Apple patenteert nieuwe multi-touch gebaren

12 april 2011, 21:37 · Bart Breij

Touchscreen gebarenApple heeft een patent ingediend voor meerdere nieuwe bewegingen op touchscreens en trackpads. Dat kan wijzen op uitgebreidere invoermogelijkheden om programma’s en games op de iPhone te besturen. Tot nu toe worden vooral pinch (inzoomen) en drag (slepen) gebruikt, maar als het aan Apple ligt komt daar een fors aantal gebaren bij. Negen daarvan zijn met één vinger in te voeren maar er zijn ook nog eens vijftien verschillende gebaren voor twee en zelfs drie vingers tegelijk op het scherm.

Een grote informatieve afbeelding van Patently Apple toont de nieuwe mogelijkheden in een overzicht. De pijlen erin geven aan naar welke richting de gebruiker zijn vinger beweegt om een figuur te tekenen en daarmee een actie uit te voeren. De simpelste ervan lijkt een rechte lijn met een kuiltje trekken, zoals hieronder wordt getoond in figuur 9b. Andere tekeningen wijzen op behoorlijk complex uitziende gebaren waarbij je alleen maar kan hopen dat de ontwikkelaar van een app uitlegt wat de bedoeling ermee is.

Voor de duidelijkheid: je kunt deze figuren natuurlijk al op het beeld tekenen. In Lego Harry Potter bijvoorbeeld, levert het tekenen van een ster in figuur 9g zelfs een spreuk op. Maar daarmee teken je de spreuk bewust op het scherm. Het wezenlijke verschil met dit patent is dat de gebaren hier als basis van een besturing dienen. Zo zou het tekenen van een ster in een muziekapplicatie bijvoorbeeld kunnen staan voor het ‘favorieten’ van een liedje.

Touchscreen overzicht gebaren

Omdat het hier puur om een ingediend patent gaat, is er verder nog niet veel te zeggen over de nieuwe multi-touch bewegingen. Zo is het ook niet bekend of de gebaren een nieuw type touchscreen vereisen of dat ze softwarematig geïmplementeerd kunnen worden. Het zou zelfs kunnen dat Apple de gebaren alleen vastlegt puur voor het vastleggen ervan.

door Bart Breij

Heeft bijna 1200 apps op de iPhone staan - net iets meer dan het gemiddelde aantal van 26. Is dan ook de appmeister van iCulture, met meer dan 5000 artikelen over apps en games. Kan niet zonder todo-app Clear.

Gerelateerde berichten

22 reacties

 • jajaohnee
  3 years

  Jammer dat er meteen patent wordt aangevraagd. Uniforme gebaren leveren maatschappelijk gezien uiteindelijk veel meer op.

  Antwoord Quote

 • Luuk
  3 years

  Ik kan zelf de link nog niet echt leggen. Apple zal wel weer met een te simpele oplossing komen, waar niemand anders aan gedacht heeft. Ben er zelf wel van overtuigd dat iOS 5 volledig met touch gebaren bediend zal worden.

  Antwoord Quote

 • Jos
  3 years

  Zou zou het tekenen van een sterZou zou het tekenen van een ster.

  moet het niet Zo Zou zijn?

  Antwoord Quote

 • Mark
  3 years

  Origineel geplaatst door LuukBen er zelf wel van overtuigd dat iOS 5 volledig met touch gebaren bediend zal worden.

  Ik niet. Op de iPhone zijn in een app de touch gebaren altijd voorbehouden aan de app zelf. De home button is exclusief voor functies buiten de app om. Ik zie Apple die keuze niet omgooien.
  Maar we zullen het zien natuurlijk. Deze touch gebaren lijken me in ieder geval niet ideaal.

  Antwoord Quote

 • iCreatedTech
  3 years

  Deze gebaren kun je niet snel uitvoeren, dus daardoor beetje omslachtig in gebruik denk ik.

  Antwoord Quote

 • richard
  3 years

  Ik gebruik BetterTouchTool om dit soort dingen op m’n macbook te doen. Heb allerlei toetsencombinaties toegewezen aan verschillende gestures. Die lijken op de bewegingen die hierboven beschreven staan. Werkt erg prettig.

  Antwoord Quote

 • dhr. A
  3 years

  Die figuren van de ster of van de boog zouden wel leuk zijn als lockscreen unlocker. Weer eens wat anders dan de draw pattern op android

  Antwoord Quote

 • Bart
  3 years

  Als ik dat zo bezie in de rapte gaan we binnekort allemaal een cursus “breakdancen met de de vingers” kunnen gaan volgen voor al die commando’s :)

  Antwoord Quote

 • Niels.
  3 years

  Lijkt me niet ideaal als je in de kroeg staat. Ik heb voor deze symbolen eerst een schildercursus nodig, aangezien mijn motoriek niet al te best is.

  Antwoord Quote

 • Rufus den Zeeperd
  3 years

  Lekker als je in de Kerststemming bent en wat sterren wilt tekenen…

  Antwoord Quote

 • Bart
  3 years

  Als ik die gebaren zo in de rapte bekijk kunnen we binnenkort allemaal lessen “breakdancen met de vingers” gaan volgen

  Antwoord Quote

 • Jan-Paul
  3 years

  Ben benieuwd wat er dan wel niet mag gebeuren met je iPhone zodra je een sterbeweging maakt. Zal wel niet bedoeld zijn om terug te keren naar het Home-scherm :-)

  Antwoord Quote

 • pommes
  3 years

  Als het aan apple ligt moet je binnenkort de mona lisa tekenen als je moet bellen. :p

  Antwoord Quote

 • Anonymous
  3 years

  Handig voor de minder-validen onder ons.
  Ook helemaal niet RSI gevoelig, die nwe moves…..

  Antwoord Quote

 • Softijs
  3 years

  Apple patenteert het liefst ook nog hoe je je piemel vast houd bij het plassen

  Antwoord Quote

 • 020
  3 years

  Uhm, allemaal mooi dit.. Maar dit maakt de beveiliging van je iPhone echt niet beter.

  Antwoord Quote

 • driess
  3 years

  Origineel geplaatst door Softijs: Apple patenteert het liefst ook nog hoe je je piemel vast houd bij het plassen

  Ja en hoe vrouwen hun vaginas knijpen na het plasse met een iphone.

  Antwoord Quote

 • Erwin
  3 years

  Belachelijk dat je dit kan patenteren. Zometeen moeten we voor alles geld betalen aan Apple. Het wordt tijd dat patenten en intelligent eigendom worden aangepast.

  Antwoord Quote

 • Dggdhd
  3 years

  @020:

  Dat beweert toch ook niemand? Het zal er iig niet onder leiden.
  Ze gaan iig sowieso geen standaard gesture implementeren als “beveiliging”.

  Antwoord Quote

 • jelle
  3 years

  Man, touchscreens werken nu lekker intuïtief, maar daar valt toch helemaal niet meer over te spreken bij zulke dingen??!! Voor mij goed, zolang het optioneel is en niet “de enige optie om te navigeren of wat dan ook.

  Antwoord Quote

 • caroline
  3 years

  Ben het eens met Erwin, het is belachelijk dat dit soort dingen gepatenteerd kunnen worden.
  Het wordt tijd dat het amerikaanse en europese patent bureau eens een halt toegeroepen wordt. Misschien een mooie klus voor onze eigen ijzeren dame Neelie Kroes?

  De wereld gaat steeds meer beheerst worden door patent trolls. Mogelijk is dat ook de reden dat Apple deze patenten aanvraagt, om niet in de wielen gereden te worden door patent trolls, c.q. concurrerende bedrijven, ik denk aan…. ;-)

  Antwoord Quote

 • Ruben.cc
  3 years

  Ik sluit me aan bij de mensen die het belachelijk vinden waar je allemaal patent op kunt vragen. Heeft iemand al patent op het opsteken van de middelvinger? Lijkt me ook een goudmijntje!

  Antwoord Quote

Comments are closed.