Withings Steel HR horloge met iPhone

Apple haalt Withings-producten uit de schappen

Apple heeft de producten van Withings uit de Apple Store gehaald, nadat moederbedrijf Nokia meerdere patentzaken is gestart. Ook in de Nederlandse Apple Store zijn ze niet meer te vinden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De recent opgelaaide patentenstrijd tussen Apple en Nokia heeft ook gevolgen voor gewone gebruikers. Je hebt voortaan minder keuze als je in de Apple Store een gezondheidsaccessoire komt uitzoeken. Apple heeft namelijk de producten van Nokia’s dochterbedrijf Withings uit de schappen gehaald in Nederland, België en andere landen waar ze actief zijn. Het geldt voor de fitnesstrackers, horloges, bloeddrukmeters en personenweegschalen in zowel de fysieke winkels als in de online Apple Store.

Withings Thermo voor het opnemen van temperatuur bij een baby.

Withings verdwenen uit Apple Store

Vrijdag zouden de meeste producten uit de winkel zijn verwijderd. Voorheen verkocht Apple een breed assortiment aan Withings-producten, die allemaal samenwerken met een iOS-app. Withings is bovendien totaal verdwenen uit de zoekresultaten. Een zoekactie in Google laat zien dat ook in de Nederlandse Apple Store recent nog de draadloze bloeddrukmonitor, thermometer en Body Cardio-weegschaal te vinden was. Sinds vandaag leveren de zoekresultaten een foutmelding op, maar Apple weet wel een paar alternatieve producten: in plaats van de bloeddrukmeter moeten we maar een paar Sonos-speakers kopen:

Withings uit Apple Store

Wie het zelf wil proberen: dit zijn de niet meer functionerende linkjes naar de bloeddrukmeter, de digitale weegschaal en de babythermometer op de foto hierboven.

Withings in april overgenomen door Nokia

Withings is een Frans bedrijf dat gezondheidsaccessoires maakt. De producten liggen al jarenlang in de Apple Store en Withings had de verpakkingen de afgelopen tijd zelfs aangepast aan Apple’s strenge voorwaarden. Dat houdt in dat de verpakking voornamelijk wit moet zijn, met een kleine foto van het betreffende product. De smartwatches van Withings heeft Apple nooit verkocht, maar wel de gezondheidsaccessoires die niet concurreren met de Apple Watch. Afgelopen april werd Withings overgenomen door Nokia voor bijna 200 miljoen.

De directe aanleiding om de producten te verwijderen is een recente uitbarsting van patentzaken tussen Apple en Nokia. Nokia startte afgelopen woensdag een rechtszaak tegen Apple, zowel in Duitsland als de VS. Apple zou 32 patenten hebben overtreden, die Nokia in 2013 en 2016 in handen kreeg door overnames. Apple startte meteen een eigen rechtszaak waarin ze claimen dat 9 patenten zijn overtreden. Ook stellen ze daarin dat Nokia en enkele patenthouders proberen om gigantische bedragen los te peuteren bij Apple en andere fabrikanten. Donderdag kwam Nokia met een nieuwe lading patenten op de proppen, die Apple zou overtreden. In totaal zou het nu gaan om 40 patenten in 11 landen.

Zelfde verhaal bij Bose
Apple heeft in het verleden wel vaker producten uit de schappen gehaald als er patentzaken speelden. Zo werden de speakers en koptelefoons van Bose in 2014 uit de winkel gehaald toen bleek dat ze Apple’s dochterbedrijf Beats hadden aangeklaagd vanwege overtreding van patenten op het gebied van ruisonderdrukking.

Withings bloeddrukmeterGelukkig kun je de Withings-producten nog wel in allerlei andere winkels vinden. Zo ligt de bloeddrukmeter nog gewoon bij Coolblue, Bol.com en Media Markt in de schappen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2017, 15:07
Categorie Accessoires
Onderwerpen nokia, patent, withings

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.