Locatie in agenda-app

7 supersnelle tips voor de Agenda-app

Hoppa, weer een afspraak erbij!

De Agenda-app is een van de meestgebruikte apps op je iPhone. Lees sneller werken door vliegensvlug een nieuwe afspraak in te plannen, sneller door de tijdstippen te bladeren of afspraken te bekijken zonder ze te openen! Dit artikel geeft je 7 handige tips.

Ontdek hoe je sneller kunt werken met de Agenda-app op je iPhone, iPad en Mac door gebruik te maken van een paar slimme trucs.

#1 Snelle afspraak toevoegen

Op de iPhone kun je een nieuwe afspraak aan de Agenda-app toevoegen door op het plusje te drukken. Maar het kan veel sneller, door je vinger op het scherm te drukken! Zo werkt het:

  1. Blader in de Agenda-app naar de juiste dag.
  2. Druk met je vinger op het gewenste tijdstip.
  3. Geef de afspraak een naam en je bent klaar.

De afspraak heeft een standaard tijdsduur van 1 uur. Eventueel kun je dit nog aanpassen, maar dan kost het uiteindelijk toch wat meer tijd. Het handige van deze snelle methode is dat de datum, start- en eindtijd al zijn ingevuld en dat je de afspraak alleen nog een naam hoeft te geven.

Snel afspraak toevoegen

#2 Afspraken slepen

Wil je een ander tijdstip invoeren voor je afspraak, dan hoef je dit niet handmatig aan te passen. Druk op de afspraak en sleep het gekleurde balkje met je vinger over het scherm. Zodra je de vinger van het scherm haalt verschijnt het normale afsprakenscherm, waarop je omschrijving, herinnering en andere details kiest. Wil je de afspraak naar een andere datum verslepen, dan kan dat door het item naar de linker- of rechterkant van het scherm te slepen, maar echt praktisch is dit niet. Je kunt dit beter handmatig verplaatsen.

Afspraak slepen en details bekijken

#3 Preview van afspraak bekijken

Je hoeft een agenda-afspraak niet te openen om meer details te zien. Met 3D Touch kun je de inhoud van een afspraak snel inzien via de preview. Druk met je vinger op de betreffende afspraak, waarbij je moet zorgen dat je in de juiste dagweergave staat. Je krijgt nu een pop-up te zien met de belangrijkste details, zoals op de afbeelding hierboven te zien is.

#4 Snelle tijdsprongen maken in de agenda

In de Agenda-app kun je met een roller de tijd van een afspraak instellen. Normaal gaat dat in stapjes van vijf minuten, maar je kan exact tot op de minuut plannen via een handig trucje:

  • Maak een nieuwe afspraak en tik op Begin of Einde.
  • Dubbeltik op de minuten-weergave.
  • Je wisselt nu van stappen van 5 minuten naar 1 minuut.

De meeste afspraken beginnen op hele uren, halve uren of kwartieren, dus hiermee kun je veel sneller de gewenste tijd instellen.

Snelle tijdsprongen in agenda

#5 Snelle afspraken op de Mac

Ook op de Mac kun je snel een afspraak toevoegen aan de Agenda-app. Daarvoor klik je op het plusje linksboven.

  1. Klik op het plusje.
  2. Vul een korte omschrijving met dag en tijdstip in.
  3. Klik op de suggestie die je in beeld krijgt. Klaar!

Voor tijdstippen zul je wel ’19:00′ of ‘19.00’ moeten intikken, anders denkt Apple dat je een datum bedoelt.

Snel afspraak maken op Mac

#6 Snel afspraken toevoegen met Siri

Uiteraard kun je ook met Siri snel een afspraak toevoegen. Daarvoor moet je wel wat specifieker zijn, want “Film kijken 20 uur” levert niet het gewenste resultaat op, zoals je hieronder ziet. Meestal helpt het om woorden als ‘agenda’ en ‘afspraak’ te noemen, inclusief de specifieke dag. Dat bespaart je aanpassingen achteraf.

Siri afspraak maken

#7 Snelle afspraken met Alfred

Bovenstaande Siri-tip geldt voor alle apparaten waarop je Siri kunt gebruiken. Maar soms zijn er situaties waarbij je niet hardop kunt praten, bijvoorbeeld wanneer je met meerdere mensen in een werkruimte op kantoor zit. Als je zomaar roept: “Zet bierfeest in agenda vrijdag om 20:00 uur” krijg je geheid opmerkingen daarover. En “Plan afspraak met psychiater op woensdag” is ook niet iets wat je hardop zegt als je in de trein zit.

Alfred workflow voor de agenda

Er zijn twee oplossingen voor: gebruik Siri zonder te praten. Of gebruik op de Mac de Alfred-app, waarmee je in natuurlijke taal afspraken kunt inplannen. Je kunt hiervoor een Alfred-workflow zoals deze gebruiken. Tik je afspraak in natuurlijke taal in en Alfred zet het in je agenda. Met een sneltoets (Option+spatiebalk) kun je snel Alfred starten en de afspraak invoeren, zonder dat je daarvoor in de Agenda-app op het plusje hoeft te drukken.

Meer Agenda-tips
Bekijk ook deze andere handige tips over de Agenda-app:

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen afspraken, agenda