Analist: ‘iPhone 3GS blijft nog lang verkrijgbaar’

·

iphone3gsKortgeleden hadden we vanuit iPhoneclub een ontmoeting met Tomi Ahonen, voormalig hoofd businessconsulting bij Nokia en tegenwoordig druk met het adviseren van telecombedrijven. Ahonen kent de mobiele markt goed en blijkt al in 2001 bij de lancering van de iPod zijn toenmalige werkgever Nokia te hebben gewaarschuwd voor een Apple-telefoon. Ahonen liet weten veel te verwachten van een mini-uitvoering van Apple-producten zoals de iPhone en iPad, vooral voor de groeimarkten buiten Europa en de VS.

Er is al veel over geschreven en gesuggereerd over dergelijke mini-producten, maar Apple lijkt voor een andere strategie te hebben gekozen: het zo lang mogelijk op de markt houden van voormalige succesnummers. Dat blijkt opnieuw uit informatie die analist Peter Misek heeft opgeduikeld: hij meldt dat Apple een overeenkomst heeft getekend met een groot distributiebedrijf voor de levering van de iPhone 3GS in prepaid-markten wereldwijd. In de ‘emerging markets‘ is nog vraag genoeg naar het toestel, dat al sinds 2009 op de markt is.

Wie had gedacht dat de iPhone 3GS na twee opeenvolgende generaties rijp is om uit de winkel te worden gehaald, zou wel eens ongelijk kunnen krijgen. Apple zal de iPhone 3GS blijven produceren en verkopen zonder abonnement, denkt Misek. Momenteel kost het toestel in de VS nog $375 zonder abonnement, maar dat kan omlaag naar $250 tot $300. Om weer even op Tomi Ahonen terug te komen: die beschouwt zijn presentatie op Picnic 2009 in Amsterdam als de meest geslaagde uit zijn carriere. Onder de titel ‘The Next 4 Billion‘ vertelde hij over de enorme aantallen consumenten buiten de westerse wereld, die nu nog niet worden bediend. Apple zou aan deze groep goedkope iPhones kunnen verkopen. De samenstelling van de bevolking is in ieder geval aantrekkelijk: in de emerging markets zijn veertien maal zoveel mensen in de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar te vinden, dan in West-Europa en Noord-Amerika. Dit is een groep die openstaat voor smartphones, maar die overigens ook gemakkelijk te verleiden is met een goedkoop Android-toestel.

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

22 reacties

 1. door BBQ

  Dan is het nog beter te begrijpen dat ze zo moeilijk doen over de iPhone 3GS t.o.v. de Samsung Galaxy S.
  Ze willen er nog lang mee doorgaan dus.

  Het lijkt me een hele goeie strategie omdat de ‘mini’ producten toch vaak een compromis zijn. Dit was bij de iPod mini ook al duidelijk vanaf de eerste versie.

  Deze ‘economische’ strategie waarbij technologie steeds goedkoper te produceren is en er qua winstmarges ook nog wat ruimte is, lijkt me dus een prima manier om de markt te bedienen

 2. door boxerip

  Ik heb nu de 4s. Maar de 3gs zal ik niet wegdoen. Het blijft een mooi toestel….

 3. Inderdaad een heerlijk toestel. Geef het scherm een update en hij zal nog best geliefd blijven denk ik. :)

 4. door Ray

  Ik heb em nu bijna 2 jaar en ben er nog steeds dik tevreden over. Oja met jailbreak natuurlijk.

 5. door BBQ

  Bij mij ook na bijna 3 jaar nog steeds dagelijks in gebruik. Heerlijk apparaat!

 6. Ben ook nog erg blij met mijn 3GS ondanks het feit dat hij soms even bevriest.
  Maar hoe zal het gaan met de toekomstige iOS updates. Blijven die gelden voor de 3GS?

 7. door An1lo

  Haha. Te gek. Degene die nog niks van Apple hadden kunnen nu gewoon kiezen of ze de nieuwe iPod touch willen of de 3gs.

 8. door Sezgin

  Heb hem nu al ruim 2 jaar en ben er dik tevreden.
  Prima toestel. Had dankzij de 3GS geen oor naar de 4 en de 4S.

 9. door kaan

  ja het is een mooi telefoon ik heb de iphone 4s maar ik heb ook vrienden die best wel veel klachten hebben over de batterij duur van de iphone 3gs.

 10. door Sezgin

  Origineel geplaatst door kaan
  ja het is een mooi telefoon ik heb de iphone 4s maar ik heb ook vrienden die best wel veel klachten hebben over de batterij duur van de iphone 3gs.

  Als je er niet intensief mee speelt, gaat hij makkelijk een dag mee hoor. Dus dat is voor mij geen reden om een nieuwe iPhone te kopen.

 11. door ryan

  heb er 1 zelf gekocht voor 100 euro, nieuw scherm en achterkant erin gezet, nog geen 30 euro kwijt ( zelf erin zetten) en heb een splinternieuwe 3gs

 12. door Donstil

  @ryan Ja voor 30,- met onderdelen die net zo echt zijn als een Rolex van Marktplaats.

 13. door hmmmz

  3G/s is een veeel mooier design. De 4/s is dikker, zwaarder en erg onhandig. Cam is dw enige reden om de 4/’s aan te schaffen, voor de rest geen toegevoegde waarde!

 14. door Tom D

  Origineel geplaatst door hmmmz
  3G/s is een veeel mooier design. De 4/s is dikker, zwaarder en erg onhandig. Cam is dw enige reden om de 4/’s aan te schaffen, voor de rest geen toegevoegde waarde!

  Dan heb jij toch echt een bril nodig. iPhone 4/s is veel dunner dan 3G/s. Is ook veel mooier, maar dat is mijn mening. Verschil alleen camera klopt ook totaal niet, ik ga nu niet een hele lijst met verschillen schrijven, maar alleen woord retina display zegt al genoeg denk ik.

 15. door berry s te a

  @hmmmz: De snelheid van de 4s en de 3gs is ook echt een behoorlijk verschil. Beter beeld /camera,flits/snelheid.

 16. door buki

  Het is onzin dat de 4s perse sneller is dan de 3sg. Ik heb laatst een test gedaan met kennis van me. Ik met een 3gs hij een 4s, we drukten tegelijk op apps om te kijken welke sneller opende. Nou even snel dus he. Bij de google app was mijn 3gs zelfs een fractie sneller.

 17. door rens

  @hmmmz: de iPhone 4s is maar iets van 5 gram zwaarder dan iPhone 3gs. En de 4s is wel dunner dan de 3gs.

 18. door davidv

  Ze zouden een versimpelde iOS moeten maken voor de 3GS omdat hij dan snel is en goed kan concurreren met goedkope Android telefoons

 19. door Ryan

  @Donstil: Ik moet je zeggen: je ziet geen enkel verschil met het echte en werkt perfect

 20. door ilse

  Vormgeving 3Gs is toch echt 10x beter dan die koektrommels van 4 en 4s!!! Ligt ook veeeeeel lekkerder in de hand!

 21. door hmmmz

  @Tom D: Dat woordje; “veel” is al een reden om jou niet serieus te nemen. :-p Ik vind de 3 versie gewoon veel compacter kwa design. Ik snap best dat na een paar jaar iedereen wel zo’n beetje uitgekeken is op het design en voor zoiets innoverends gaan als de 4

  Ik ben wel van mening dat denk ik zo’n 90% hetzelfde mening zou hebben gevormd als die iphones tegelijkertijd op de markt waren uitgebracht met uiteraard zelfde specs.

 22. door Scoozy

  Dus maw ze gaan de 3GS blijven ondersteunen met iOS 6 zo te lezen in dit artikel ?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.