MacBook via Depositphotos

Is mijn Mac-schijf aan vervanging toe?

Zo controleer je het
Het is belangrijk om regelmatig te checken wat de conditie van de harde schijf of SSD is, vooral bij wat oudere Macs. Zo weet je wanneer het tijd wordt om je schijf te vervangen. In deze tip leggen we je uit hoe je dit kunt controleren.

Status van Mac-schijf bekijken

Op de Mac is het heel eenvoudig om te bekijken wat de status is van de harde schijf, Fusion Drives en SSD’s. Je gebruikt hiervoor het Schijfhulpprogramma dat standaard op de Mac staat. Aan de hand van de SMART-status krijg je een indicatie hoe lang de schijf het nog volhoudt en of he nodig is om wat vaker een back-up van je belangrijke bestanden te maken.


Wat is SMART?

SMART staat voor Self Monitoring Analysis and Reporting Technology System. Dit is een mechanisme dat de status van de harde schijf en andere schijven in de Mac controleert. SMART kan je dus vertellen wanneer je schijf niet meer voldoende functioneert. Je vindt de SMART-status via het Schijfhulpprogramma, dat je kunt openen via Spotlight of Programma’s > Hulpprogramma’s.

SMART-status bekijken

Om de SMART-status te bekijken neem je de volgende stappen:

  1. Open het Schijfhulpprogramma.
  2. Het kan zijn dat je niet direct de juiste schijf te zien krijgt. Klik rechts bovenin op Weergave en kies voor Toon alle apparaten.
  3. Klik nu op de bovenste schijf uit het lijstje.
  4. In het overzicht vind je nu de SMART-status.

Status van de harde schijf checken

Wanneer hier ‘Gecontroleerd’ staat, hoef je je geen zorgen te maken. De harde schijf is in goede conditie. Wanneer hier echter ‘Fout’ staat dan kan het tijd worden om je schijf te laten vervangen. Zorg er wel voor dat je eerst met Time Machine een back-up maakt van de bestanden. Het is goed om dit regelmatig te checken om er achter te komen of je harde schijf nog goed functioneert.

Hou er rekening mee dat deze SMART-status mogelijk niet op elke Mac beschikbaar is. Op nieuwere modellen, zoals de MacBook Pro vanaf 2016, vind je deze status niet.

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Lees ook onze tip over Schijf-EHBO:

Bekijk ook

Schijf-EHBO en Schijfhulpprogramma op de Mac gebruiken bij problemen

Heb je problemen met de opslagschijf in je Mac? Dan kun je Schijf-EHBO gebruiken om het op te lossen. In deze tip leggen we uit hoe het werkt en hoe je een beschadigde schijf kunt laten repareren in macOS.

Wat te doen bij schijfproblemen?

Heb je problemen dat je Mac opeens niet meer goed werkt, krijg je opslagfouten of een melding dat er gegevens corrupt zijn geraakt, dan kan dat liggen aan de schijf (maar het hoeft niet). Er zijn in dat geval meerdere dingen die je kunt doen. Hieronder bespreken we enkele opties die je zou kunnen langslopen, afhankelijk van de symptomen die je tegenkomt.

#1 Mac herstarten

Het herstarten van je Mac kan soms al wonderen doen, ook als je Mac volledig is vastgelopen. In onderstaande tip leggen we twee methoden uit.

Bekijk ook

Mac vastgelopen? Zo kun je je Mac herstarten (normaal en geforceerd)

Is je Mac vastgelopen of blijft je Mac hangen? Met deze tip ga je je Mac geforceerd herstarten om weer verder te kunnen werken. We leggen meerdere manieren uit.

#2 Schijfbevoegdheden herstellen in veilige modus

Door foute bestandspermissies kunnen bepaalde processen niet goed werken, waardoor je regelmatig een gekleurde ‘strandbal’ te zien krijgt. Door de schijfbevoegdheden te herstellen kun je dit oplossen.

Herstart je Mac en houd de Shift-toets ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt. macOS wordt nu opgestart in veilige modus. Vóór El Capitan (OS X 10.11) kon je in het Schijfhulpprogramma de schijfbevoegdheden herstellen. Sindsdien is dat niet meer mogelijk en moet je gebruik maken van de Terminal en de tool repair_packages.

Open de Terminal en tik onderstaand commando om de bestandspermissies te controleren:

sudo /usr/libexec/repair_packages --verify --standard-pkgs /

Klopt er iets niet? Dan krijg je een melding in het Terminal-venster. Er wordt nu nog niets gerepareerd.

Je kunt eventuele fouten repareren door de repair-optie te gebruiken:

sudo /usr/libexec/repair_packages --repair --standard-pkgs /

De controle en reparatie kan een paar seconden duren, dus wees geduldig.

Wil je meer doen met het repair_packages tool, dan kun je met het volgende commando alle opties opvragen:

/usr/libexec/repair_packages

#3 Andere oplossingen

Heb je altijd problemen met een bepaald programma, dan kun je ervoor kiezen om deze opnieuw te installeren of op zoek te gaan naar een alternatief. Werken bovenstaande oplossingen niet en heb je problemen met allerlei apps, dan kun je macOS opnieuw installeren. Dit klinkt ingewikkelder dan het is:

  1. Herstart je Mac en houd de toetsen Cmd+R ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt.
  2. Klik op Installeer macOS opnieuw en vervolgens op Ga door.
  3. Volg de stappen op het scherm, waarbij je onder andere de gewenste schijf moet kiezen. Heb je de beschikking over meerdere schijven, probeer dan eens een andere schijf.
  4. Na de installatie kun je opnieuw een SMART-scan doen om te controleren of je nieuwe schijf geen problemen geeft.

Verdere opties zijn het herstellen van PRAM, NVRAM en SCM. In onderstaande tips leggen we duidelijk uit waarom je dat zou willen en welke mogelijke problemen het oplost:

Heb je nog steeds problemen met je Mac-schijf? Dan kan het tijd zijn om deze te vervangen of te gaan kijken naar een nieuwe Mac. Kan hij nog wel een tijdje mee, dan hebben we nog wat handige tips om je Mac sneller te maken.

Bekijk ook

Zo maak je een oude Mac sneller

Heb je nog een oude Mac staan die je nooit meer gebruikt? Dan kun je hem heel eenvoudig een tweede leven geven. Via deze gids leggen we uit wat je zoal met je Mac kunt doen om zijn levensduur te verlengen en weer functioneel te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!