Review: ThinkGeek TK-421 toetsenbord voor iPhone

De Thinkgeek TK-421 is een toetsenbordje voor de iPhone, zodat je een Blackberry-achtig toetsenbord tot je beschikking hebt.

thinkgeek-tk-421Wat heeft de Blackberry wat de iPhone niet heeft? Een toetsenbordje waarmee je lekker snel kunt sms’en, whatsappen en twitteren! Thinkgeek brengt daarom een accessoire op de markt waarmee je je iPhone kunt voorzien van een toetsenbordje met fysieke knoppen. De TK-421 doet meteen dienst als beschermende case. Wij probeerden het toetsenbordje uit.

Ingebruikname van de TK-421

De TK-421 maakt via Bluetooth verbinding met je iPhone. Je zult eerst de interne batterij moeten opladen, via de meegeleverde micro-usb-kabel. Alle aanwijzingen vind je in het meegeleverde instructieboekje. De iPhone hoeft niet in de case te zitten om het toetsenbord te kunnen gebruiken; je kunt er ook voor kiezen om de iPhone in een dock op je bureau te zetten en de toetsenbord-case in je handen te houden, alleen is dat niet zo comfortabel. Het toetsenbordje voelt dan erg licht aan. Juist het gewicht van de iPhone zorgt dat het accessoire stabiel in de hand ligt tijdens het typen.

Omdat de verbinding via Bluetooth werkt moet je eerst een knop op de TK-421 indrukken, waarna je op de iPhone gaat zoeken naar Bluetooth-apparaten. De iPhone geeft een code door, die je op het toetsenbord moet intikken. Daarna kan het typen beginnen. Zolang het toetsenbordje in gebruik is, verschijnt er geen virtueel schermtoetsenbordje in beeld (de foto’s hieronder zijn genomen terwijl het toetsenbordje niet was ingeschakeld, vandaar dat er wel een virtueel toetsenbord in beeld is).

[flickr]set:72157625619537228[/flickr]

Gebruik van het toetsenbordje

Het koppelen van toetsenborden via Bluetooth is mogelijk sinds de lancering van iOS 4. Toch is er nog niet zoveel aanbod van dit soort toetsenbordjes. Naast deze Thinkgeek TK-421 is er de iets duurdere Piramid ProMini en daarna houdt de keuze wel een beetje op; ook op de CES zag ik ze nauwelijks. Vergelijk je beide modellen, dan heeft de TK-421 een paar voordelen: een lagere prijs, de combinatie met een beschermende case (waarbij het toetsenbord helemaal uit beeld kan verdwijnen) en de iets breder uitgevoerde knoppen die van elkaar gescheiden zijn. De eerder genoemde ProMini heeft een paar extra functies, zoals een laserpointer en een trackpad, maar je kunt je afvragen of gebruikers daarop zitten te wachten. Bovendien maakt de trackpad het toetsenbordje veel groter. Bij het accessoire van ThinkGeek verdwijnt alles netjes uit beeld als je het toetsenbordje niet nodig hebt. Daar staat echter wel één belangrijk nadeel tegenover: de ProMini is geschikt voor bijna elk type Bluetooth-telefoon, terwijl je bij het ThinkGeek-toetsenbordje een model moet kopen, dat specifiek op jouw iPhone (of andere Bluetooth-telefoon) is afgestemd. Over een jaar heb je wellicht weer een andere nodig.

[flickr]set:72157625493836109[/flickr]

Bij de Thinkgeek TK-421 steek je de iPhone in de beschermhoes (een slider-model van zwart plastic). Daarna draai je het toetsenbordje van onder de telefoon te voorschijn. Een klik geeft aan de juiste positie is bereikt. Bij het tikken voel je een merkbare klik. De toetsen zijn gerangschikt in een patroon van 10 toetsen in 5 rijen en het is daarbij wel even wennen dat de positie van sommige toetsen iets is verschoven. Met 10 vingers blind typen gaat niet lukken bij dit kleine formaat. Er is een functieknop voor extra’s zoals volume op/neer of het pauzeren van de muziek. Er zitten echter ook knoppen op, waar je niets aan hebt zoals een printscreen- en homeknop. Die knoppen zitten niet in de weg, maar je hebt er niets aan.

De kwaliteit van het toetsenbordje is acceptabel: alles is gemaakt van zwart plastic, zonder een extra coating. Voor sommige accessoires (zoals grote oplaadkabels en docks) hoef je alleen het onderste stukje van de case eraf te halen. Een groter nadeel is de aan/uitknop, die nogal stug is en op een lastige plaats is weggewerkt. Je zult een balpen of ander voorwerp bij de hand moeten hebben om de schakelaar om te zetten.

Conclusie

Als je een toetsenbordje voor de iPhone zoekt – en met name een beschermhoes waar het toetsenbord in is geïntegreerd – is er niet veel keuze. De ThinkGeek TK-421 is een werkbare oplossing voor mensen die veel willen typen en maar niet kunnen wennen aan het virtuele toetsenbord van de iPhone zelf. Het mooie is dat je het toetsenbord altijd bij de hand hebt en makkelijk kunt wegklappen. Maar er zijn nog wel wat verbeteringen mogelijk, zoals een makkelijker bedienbare aan/uitschakelaar en het achterwege laten van functieknoppen die je toch niet gebruikt. Een groot nadeel is dat het geheel wel een enorm dik pakket is. Gelukkig kun je de iPhone wel steeds makkelijk verwijderen, als je het toetsenbord niet nodig hebt.

Info: ThinkGeek TK-421

  • Producent: Thinkgeek
  • Te koop via: Thinkgeek.com
  • Prijs: $39,99
  • Verzendkosten buiten Nederland: Gratis
  • Cijfer: 7

Met dank aan Vroegevogel.nu (@vroegevogel) voor het beschikbaar stellen van het review-exemplaar.

Lees de 32 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »