iPhone Lockjaww-houder in het vliegtuig.

iCulture bekijkt: Lockjaww iPhone-houder voor in het vliegtuig of trein

Heb je een lange vliegtuigvakantie in het vooruitzicht of zit je vaak in de trein? Dan kan de Lockjaww goed van pas komen. Deze iPhone-houder is geschikt voor de klaptafeltjes van vliegtuigen en treinen, zodat je handsfree kan Netflixen en andere video's kan kijken. En hij is ook passend voor kleinere tablets. Wij hebben de Lockjaww getest met een iPhone XR en de iPad mini 2019.

Op lange vakantievluchten kun je een paar dingen doen: slapen, een goed gesprek voeren, een boek lezen of een filmpje kijken. In het geval van het laatste kan dit prima met je iPhone of iPad, door bijvoorbeeld Netflix offline te kijken. Ook bij lange treinreizen wil je misschien graag een filmpje kijken. Het is dan onhandig om lange tijd je iPhone vast te moeten houden. Urenlang je iPhone in je hand houden is oncomfortabel en je iPhone neerleggen op het uitklaptafeltje is vaak ook geen optie, al is het maar vanwege de kijkhoek. In deze gevallen komt de Lockjaww-houder goed van pas. Dit is een smartphone-houder die je bevestigt aan een ingeklapt trein- of vlietguitgafeltje, zodat je handsfree kan kijken. In deze Lockjaww review delen we onze ervaringen met deze houder.

Lockjaww-houder in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Lockjaww:

  • Compacte uitklapbare en verstelbare houder
  • Past op ingeklapte vliegtuig- en treintafeltjes
  • Geschikt voor alle iPhones en de iPad mini
  • Beschikbaar voor ongeveer €20

Het idee van de Lockjaww komt overigens van de Amerikaan Gary Barth, die er een Kickstarter-campagne voor gestart is. Vanuit Nederland is vervolgens gewerkt aan een aangepaste versie.


Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. De Lockjaww is beschikbaar gesteld door de fabrikant.

Lockjaww-houder met iPhone gebruiken

De Lockjaww-houder is één geheel bestaande uit twee onderdelen. Je draait het deel met de bevestigingsklem naar buiten, die je vervolgens om de rand van een ingeklapt tafeltje bevestigt. Vervolgens trek je het deel uit waar je iPhone of iPad mini in gaat en druk je deze weer aan totdat je iPhone stevig vast zit. We vinden het jammer dat je de houder zelf stevig moet aandrukken, omdat er geen veertje in zit. Hierdoor bestaat ook de kans dat de houder na verloop van tijd wat lam wordt, waardoor je iPhone niet meer blijft zitten. De ontwikkelaar laat aan ons weten dat dit bij hun nog niet voorgekomen is. Voor smallere tafeltjes gebruik je het meegeleverde tussenstukje (de spacer) om de smalle ruimte op te vullen, zodat de bevestigingsklem alsnog blijft zitten.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

We hebben de houder getest met zowel een iPhone XR als een iPad mini. Voor de iPad mini vinden we de houder eerlijk gezegd te krap. De iPad mini past er namelijk maar net in, maar daardoor is er geen ruimte om de houder stevig aan te drukken. De iPad mini had in onze tests steeds de neiging vrij snel los te wrikken met valgevaar als gevolg. Het was beter geweest als je het uitschuifbare mechanisme iets verder uit had kunnen trekken, zodat er ruimte is om je iPad erin te plaatsen en de houder stevig aan te drukken. We vinden de Lockjaww dan ook geen aanrader in combinatie met een iPad mini. Voor grotere iPads is de Lockjaww overigens sowieso niet geschikt. Overigens vinden we het niet per se een gemis dat grotere iPads niet ondersteund worden. De meeste iPad-gebruikers hebben daar toch een hoes omheen, die vaak ook als standaard gebruikt kan worden. In dat geval kun je dus veel beter de standaard van je iPad-hoes gebruiken dan deze houder.

Het voordeel is dat de Lockjaww behoorlijk compact is. Je stopt hem daardoor makkelijk in je handbagage. Voor in je broekzak is hij net te dik, dus als je hem mee wil nemen voor op reis dan is een rugtas, handtas of kleine koffer een logischer keuze.

iPhone Lockjaww-houder ervaringen

We hebben de houder getest op een klaptafeltje in een NS Intercity. We stuitten daar wel tegen een paar problemen. De achterkant van de stoel waar het tafeltje tegenaan geklapt zit, is van zacht materiaal (textiel). Door het gewicht van de iPhone wordt de achterkant van de bevestigingsklem in het kussen gedrukt, waardoor je iPhone vanwege de hefboomwerking naar voren helt. Dit komt ook doordat het haakje helemaal van plastic is. Aangezien het tafeltje zelf ook een glad materiaal is, glijdt de houder eenvoudig van zijn plek. Het was handiger geweest als de binnenzijde van de klem een rubberen voering had, zodat er veel meer grip is.

Lockjaww review iCulture.
Eigen foto iCulture

De maker laat aan ons weten dat er speciale clips voor NS-treinen ontworpen worden. Het product is vooral ontworpen voor vliegtuigtafeltjes, dus momenteel ligt daar nog geen focus op. Het is echter wel hun plan dit later uit te brengen.

Als de achterkant van de stoel voor je van bijvoorbeeld hard plastic is (zoals in vliegtuigen), is de kans een stuk kleiner dat de houder omklapt. We hebben dit ook getest bij een eigen opstelling en daar waren we minder bang dat de iPhone met houder en al op de grond valt. De bevestiging is stevig genoeg om ongestoord te kunnen kijken. Bijkomend voordeel bij een vliegtuig is dat de houder ook van boven klem zit door de constructie van de meeste vliegtuigstoelen.

Score

6.5

Lockjaww houder

Lockjaww houder

€20

Voordelen +

  • Geschikt voor alle iPhones, ook met hoes
  • Erg compact en makkelijk mee te nemen

Nadelen -

  • Niet aan te raden voor iPad mini
  • Niet geschikt voor alle type klaptafeltjes
  • Houder zelf aandrukken, kan op den duur lam worden

Conclusie Lockjaww-review

Het idee achter de Lockjaww is erg slim, maar de uitvoering kan op een paar punten beter. In de trein is de kans groot dat de houder door het gewicht valt, hoewel dit sterk afhankelijk is van de desbetreffende treinstoel. In vliegtuigen blijft de houder beter zitten, doordat je deze beter kan klemmen. Andere kleine minpuntjes zijn dat er geen veertje in zit en je de houder dus zelf stevig moet aandrukken. Een soort lock om het uitschuifgedeelte vast te zetten was zeer welkom geweest. Positief punt is dat de houder erg compact en daardoor makkelijk mee te nemen is. Voor frequente vliegreizigers kan het een handig hulpmiddel zijn.

Bekijk ook

Netflix offline kijken: zo werkt het downloaden van films en series

Je kunt Netflix offline kijken op je iPhone en iPad. Deze tip legt uit hoe het werkt, hoe je series offline opslaat en Netflix downloads verwijdert.