Reacties voor: Zweeds testlab onderzoekt antenne van iPhone 3G: alles OK

Een Zweeds testlab heeft de antenne van de iPhone 3G getest in een speciale teskamer en vergeleken met de prestaties van de Sony Ericsson P1 en Nokia N73.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 23 reacties

  1. hehehe 😀 wachr op meer info 😀 NICE

    BDW,,,

    offtopic,,

    Iphone club hebben jullie ook een inlog systeem want sommige mensen hebben een plaatje en ik heb BIJNA altijd zookn stop rooze geval :S

  2. Wat een wazig bericht dit:

    Het resultaat: de Sony Ericsson P1 is iets beter in het ontvangen van signalen en de Nokia N73 iets beter in het verzenden van signalen, maar het verschil is erg klein.

    Het staat dus wat vreemd in de vertaling, het verschil in het artikel word wel genoemd. 2 db verschil.

  3. @GIELK

    Lees even wat beter voordat je post:

    Als je een afbeelding bij je post wil moet je je aanmelden op de Gravatars website. Daar kun je je e-mailadres koppelen aan een afbeelding. Dit systeem wordt inmiddels al op veel sites ondersteund, dus het is op meer plaatsen nuttig.

  4. Ha ha wel heel slechte reclame voor Bluetest, want de 3g ontvangst van de iPhone 3g is gewoon heel erg slecht t.o.v. andere telefoons. Dit moet nu toch zo langzamerhand wel duidelijk zijn bij iedereen.

  5. Ha ha wel heel slechte reclame voor Bluetest, want de 3g ontvangst van de iPhone 3g is gewoon heel erg slecht t.o.v. andere telefoons. Dit moet nu toch zo langzamerhand wel duidelijk zijn bij iedereen.

    Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Er zijn twee verschillen hardware en software.
    Hardwarematig is er dus niks mis met de antenne van de iphone 3g. Alleen softwarematig kunnen er dus wel problemen zijn met het ontvangst. Bluetest bevestigd dit dus min of meer

  6. Kijk, dat geeft de burger moed. Ik denk (lees: ik hoop) dat Apple binnenkort een fikse firmware update uitbrengt waarin de 3G problematiek opgelost moet zijn (voor zover dat met T-Mobile haalbaar is).

  7. 2 db is bijna een verdubbeling
    3 db verschil is al een verdubbeling

    dus niet klein als het nou 1 db of lager was tja dan is het verschil idd klein

    als de Iphone hier getest wordt kunnen we eindelijk naar iemand de finger wijzen
    of het ligt aan de Iphone of het 3G netwerk hier in nederland

    al hoewel het 3G netwerk aardig jong is zitten daarin ook nog kinderziektes
    en ook in de Telefoons natuurlijk

    BTW ( kennis van mij heeft de samsung G810 ook met 3G en het ontvangst is ook niet geweldig Buiten 3 a 4 streepjes en Binnen huis geen of 2 streepjes )

  8. Ja sorry hoor, maar hier moet ik toch echt even op reageren:

    Ha ha wel heel slechte reclame voor Bluetest, want de 3g ontvangst van de iPhone 3g is gewoon heel erg slecht t.o.v. andere telefoons. Dit moet nu toch zo langzamerhand wel duidelijk zijn bij iedereen.

    Want?! Dit is al uit diverse professionele (en objectieve) onderzoeken gebleken? Het zou kunnen dat ik die dan gemist heb, en in dat geval zou ik van jou graag een link naar deze onderzoeken ontvangen ;-).

    Het feit dat mensen dikke boehoe roepen omdat ze geen ontvangst hebben zegt nog niet dat de iPhone 3G persee slechter is dan andere telefoons. Dit kan veel meer oorzaken hebben: netwerk, firmware enz. En natuurlijk op het moment dat een toestel zo populair is en zoveel wordt verkocht als de iPhone, krijg je als vanzelfsprekend ook meer klachten. Daarom is een daadwerkelijke meting (met apparatuur, en dus niet met gevoel van mensen) die Bluetest nu gedaan heeft, juist wel interessant en totaal geen slechte reclame!

    Ga nu maar weer buitenspelen ;-)….

  9. 2dB is niet echt weinig; bij 3dB is de helft vd signaalsterkte al verdwenen.
    En die 5 streepjes kwak je er softwarematig zo op, ik weet niet of de Apple updates dit doen (onder het mom van “ijken”, door het grote ZwijgBeleid weet niemand dat) maar streepjes zeggen dus helemaal niets.

  10. @Thomafbreekjuf
    Ik kom toevallig net van buiten waar blijkt dat ook bij Premium Operators, vlakbij BaseStations problemen optreden. Onverlet het feit dat de customer satisfaction index van Apple ongekend hoog staat, hebben ze toch een enorm probleem, hoe (un)officieel ook.

  11. @Bacillus
    Klopt, ik bedoel ook niet te zeggen dat er totaal geen probleem is. Alleen denk ik dat een bericht als dit (terecht) meer hoop geeft wat betreft het ontvangst, en een mogelijke oplossing doormiddel van een firmware upgrade. Zoals niels ook al voorzichtig zegt zou de conclusie van deze test (mits deze inderdaad goed uitgevoerd is, maar daar lijkt het wel op) moeten zijn, dat het niet aan de hardware ligt.

    Verder ben ik gewoon een beetje allergisch voor figuren als robbie die zomaar wat domme dingen roepen als: “…het is nu wel duidelijk dat…”, enz.

    P.S. Ook ben ik er van op de hoogte dat de eenheid dB exponentieel is, maar hoe ik dit moet zien in verband met het meten van signaal ontvangst en dergelijke begrijp ik nog niet helemaal. Er wordt gezegd dat een verschil van 2 dB volkomen normaal is, het lijkt me dan toch niet dat dit dan een (bijna) 2x zo sterk onvangst betekend? Want dat lijkt mij allerminst normaal…Misschien kan iemand dat hier uitleggen?

    Ik zeg: DEV anoniem kom er maar in!!

  12. Als dit waar is is dit ook de geruststelling dat apple het met software opdates zou moeten kunnen fixen

  13. Ze vragen mensen om langs te komen met hun Iphone, net even te ver weg voor mij.
    Zou er toch een serie zijn met een produktiefout? Er zijn ook mensen die geen problemen hebben.
    Ik heb voornamelijk problemen met de simpele GSM ontvangst die steeds wegvalt binnen gebouwen. 3G heb ik al altijd uit staan.

  14. Bij geluid is een verhoging van 3dB idd ongeveer het dubbele, maar volgens mij ligt het bij dit soort db’s weer anders. Het is wat anders dan geluid zo wordt ruis bij wifi-netwerken ook met db aangegeven. Verder heb ff geen zin om het verder uit te zoeken. Maar als uit die testen blijkt dat het ontvangst ‘normaal’ is zal dat wel zo zijn. Hopen op een goede fw-update dus. Heb zelf trouwens niet erg veel last van slecht 3G bereik.

  15. T-Mobile heeft gewoon een slecht dekkend netwerk. Het wordt wel beter maar het is nog lang niet optimaal. Ik kom regelmatig in 4 steden. Daar had ik tot vorige week overal beperkt bereik en na de upgrade van het T-Mobile netwerk heb ik in Breda en Den Bosch 5 streepjes sterke verbinding en 2,9 MBit/Sec dataverkeer. De andere twee (kleine) steden zijn nog net zo slecht als voorheen. Binnenshuis nagenoeg onbereikbaar, zeker als ik de telefoon in mijn broekzak heb zitten.

    Bij veel providers wereldwijd staat 3G nog in de kinderschoenen en ze schuiven dit af op zogenaamde problemen met het toestel. Het enige probleem wat de iphone heeft (en inmiddels met 2.0.2 iets is verbeterd in mijn ogen) is de trage omschakeling van 3G naar GPRS/GSM als 3G geen verbinding heeft.

  16. 2dB is niet echt weinig; bij 3dB is de helft vd signaalsterkte al verdwenen.
    En die 5 streepjes kwak je er softwarematig zo op, ik weet niet of de Apple updates dit doen (onder het mom van “ijken”, door het grote ZwijgBeleid weet niemand dat) maar streepjes zeggen dus helemaal niets.

    2dB is wel weinig, een normaal signaal zit ergens tussen de -80 en -110 dB voor normaal bereik op een mobiel (voor zover ik weet). Het valt dus reuze mee.
    Althans dat gaat op voor de antenne, dit zegt natuurlijk niets over de chip die weer wat met de data zou moeten doen 🙂

  17. Ik heb de afgelopen tijd regelmatig ‘no service’ in het display staan terwijl andere T-mobile gebruikers op dezelfde plek gewoon kunnen bellen. Lijkt me toch echt een probleem met de iPhone 3G.

  18. Ik kan thuis niet bellen, met mijn nokia e61i lukt het wel inderdaad…..maar dan ook nog maar net.
    1 streepje, soms naar niets. Wat ik wel vreemd vind:
    Ik ga bij het raam staan (de enige plek in het huis waar ik een streepje ontvang). Vervolgens loop ik al bellend naar een plek midden in de kamer (waar ik nogmaal no service heb staan) en dan kan ik prima bellen. Wazig, ik zou dan toch verwachten dat de verbinding dan weg zou vallen.

    Wellicht dat er een veiligheid in zit dat je met bijna geen bereik gewoon niet kan bellen in plaats van wel maar met een kans op een disconnect?

  19. @Thomasafbreekjuf

    Ik maak dit op uit de acht iPhone 3g’s (8gb en 16gb) die ik verkocht heb sinds 11 juli. Deze telefoons waren van diverse productie weken (25 t/m 32) en fabrieken.

    Heb de 3G ontvangst gecontroleerd aan de hand van de indicatie streepjes (lees: n-streepjes / totaal-streepjes) met diverse andere telefoons (Nokia, Sony Ericsson) en netwerken (KPN, T-Mobile en Vodafone) op verschillende locaties en condities (binnen en buiten).

    Op de locaties waar de iPhone 3g ~10% ontvangst had op een netwerk hadden de andere telefoons ~70 – 100% ontvangst. Dit was bij alle ACHT exemplaren die ik had gekocht IDENTIEK.

    Verder kun je op veel forums lezen dat andere gelijke ervaren hebben. Uiteraard is er ook veel te lezen van mensen die totaal niet weten waar ze het over hebben. Maar ga er niet meteen vanuit dat alle mensen die ‘posten’ niet weten waar ze het over hebben. En als je dan reageert, let dan even op je toon, we zijn hier allemaal gewoon mensen en geen ‘bots’ dus een beetje respect a.u.b.

  20. Pr4n4

    dB ( Decibell ) heeft niks met geluid te maken

    db de formule daarvoor is = 20*log(Uitgang signaal/ingang signaal)

    bijv je stopt 3Volt op de ingang en er komt 1.2 volt op de uitgang dan heb je een
    verzwakking van -18,3 dB

    dB kun je overal voor gebruiken het is ook een logaritmische schaal
    het wordt alleen veel voor gebruikt bij Geluid en RadioGolven

    bij RadioGolven spreek je altijd over een verzwakking
    omdat je altijd een verzwakking heb bij draadloos signalen zoniet dan heb jij een nobel prijs in de handen ( ofwel gods onmogenlijk )

    bij geluid wel heb je het over versterking of verzwakking anders hadden we ook geen versterkers 😉

  21. Heb de 3G ontvangst gecontroleerd aan de hand van de indicatie streepjes (lees: n-streepjes / totaal-streepjes)

    Die streepjes vergelijken werkt toch alleen op hetzelfde model telefoon? Ik dacht dat je op sommige telefoons met één streep prima kon bellen, terwijl andere dan al niks meer doen.

  22. Klopt, het is daarom ook niet super nauwkeurig. Alleen verschillen van 70% a 80% zeggen wel degelijk iets.

  23. @ Robbie

    Mijn excuses als je mijn reactie op jouw post als kwetsend hebt ervaren, dit was uiteraard niet de bedoeling. Ik zal proberen hier in het vervolg wat minder ‘fel’ op te reageren, echter zou je het mij een stuk makkelijker maken als je in het vervolg jouw eigen post’s ook wat meer zou nuanceren.
    Ik hoop dan ook dat je het mij niet kwalijk neemt als ik zeg dat ik het nog steeds niet eens ben met de dingen die jij zegt in je eerste post. Je trekt wat mij betreft een verkeerde conclusie, op basis van eigen ervaringen die jij doet voorkomen als ‘bewezen’ en ‘de waarheid’.

    Ik geloof best jij met 8 verschillende iPhone’s het zelfde resultaat krijgt. Maar de streepjes die jij telt, zijn gewoon software-matig en dus totaal niet betrouwbaar. Aangezien er (zover ik weet) geen regels zijn waar fabrikanten zich aan hebben te houden, wat betreft het weergeven van streepjes. Een simpele firmware update waarbij alleen het aantal weergegeven streepjes wordt verhoogd, zou in jouw ‘ onderzoek’ direct een verbeterd ontvangst betekenen! Nee, dan ga ik toch liever af op een onderzoek van Bluetest waarbij er daadwerkelijk ‘wetenschappelijk verantwoord’ wordt gemeten met behulp van de daarvoor bestemde apparatuur.

    De keuze van Apple om in veel landen contracten aan te gaan met de ‘mindere’ providers, is wat mij betreft op zijn minst interessant te noemen. Aangezien kwaliteit bij Apple normaal gesproken hoog in het vaandel staat. Mijn analyse is dat deze providers waarschijnlijk gewoon veel meer geboden hebben, omdat zij ook meer te winnen hebben (vooral veel marktpositie dankzij succes van de iPhone). Of dit een goede keuze is geweest van Apple zal de toekomst uitwijzen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.