iets anders dan CPU. Als de app meer memory nodig heeft haalt iOS dat bij de app weg die het langst niet gebruikt is (en in de memory staat).

  Teveel mensen denken dat een app die in memory staat ook CPU gebruikt. Dat is niet zo. Dat is het slimme van hoe multitasking werkt in iOS. Alleen locatie- upload en muziek-apps hebben het voorrecht om in de achtergrond cpu te gebruiken (wegens praktische redenen voor de gebruiker)

  Daarnaast gebruiken veel apps push-notifications. Deze komen niet vanuit jouw lokale app, maar vanaf Apples servers. Daarom hoor je als je de app opent voor de 2e keer een geluidje. (whatsapp bijvoorbeeld)

 113. door Jasper

  Ik heb soms wel dat apps crashen als je foto’s in de app probeert te kijken, als je dan alles afsluit uit de multitask bar crashed hij niet meer.. Dus ik denk dat het verhaal deels waar is, t doet inderdaad niets meer maar iOS is niet perfect in t leeggooiden van het ram geheugen..

 114. door KillRoy1972

  Mensen die de facebook app hebben weten dat deze man onzin praat.

  Laat vor de gein eens de facebook app open staan en om 1200 uur is je batterij half leeg van je 4S.

  Zet de facebook app meteen uit en je hebt maar 10% (max) van je prik verbruikt…

 115. door Bert

  Origineel geplaatst door Vincent
  Ik ben zelf ontwikkelaar en ik kan jullie zeggen: dit is geen nieuws voor mij. Volgens mij is dit algemeen bekend onder ontwikkelaars.

  Het mag dan algemeen bekend zijn, ik blijft toch met het verschil zitten dat het wel degelijk uitmaakt of je de App’s daadwerkelijk uit zet of niet. Het is heel simpel, ik merk een groot verschil!

  Of dit zo hoort, of dat dit logisch te verklaren is weet ik niet. Echter zolang ik dermate verschillen waarneem blijf ik de zaak stug uitzetten.

  Groet,

  Bert

 116. door Tom van Zummeren

  Origineel geplaatst door Bert
  Het mag dan algemeen bekend zijn, ik blijft toch met het verschil zitten dat het wel degelijk uitmaakt of je de App’s daadwerkelijk uit zet of niet. Het is heel simpel, ik merk een groot verschil!Of dit zo hoort, of dat dit logisch te verklaren is weet ik niet. Echter zolang ik dermate verschillen waarneem blijf ik de zaak stug uitzetten.Groet,Bert

  Hoe kan je nog verschillen waarnemen als je ze altijd uitzet?

 117. door Jack Stiekema

  Ik ben als 40 jaar hard en soft ontwikkelaar en een zware gebruiker.
  Zowel de techneuten als de gebruikers hebben uiteraard gelijk.
  Geheugen gebruik zegt niks over snelheid—-totdat er niet genoeg is en IOS begint met opruimen, dan zie je de Iphone langzamer worden.
  Apps op de achtergrond vertragen de Iphone niet en gebruiken geen energie—-totdat er een bug in de app zit of in IOS. Beiden komt helaas vaak voor.

  Met de App System kun je de CPU belasting zien:
  – alles uit, scherm actief, 5% of minder
  – 2G of 3G aan, 6-80%, gemiddeld 7%
  – mail ophalen 100% gedurende meer dan 20 seconden
  – vinger over het scherm bewegen 80%
  – Iphone bewegen/kantelen 8-10%
  – apps op de achtergrond zonder GPS 6-9%

  Oftewel:
  Het best kun je de Iphone op tafel laten liggen en niet:
  – aanraken
  – bewegen
  – lezen
  – internetten
  – buggy apps installeren
  – apps op de achtergrond

  Bovenstaande is ook mijn ervaring als gebruiker :-)

 118. @Jack Stiekema: iPhone op tafel leggen en niet meer aanraken? Lijkt me niet haalbaar.

 119. door BvB

  Als iemand een App weet waarmee je alle (of vooraf gedefinieerde) Apps kan sluiten na een aantal x minuten die is mijn held voor 2012!!!

  Zonder Jailbraiking a.u.b.

 120. door Weedsa

  Als je 3g af zet, helderheid mindert en pushberichten afzet sgeelt dat al de helft van het batterijverbruik

  En weetje waarom julie iphones bugs hebben?Niet omdat er apps in ee achtergrond staan maar omdat je hem jaimbreakt, dat maakt het allemaal kapot ;) de iphone is de beste gsm die er is, jailbraiken= verpesten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.