Jawbone ICON: Bluetooth-headset die past bij je iPhone (review)

Review van de Jawbone ICON, een Bluetooth-headset die qua design goed aansluit op de iPhone. Wij hebben de Jawbone ICON The Rogue getest, een uitvoering in zwart met rood.

jawbone-rogueHet bedrijf Aliph is gevestigd in San Francisco en maakt al sinds 2006 Bluetooth-headsets onder de naam Jawbone. De nadruk lag in het begin al op design en eenvoud. Sinds januari 2010 is alweer het vierde model verschenen, de Jawbone ICON. Zijn voorganger had al noise cancellation: ruisonderdrukking, zodat de persoon aan de andere kant van de lijn het geroezemoes op de achtergrond niet hoort.
De Jawbone ICON heeft vooral een ander uiterlijk gekregen. Je hebt nu keus uit zes modellen zoals The Rogue, The Hero of The Bombshell, elk met zijn eigen aparte eigenschappen. Ik was op zoek naar een Bluetooth-headset voor mijn iPhone 4 en kwam uit bij de Jawbone Icon, type ‘The Rogue’. In dit gastartikel beschrijf ik mijn bevindingen over deze headset.

Uiterlijk en koppelen van de headset

Het doosje zelf is apart vormgegeven. De bovenkant is doorzichtig waardoor je je headset zelf op een soort clipje kan zien. Als je de onderkant er vervolgens afschuift vind je het volgende:

 • Diverse kussentjes, afhankelijk van de grootte van je oor;
 • Een beugeltje, die je aan de buitenkant van je oor kan bevestigen;
 • Een oplader (netstroom naar mini-USB);
 • Een snelstartgids en handleiding;
 • Informatie over de garantie in meerdere talen.

Op de Jawbone zelf zitten slechts twee knoppen: een aan/uitknop en een knop aan de achterkant om je gehele Jawbone mee te bedienen. Onder de achterste knop bevindt zich tevens de mini-USB-aansluiting.

Nadat je het juiste formaat kussentje hebt gevonden begint het koppelen met je iPhone. Via de Bluetooth-instellingen en door de Jawbone in ontdekmodus te zetten is de Jawbone in een paar tellen gekoppeld. Je hoeft geen pincode in te voeren en het koppelen met meerdere Bluetooth-apparaten (smartphones én laptops) is ook mogelijk. In de rechterbovenhoek, naast de batterij van je iPhone komt nu nog een batterijtje tevoorschijn die het het batterijvolume van je Jawbone weergeeft. Handig!

jawbone icon the rogue

MyTalk

Wat nieuw is aan dit type Jawbone is het feit dat hij zijn eigen app store – genaamd MyTalk – heeft. Je hebt de keuze om een bepaald type stem in te stellen (man, vrouw, sexy of zakelijk). Ook kan je kiezen uit Engels (standaard), Duits, Frans, Spaans, Japans, Mandarijn en Cantonees. Deze functie is nog in bètafase dus verwacht er nog niet al te veel van. Zo beweert Aliph dat je via speech-to-text kunt sms’en, Twitteren of een bericht op Facebook kunt plaatsen, maar ik heb de functie nog niet gevonden. Het Nederlands is jammer genoeg nog niet aanwezig. Extra talen, waaronder het Nederlands en het toestaan om ontwikkelaars ook plug-ins te programmeren zou een positieve ontwikkeling zijn.

Telefoongesprekken en A2DP Bluetooth

Nu de Jawbone is gekoppeld begint het uiteindelijke testen: het maken van een telefoongesprek. Wanneer je zelf iemand belt krijg je de keuze uit verschillende luidsprekers: via de iPhone speaker, via luidspreker in handsfree-modus of via de Jawbone. Wanneer je gebeld wordt wordt hetzelfde keuzemenu getoond.

De Jawbone ICON ondersteunt ook A2DP Bluetooth. Met deze techniek kun je muziek en bijvoorbeeld geluidseffecten draadloos vanaf je iPhone afspelen op de Jawbone. Via de iPod-functie, maar ook via third party (muziek)applicaties zoals Spotify en Ether wordt de muziek nu afgespeeld. In spelletjes en wanneer je iPhone op stil staat werkt dit ook, dus stiekem een spelletje spelen of radio luisteren terwijl de baas niets in de gaten heeft is ook mogelijk.

jawbone-iconWat ik ontzettend jammer vind is het feit dat Skype niet ondersteund wordt. Misschien werkt het wel bij anderen, maar ik krijg dit via de Skype iPhone-app in ieder geval niet aan de praat. Zelf vind ik dit een gemis, want het zou mooi zijn om draadloos gratis gesprekken te kunnen voeren. De Jawbone ICON ondersteunt overigens wel de stembediening die ingebouwd zit in iOS 4. Ongeacht het feit dat de Jawbone een Amerikaans merk is, kun je dus de spraakcommando’s in het Nederlands inspreken en dus in feite je hele iPhone besturen terwijl je in de auto aan het rijden bent.

Aliph, het bedrijf achter Jawbone beweert dat je ongeveer vier uur kunt bellen voordat je je ‘m weer op moet laden. Ik bel zelf geen vier uur per dag en mijn bundel laat dit ook niet toe, maar bij het organiseren van een feest op mijn middelbare school met veel bellen om dingen te regelen en het luisteren van muziek heeft hij het toch bijna een hele werkdag volgehouden. Voor zo’n klein formaat headset vind ik dat erg knap.

Geluidskwaliteit

Ik heb de Jawbone nu een paar dagen achter elkaar gebruikt en ik ben tevreden met de geluidskwaliteit. Verwacht geen topkwaliteit zoals bij een duur exemplaar van Bose of Beats by Dr. Dre van enkele honderden euro’s, maar de gesprekspartner is gewoon goed te horen zoals je dat zou verwachten. De ruisonderdrukking doet zijn werk goed. Ik kreeg als feedback bij gesprekken geen klachten over ruis of onverstaanbaarheid. Aangezien de Jawbone maar in één oor gaat, heb je dus monogeluid en geen stereo. Persoonlijk vind ik dit geen bezwaar, omdat ik ook zelden beide iPod-oortjes in heb om nog iets van mijn omgeving (trein, auto) mee te krijgen.

De Jawbone werkt via Bluetooth, dus er zit wel duidelijk een beperking aan de afstand tussen je telefoon en je headset. Loop je al bellend in een grote ruimte zonder muren weg van je telefoon dan hou je dit wel 15 meter vol, maar zodra je een trap afloopt ontstaat er al een ruis. In het extreemste geval waarbij mijn iPhone op mijn bureau op zolder lag en ik met headset beneden zat, hoorde je gewoon geen muziek meer. Dit is niet te verwijten; een techniek gebaseerd op radiogolven zal altijd moeite hebben met beton, muren en plafonds.

Conclusie

De Jawbone is een headset waar ik erg tevreden over ben. Het koppelen is gemakkelijk en de samenwerking met de iPhone gaat goed. Zo kun je gebruik maken van de Voice Over-functie in iOS 4, kiezen door welke luidspreker je geluid of een gesprek wil hebben en wordt muziek en geluid van games draadloos doorgestuurd naar je oor. Doordat je kunt kiezen uit zes modellen met elk zijn eigen aparte kenmerken is er altijd wel eentje die je mooi vindt. Al dat moois heeft echter wel een keerzijde en dat is de prijs. Ik heb hem namelijk voor €69 gekocht en voor “draadloze gesprekjes en muziek” is dat een flink bedrag. De gratis meegeleverde iPhone-oortjes doen namelijk nagenoeg hetzelfde, afgezien van het feit dat dat gewoon bedrade oortjes zijn.

Toch vind ik dat hij het geld wel waard is. De prijs-kwaliteitverhouding is goed. Wanneer je een budgetmodel koopt bij een electronicazaak is de geluidskwaliteit wel minder, heb je minder mogelijkheden of valt hij iedere keer uit je oor. Mocht je op zoek zijn naar een draadloze headset, dan is dit zeker een optie.

Pluspunten:

 • Design
 • Geluidskwaliteit en ruisonderdrukking
 • Gebruikersgemak

Minpunten:

 • Oorkussentjes zijn wat hard, urenlang achter elkaar dragen wordt wel pijnlijk
 • Geen mogelijkheid om je Jawbone te gebruiken voor Skype
 • MyTalk is nog in bètafase en nog erg beperkt (talen, extra features)

Info: Jawbone ICON

 • Producent: Jawbone
 • Te koop via: Jawbone ICON The Rogue
 • Prijs: €89,90 (adviesprijs), winkelprijs ca. €70
 • Verkrijgbaar bij: fabrikant en diverse winkels
 • Cijfer: 8,5

Lees de 20 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »