Lala brengt iPhone-app uit, muzieknummers voor 10 cent

·

Lala iPhoneLala is een muziekdienst waarmee je toegang krijgt tot je muziekcollectie, overal ter wereld. Dat betekent niet dat je je complete muziekcollectie moet uploaden, want Lala kan bepalen welke nummers uit jouw collectie al aanwezig zijn in de catalogus van henzelf. Die catalogus is onlangs flink uitgebreid naar 6 miljoen nummers. Maar er is meer nieuws: ze brengen een iPhone-applicatie uit en gaan muzieknummers verkopen voor een ongelooflijk laag bedrag: 10 cent. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

Lala gaat er namelijk vanuit dat je de meeste muziek streaming via het web luistert. Je wordt daarom niet eigenaar van een nummer, maar moet het meer zien als een licentiebedrag om via het web naar de muziek te mogen luisteren. Wil je liever een mp3-bestand zonder DRM, dat je op een iPod, iPhone of een willekeurige mp3-speler kunt afspelen dan betaal je de normale prijs: tussen 79 en 99 (dollar)cent per nummer. Je kunt alle tracks uit de catalogus eenmalig gratis beluisteren voordat je ze koopt. Mocht je na het kopen van de streaming-versie toch naar de mp3-versie willen upgraden dan kan dat: de reeds betaalde 10 cent wordt dan in mindering gebracht op de prijs van het mp3-nummer.

Lala heeft ook een iPhone-applicatie gemaakt, die op dit moment ter goedkeuring bij Apple ligt. Deze applicatie speelt aanbevolen liedjes af en kan in de toekomst ook muziek uit je complete collectie streamen. Daarmee wordt het een combinatie van Pandora en Simplify.

De vier grote muzieklabels EMI Music, Sony BMG Music Entertainment, Universal Music Group en Warner Music Group doen mee aan Lala, plus nog eens 170.000 onafhankelijke labels en distributeurs. Afspelen van de muziek kan via Internet Explorer, Firefox en Safari.

Meer info: Lala
Via: Gizmodo

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

20 reacties

 1. door Beruel

  Dit zal Apple leuk vinden, klinkt als serieuze concurrentie voor Apple.

 2. door Niels

  Origineel geplaatst door BeruelDit zal Apple leuk vinden, klinkt als serieuze concurrentie voor Apple.

  En daarom wordt deze app dus niet goedgekeurd.

 3. door wvb22

  Ben beneiuwd of Apple inderdaad toestemming gaat geven. Is inderdaad directe concurrentie van iTunes. Wordt meteen weer duidelijk dt Apple de dictator van je iPhone is. Alleen zij bepalen wat je kan doen met je iPhone zonder jailbreak.

 4. door Buur

  @wvb22 – Dat vind ik toch te kort door de bocht! Je kan toch gewoon iedere MP3 toevoegen aan iTunes (en die hoeft niet persé van de iTunes Store te komen) en dan op je iPhone zetten?
  Alleen deze specifieke app waarschijnlijk niet wegens directe concurrentie, maar heb je die app nodig op je iPhone? Dan doe je dat toch via je desktop/laptop?

 5. door Dejive

  Ik gebruik liever Simplify..kun je alle nummers die op je computer staan of op je vrienden hun computers staan streamen naar je Iphone.
  Kun je dus onderweg naar het werk je muziek beluisteren die op je computer staan zonder dat je ze naar je Iphone hoeft up te loaden.

 6. door wvb22

  Dat is inderdaad waar, maar mijn punt blijft geldig: Apple bepaalt wat jij met je telefoon kan/mag doen. Anderzijds moet ikook eerlijk toegeven dat ik niet veel functies mis op de iPhone behalve dan een knap navigatieprogramma. En ook daar geldt voor dat Apple waarschijnlijk bepaalt welk programma ik gebruik van moet maken. Het zou mij niet verbazen als Apple de voorkeur heeft voor een amerikaanse producent en tom tom buiten sluit. Dus in die zin is Apple wel degelijk de dictator van je telefoon. Maar goed kan ik niet te lang over klagen want ik wist wat ik kocht en heb de nadelen van de iPhone op de koop toegenomen. Voor de gemiddelde consument, die gewoon een “hippe” telefoon wil is het erger vind ik, want noch de verkopers noch Apple rept daar een woord over in hun informatie.

 7. door zalex

  Ik ben benieuwd of Apple deze applicatie toelaat. Hier zal wel duidelijk uit blijken om welke reden ze bepaalde applicaties buiten de Appstore houden, want als ze deze niet toestaan kan dat enkel vanwege de concurrentie voor iTunes Store zijn. Het hele duplicatiebeding vind ik überhaupt al erg opmerkelijk gezien je hiermee dus ook direct concurrentie geen kans geeft (monopolie).

  Ik begin me steeds meer aan te irriteren dat Apple zijn iPhone zo gesloten houdt. De reden die ze voorheen altijd gebruikten (op gesloten systemen kunnen we kwaliteit beter garanderen) begint steeds meer te vervagen en het begint steeds meer op monopoliegerichte restricties te lijken.

  Ik zeg: het is tijd voor Neelie Kroes om de voorbind***** uit de kast te halen

 8. door UtregCity

  Ik gebruik liever Simplify..kun je alle nummers die op je computer staan of op je vrienden hun computers staan streamen naar je Iphone.
  Kun je dus onderweg naar het werk je muziek beluisteren die op je computer staan zonder dat je ze naar je Iphone hoeft up te loaden.

  Klopt, werkt prima, maar dan moet je wel je Mac of PC altijd hebben aanstaan…

 9. door Rob

  Origineel geplaatst door DejiveIk gebruik liever Simplify..kun je alle nummers die op je computer staan of op je vrienden hun computers staan streamen naar je Iphone.
  Kun je dus onderweg naar het werk je muziek beluisteren die op je computer staan zonder dat je ze naar je Iphone hoeft up te loaden.

  hmm. ok. Ik was schijnbaar in een grot ofzo toen dit bekend werd in Aug.

  Hoe werkt dit dan op je iPhone? Moet ik wel eerst iets installeren op mijn iPhone neem ik aan?

 10. door Jonas

  Lala is alleen available in de VS. Leuk berichtje dus, maar werkt voor ons niet. Helaas.

 11. door UtregCity

  Jup! :)@Rob -

 12. door Buur

  @wvb22 – Jij lijkt me een typisch gevalletje “maar snel jailbreak uitvoeren, als je dat niet al gedaan hebt”! :cool:

 13. door Rob

  Origineel geplaatst door Buur@Robhttp://www.simplifymedia.com/

  Dat had ik al, maar nu de link met de iPhone, app store en installeren dus?

  Of anders?

 14. door M1ch3l

  @wvb22 – Ach de gemiddelde consument die een hippe telefoon wil zou nog helemaal niks geen programma’s installeren op hun windows mobile telefoon. Dus ja apple bepaald wat er in de app store komt maar mensen die ik ken hebben nog geen 5% procent van de apps op hun telefoon die ik heb door simpelweg de appstore te bezoeken.. Het is maar hoe je het bekijkt.

 15. door Bacillus

  @ M1ch3l

  Dus jij downloadt alle proggies uit de appstore die de gemidelde jan Windows Mobile L. links laat liggen.
  Druk baasje zal je zijn !

 16. door Martijn

  Wordt niet goed gekeurd dit. iTunes Store bevat de iPhone al dus weer copy van functionaliteit.

 17. door Buur

  @Rob – En natuurlijk ook het begeleidende programmaatje voor jouw besturingssysteem. Want die werken samen. Lees anders de FAQ en uitleg en zo zelf eens door?

 18. door Dejive

  klopt, je computer moet aan staan, maar heb ergens gelezen dat je je computer ook in slaapstand kan zetten en toch verbinding met internet kan laten houden..ergens een instelling?

  Verder, als je 10 vrienden hebt die hun muziek wil delen met je wat op hun computer staat is er altijd wel 1 die aan staat..ach, vind het een hardstikke leuke programma..

 19. door InternetRebel

  “Je kunt alle tracks uit de catalogus eenmalig gratis beluisteren voordat je ze koopt.”

  Toch een gewaagde actie, er zijn voor Mac’s en PC’s al heel lang en heel veel “streamrippers” te vinden. Zal ook best wel eens voor de iPhone gaan komen en dan betekend dat dus dat je het bij die ene keer luisteren meteen kunt “opnemen”. Of zit er hier en daar een reclame-boodschap doorheen?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.